Biden i Trump reeditaran un duel que no es repeteix des d'abans de la Primera Guerra Mundial

Des de les eleccions del 1912 que un president i un expresident no es disputen la Casa Blanca

3 min
Joe Biden I Donald Trump.

WashingtonJa no hi ha marxa enrere (si és que mai va haver-hi possibilitat). Amb les nominacions assegurades, l'expresident Donald Trump i el president Joe Biden es preparen per reeditar una batalla electoral que no es repeteix des de principis del segle XX. Gràcies a la victòria d'aquesta matinada a les primàries de Geòrgia, Mississipi i Washington, tots dos candidats s'han assegurat els delegats necessaris perquè a les convencions dels seus partits els designin candidats a les presidencials del 5 de novembre.

L'última vegada que un president i un expresident van enfrontar-se a les urnes va ser a les eleccions del 1912. L'expresident Theodore Roosevelt (que va crear el Partit Progressista per poder presentar-se) va disputar-li la reelecció al president William Howard Taft (republicà) en uns comicis a quatre on també participaven el socialista Eugene V. Debs i el demòcrata Woodrow Wilson. En aquella ocasió ni l'expresident ni el president van poder repetir mandat, ja que Wilson es va emportar la victòria.

Roosevelt, que va accedir al càrrec amb 43 anys, és el president més jove de la història de la nació estatunidenca. Més de 100 anys més tard, Biden és el president més vell que ha tingut el país (81 anys) i serà un dels protagonistes que tornaran a escenificar aquesta batalla entre dos mandataris en unes eleccions.

La idea d'haver d'elegir entre un septuagenari (Trump) i un octogenari no és gaire encoratjadora per als estatunidencs. Tampoc resulta gaire atractiu haver de triar entre un candidat sobre el qual pesen quatre causes criminals i un altre que dona suport explícit a Israel en el conflicte de Gaza. La realitat, però, és que Biden pràcticament no ha tingut cap oponent i Trump ja s'ha desfet de l'única rival que podia ser vista com una amenaça: l'exgovernadora de Carolina del Sud Nikki Haley. Malgrat que les primàries encara no s'han acabat, tant Trump com Biden ja s'han posat en mode campanya.

Enmig d'una de les eleccions més polaritzades que es recorden, precisament els seguidors de Haley seran la carnassa per la qual Trump i Biden lluitaran al llarg dels vuits mesos que queden. L'exgovernadora era molt popular entre els votants independents, tot i que mai van ser suficients per fer front als seguidors de Trump. De fet, algunes enquestes mostraven com Haley tenia més opcions per prendre-li electors a Biden que no pas a Trump. Amb els votants independents, el repte per a tots dos candidats serà el mateix: aconseguir el seu vot quan ni l'un ni l'altre tenen gaire popularitat.

Unitat no és igual a popularitat

La darrera enquesta publicada pel New York Times mostrava com Trump guanyaria enfront de Biden si les eleccions se celebressin ara. Ho faria per un marge molt ajustat de 5 punts de diferència, i és aquí on els votants independents podrien ser decisius. Encara que pot semblar que el magnat sigui més popular que Biden, la realitat és que es tracta d'un miratge provocat per la unitat que hi ha a les seves files. Els seguidors de Trump formen una massa homogènia i sòlida que ha arraconat les poques veus crítiques al partit. En canvi, la coalició de votants que van donar la presidència a Biden són figues d'un altre paner.

Trump no s'amaga del seu amor pels que li professen lleialtat. "M'agraden tots els que m'estimen", va afirmar en un míting a Virgínia per referir-se a la seva bona relació amb Milei. Aquest factor serà un element que pesarà molt a l'hora de designar un vicepresident. Mentre que ja se sap que Biden reeditarà el seu tàndem amb Kamala Harris, les incògnites sobre qui serà el segon (o la segona) de Trump són infinites. Fins i tot es va arribar a plantejar la possibilitat que Haley ho acabés sent, encara que després de no donar suport a la seva candidatura és difícil que Trump li faci aquest regal.

A la llarga llista de candidats hi ha Doug Burgum, governador de Dakota del Nord, a qui Trump sempre ha elogiat pels seus negocis, o bé la congressista Marjorie Taylor Greene. Dijous passat, durant el discurs de l'estat de la Unió, Greene es va propiciar un dels mems de la nit quan va increpar Biden durant el seu camí cap a la tribuna. També hi ha sobre la taula el nom del polèmic periodista Tucker Carlson, a qui van acomiadar de la cadena Fox.

stats