Ucraïna pressiona els seus ciutadans a l'estranger perquè tornin per lluitar

El govern de Volodímir Zelenski suspèn els serveis consulars per a tots els homes en edat militar

ARA
2 min
Militars ucraïnesos de la 25a Brigada Aerotransportada Separada de les Forces Armades d'Ucraïna, disparen  coets BM-21 Grad cap a les tropes russes.

BarcelonaEl govern de Volodímir Zelenski continua intensificant la campanya per aconseguir mobilitzar més homes i enviar-los al front. L'última mesura de Kíiv ha sigut suspendre els serveis consulars per a tots els homes en edat militar, de 18 a 60 anys. La decisió busca pressionar els seus ciutadans en edat de lluitar perquè tornin a Ucraïna. El govern, de fet, ha recordat l'obligació de tots els homes en edat militar de presentar-se a les oficines de reclutament, inclosos els que són a l'estranger.

"Si algú es pensa que, mentre hi ha gent que lluita al front de guerra arriscant la seva vida pel seu país, algú altre pot ser a l'estranger i rebre serveis d'aquest país, les coses no van així", ha dit el ministre d'Afers Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, en un comunicat. Segons el govern, doncs, els homes en edat militar que són fora del país en un moment en què s'està jugant la supervivència no poden reclamar els serveis de l'estat. "La principal prioritat és protegir el nostre territori de la destrucció", ha afegit Kuleba.

Segons dades oficials de l'Eurostat, uns 860.000 homes ucraïnesos majors d'edat viuen actualment a la Unió Europea. I, malgrat que les fronteres d'Ucraïna estan controladíssimes per evitar que homes en edat militar abandonin el país, hi ha indicis que apunten que uns 20.000 ucraïnesos han aconseguit marxar des de l'inici de la invasió. Molts d'ells, subornant les autoritats.

El consolat de Barcelona, com la resta de legacions diplomàtiques ucraïneses, ha deixat d'atendre ciutadans d'aquestes edats i de facilitar-los gestions aquest mateix dimarts.

Manca de soldats al front

L'exèrcit ucraïnès va just de soldats després de més de dos anys defensant-se de la invasió a gran escala de Rússia. Fa unes setmanes, ja es va aprovar la reforma de la llei de mobilització militar amb l'objectiu clar d'agilitzar i facilitar els camins per allistar més uniformats. Aquesta nova llei, per exemple, rebaixava de 27 a 25 anys l'edat mínima de mobilització militar. També exigeix una nova avaluació mèdica a tots aquells que n'estan exempts per alguna discapacitat.

A finals del 2023, i segons càlculs del mateix exèrcit d'Ucraïna, faltaven uns 500.000 ucraïnesos al front, tot i que després Kíiv va voler treure importància a aquesta xifra. A Rússia, en canvi, Vladímir Putin ja ha demostrat que no li tremola el pols a l'hora de mobilitzar a la força ciutadans.

La manca d'efectius al camp de batalla, i la fatiga dels que fa més de dos anys que lluiten, se suma a la falta de munició en aquest moment del conflicte, marcat per l'estancament i la superioritat de Moscou davant una perspectiva de guerra de desgast. Zelenski ha advertit en les últimes setmanes que Rússia podria estar planificant una nova ofensiva. De moment espera que el paquet d'ajuda militar aprovat per Washington es transformi en armes al front tan aviat com sigui possible.

stats