Guerra entre Israel i Palestina

Les tropes israelianes parteixen Gaza en dos i combaten amb Hamàs cos a cos

L'exèrcit llança incursions esporàdiques al sud de l'enclavament, i lluita als carrers i túnels del nord

4 min
Soldats israelians passen per davant de runes i edificis destruïts, en un lloc sense identificar, en aquesta captura de pantalla obtinguda a partir d'un vídeo publicat el 5 de novembre de 2023.

JerusalemLa guerra a Gaza ja no es lliura només des del cel. També a peu, dia a dia, en els densos poblats i carrers atapeïts de la Franja. L'exèrcit israelià va encerclar dijous la ciutat de Gaza i aquest dissabte continuava combatent cos a cos als carrers i túnels que envolten la població, mentre llançava incursions esporàdiques cap al sud de la Franja i seguia bombardejant el nord de l'enclavament. Prop de 9.500 gazatins han mort des de l'inici de les hostilitats, segons dades del ministeri de Salut palestí. "La invasió està anant tal com es planejava. Fins i tot més ràpid del que es pensava. Gaza i els seus suburbis estan aïllats. La prioritat ara serà lluitar amb Hamàs en aquesta àrea, i destruir tant com es pugui la infraestructura que hi ha tant sota terra com a sobre. A més d'intentar apropar-se al màxim al cor de l'organització i els seus líders", explica el coronel en la reserva i expert de l'International Policy Institute for counter Terrorism (ICT), Shaul Shay.

Invasió de Gaza
Operacions terrestres a la franja de Gaza i principals eixos d'atac d'Israel

Zona ocupada per les forces israelianes

Mur de formigó

As-Siafa

Filats

Zona prohibida

(100 m de la tanca)

Vies d’evacuació

Pas fronterer d’Erez

(control israelià)

Atatra

Beit Lahia

Beit Hanun

Jabalia

Al-Rashid

Ciutat de Gaza

Salah al-Din

LÍBAN

SÍRIA

CISJORDÀNIA

Wadi Gaza

FRANJA

DE GAZA

ISRAEL

JORDÀNIA

EGIPTE

1 km

ISRAEL

Zona ocupada per les forces israelianes

Mur de formigó

Filats

Zona prohibida (100 m de la tanca)

Vies d’evacuació

As-Siafa

Pas

fronterer

d’Erez

Atatra

Beit

Lahia

Beit

Hanun

Al-Rashid

Jabalia

Ciutat de Gaza

Salah al-Din

Wadi

Gaza

1 km

Zona ocupada per les forces israelianes

Mur de formigó

Filats

Zona prohibida (100 m de la tanca)

Vies d’evacuació

As-Siafa

Pas

fronterer

d’Erez

Atatra

Beit

Lahia

Beit

Hanun

Al-Rashid

Jabalia

Ciutat de Gaza

Salah al-Din

Wadi

Gaza

1 km

L'exèrcit ha informat que s'han produït enfrontaments puntuals al sud de la ciutat de Gaza i "nombrosos" combats al nord, on els milicians han atacat les tropes des de túnels i edificis. Almenys 15 terroristes han mort, segons fonts militars. Israel també ha indicat que el Cos d'Enginyers de Combat està centrant els seus esforços en "neutralitzar artefactes explosius i túnels" i en "crear rutes d'accés" per a les tropes a la frontera. El ministeri de Salut palestí ha indicat que 15 persones han mort en un bombardeig en una escola de l'ONU al camp de refugiats de Jabalia, on dimarts ja van perdre la vida 100 persones. Radio Al-Aqsa també ha informat que Israel ha llançat un míssil contra la residència a Gaza d'Ismail Haniyeh. El líder polític de Hamàs viu entre Qatar i Turquia, però encara té parents a la Franja. No s'han confirmat baixes en l'atac, però 14 familiars de Haniyeh van morir a l'inici de la guerra en un altre bombardeig contra casa seva.

En conversa amb l'ARA, Shay augura que l'operació terrestre s'intensificarà en els pròxims dies i considera que, a partir d'ara, no hi haurà incursions petites i limitades, sinó un desplegament massiu de tropes: "És impossible fer quelcom esporàdic en un lloc tan densament poblat", opina. Antic cap d'intel·ligència de la comandància sud de l'exèrcit, Shay considera que, de moment, Israel no ha trobat "una resistència gaire reptadora" sobre el terreny i que Hamàs cada vegada té menys coets, tot i que encara conserva "un gran arsenal". En aquest sentit, avisa que "mai s'ha de subestimar l'enemic" i anticipa que els bombardejos israelians continuaran i que, combinats amb els atacs terrestres, "obligaran als milicians de Hamàs a sortir dels túnels".

"L'eliminació dels túnels és quelcom que s'ha de fer combinant les forces sobre el terreny, la tecnologia, la intel·ligència i també atacs aeris quirúrgics", coincideix l'analista Avi Melamed, antic oficial d'intel·ligència israelià. L'expert diu que els bombardejos "ja s'estan reduint", però opina que no s'aturaran perquè són clau per desmantellar el sistema de túnels de Hamàs, format per una xarxa de més de 500 quilòmetres. "La unitat Yahalom, que es focalitza en els túnels, ja ha descobert centenars d'entrades i punts de llançament des dels túnels", afegeix Harel Chorev, investigador del Moshe Dayan Center (MDC), que considera que aquests són "objectius legítims" pels atacs aeris. Chorev reconeix que els bombardejos produeixen "danys col·laterals", però assegura que "ningú a l'exèrcit ataca civils a propòsit", recorda que Israel va demanar la seva evacuació i acusa Hamàs d'utilitzar innocents com a "escuts humans".

Els civils i els ostatges

Rere l'estratègia militar, com en tota guerra, hi ha vides en joc. Principalment, la dels gazatins, que pateixen des de fa prop d'un mes la represàlia israeliana contra Hamàs. El setge a la Franja i els bombardejos, a més de milers de ferits i morts (el 40% nens, segons fonts palestines), també ha deixat els hospitals de Gaza en una situació extremadament precària. "Més de la meitat dels hospitals estan inoperatius i el compte va creixent cada dia. La quantitat de material que està entrant és insuficient. No queden fàrmacs per sedar, no queda material quirúrgic per operar ni per fer operacions en condicions d'esterilitat", explicava divendres l'anestesista de Metges Sense Fronteres, Raúl Incertis, evacuat recentment de Gaza. "Aquest càstig col·lectiu, cruel i desmesurat, ha d'acabar ja", afegia.

També al bàndol israelià, tot i que menys, hi ha perill de baixes. Des de l'inici de la invasió, fa una setmana, 25 soldats israelians han mort en combat. Una xifra que eleva a 341 els militars morts des de l'ofensiva de Hamàs el 7 d'octubre. Des d'aquell dia, 1.400 persones han mort a Israel a mans del grup, la majoria dels quals eren civils. En plena invasió terrestre, Israel tem ara per la vida dels 241 ostatges en mans de Hamàs. "L'exèrcit haurà de ser molt cautelós, primer de tot pels ostatges, per fer tot el possible per rescatar-los i no causar-los cap dany, i al mateix temps per intentar evitar danys col·laterals i seguir cridant a la població palestina local, que va ser forçada per Hamàs a quedar-se, a traslladar-se a zones segures al sud", opina Shay.

stats