Àsia

El suïcidi d'una mestra destapa la pressió dels pares als docents sud-coreans

Milers de professors es manifesten a Corea del Sud en contra de l'assetjament que pateixen per part d'alumnes i familiars

3 min
Unes flors, en una manifestació a Seül, recorden la mestra que es va suïcidar per la pressió dels pares,

PequínMilers de professors s'han manifestat a Corea del Sud i han fet vaga en protesta contra les pressions que pateixen per part de pares, alumnes rebels i centres educatius. El detonant que ha portat els professors als carrers ha estat el suïcidi d'una mestra que era assetjada pels pares d'un alumne conflictiu. No és un fet aïllat. Segons dades oficials, entre el gener del 2018 i el juny del 2023 un centenar de docents, majoritàriament de primària, es van treure la vida al no suportar la pressió.

La jove mestra, de 23 anys, es va suïcidar el 18 de juliol. La van trobar morta a l'interior d'un armari a l’aula on feia classe. Al seu diari ha quedat reflectida la por, l'angoixa i la desesperació que va viure durant els últims mesos. Hi constata la pressió de molts pares que la bombardejaven amb constants trucades i queixes, fins i tot els dies festius. La situació va empitjorar amb la baralla de dos alumnes a classe, en què un va lesionar l'altre clavant-li un llapis.

Des de la seva mort s'han succeït petits actes de reivindicació i vetlles en memòria seva que al final han cristal·litzat en un gran moviment de protesta. Dissabte passat, uns 200.000 educadors es van manifestar pels carrers de Seül, segons la Federació Coreana d'Associacions de Mestres (FCAM). Dilluns, més de 50.000 van secundar una aturada desafiant el ministeri d'Educació, que havia advertit que no podien exercir el dret de vaga. Es van organitzar i van buscar subterfugis, com ara baixes per malaltia, dies lliures o tancaments de col·legis per motius tècnics i es van concentrar als carrers de Seül.

Desprotegits per la llei

Els docents al·leguen indefensió davant l'assetjament, descontrol a les aules i un augment de la feina administrativa que se suma a les hores lectives. Asseguren que estan desprotegits des de l'aprovació el 2014 de la llei de benestar infantil dissenyada originalment per prohibir l'abús contra els menors, però amb una redacció molt ambigua. Acusen els pares d'utilitzar-la per evitar càstigs als seus fills, ja que qualsevol professor acusat d'abús infantil és automàticament suspès i apartat de la feina. La por a les denúncies condiciona la feina dels professors, que no acostumen a comptar amb el suport del centre educatiu, ja que tendeix a donar la raó als pares per evitar més problemes.

Renyar per mal comportament, intentar controlar nens abusadors o castigar un alumne pot ser considerat abús infantil o abús emocional. Els professors asseguren que se senten impotents per poder controlar les classes davant la pèrdua d'autoritat. Sis de cada deu professors pateixen abús verbal per part dels alumnes cada dia, segons la FCAM.

L'alta pressió del sistema educatiu sud-coreà, que fomenta la competitivitat entre els estudiants per accedir a les millors universitats, té un fort impacte en els educadors. Els professors han de bregar amb pares enfadats per les males notes dels seus fills o que busquen tracte de favor i amenacen amb denúncies. Els docents, que són empleats de l'estat, exigeixen directrius clares al ministeri sobre com implementar la disciplina a les aules.

Una manifestació de docents a Seül, capital de Corea del Sud.

Les autoritats educatives són conscients del problema i han intentat mediar prometent reformes. Per exemple, el ministeri d'Educació ja ha anunciat una nova regulació que obligarà els pares dels alumnes a programar amb temps les entrevistes amb els mestres i obligarà els centres a no exigir als professors respondre des dels telèfons personals les trucades d'aquests pares.

Impacte en la societat

Les protestes dels mestres han sacsejat la societat. No només el ministre d'Educació ha intentat mediar per rebaixar el conflicte prometent una reforma de la llei de benestar infantil, sinó que fins i tot el president Yoon Suk Yeol ha emès un comunicat en què es compromet a “fer tots els esforços possibles per restablir l'autoritat docent i normalitzar el camp educatiu”.

El fracàs del sistema educatiu és evident. L'assetjament i la violència entre els alumnes han augmentat, i el país té una de les taxes de suïcidi de menors de 20 anys més alta del món. També s'ha incrementat el nombre de professors que es jubilen o abandonen la professió. El 2022 més de 12.000 docents van deixar la feina, un 12% més que l'any anterior i un 43% més que fa sis anys.

stats