Immigració

"Sisplau, soc a l'aigua!": França va ignorar la crida dels 27 migrants ofegats al Canal de la Mànega

La investigació revela un any després que Salvament Marítim va decidir no rescatar-los perquè eren a prop d'aigües britàniques

3 min
Llanxes utilitzades per migrants per creuar el Canal de la Mànega.

ParísL'embarcació inflable, amb una trentena de persones a bord, havia sortit de la platja francesa de Dunkerque la nit del 23 de novembre del 2021 i havia d'arribar al Regne Unit. Però la barca va acabar naufragant i van morir gairebé tots els immigrants, 27, la majoria kurds iraquians, dos d'ells menors d'edat. És la pitjor tragèdia al Canal de la Mànega des que hi ha registres dels immigrants que moren al mar. A punt de fer un any del drama, Le Monde ha publicat aquesta setmana detalls de la investigació judicial i dels àudios de les trucades d'auxili que van fer els nàufrags. El relat és esfereïdor i demostra com el servei de rescat marítim francès va ignorar repetidament i deliberadament les trucades d'auxili dels immigrants i va esperar que l'embarcació arribés a aigües britàniques per rentar-se'n les mans. El Regne Unit també hauria ignorat les peticions de rescat.

Segons les informacions filtrades a la premsa, durant la matinada del 24 de novembre la barca es va començar a desinflar i els immigrants van demanar ajuda al centre regional de vigilància i Salvament Marítim francès (CROSS). Els nàufrags van parlar o van intentar comunicar-se amb el CROSS fins a 18 vegades reclamant ajuda desesperadament. "Sisplau, sisplau! [...] Necessitem ajuda, sisplau. Ajudeu-nos", suplica un dels immigrants que truca des d'un telèfon mòbil. "Si no tinc la seva posició, no us puc ajudar", respon l'operadora del CROSS. Se senten crits i plors dels nàufrags.

Quinze minuts després, a les 2.05 h, la mateixa persona torna a comunicar-se amb el CROSS. "Li he enviat la nostra posició per WhatsApp, l'ha rebut?", demana. "Encara no he rebut res –respon l'operadora–. Quan la rebi, els envio un vaixell de Salvament". Instants després, l'home insisteix demanant si ja ha rebut la posició. "Sí, ja l'he rebut! Crido un vaixell de Salvament", respon convincent. Però l'operadora no envia cap embarcació i es limita a comunicar al servei de Salvament Marítim britànic que hi ha una barca amb dificultats a prop de la seva àrea i que quan hi entri els enviarà la seva posició GPS. En aquell moment, la barca inflable amb els immigrants a bord és en aigües territorials franceses, però a menys d'una milla de les aigües britàniques.

Derivats al servei marítim britànic

L'agonia dels immigrants continua i a les 2.15 h hi ha una nova trucada. L'embarcació encara és en aigües franceses i l'operadora demana calma davant els crits que se senten i menteix assegurant que "el vaixell de Salvament està a punt d'arribar". El CROSS continua sense enviar ajuda –tot i que la normativa internacional marítima l'obliga a fer-ho–, esperant que els immigrants abandonin el mar francès. Gairebé un quart d'hora després arriba aquest moment i la posició del vaixell ja assenyala que es troba en aigües britàniques. Els immigrants continuen trucant desesperats, però el CROSS considera que ja no té cap responsabilitat i els demana que truquin al servei de Salvament Marítim britànic.

A les 3.30 h, la barca inflable ja s'ha enfonsat i un dels immigrants truca al CROSS: "Auxili, sisplau, soc a l'aigua!" La resposta de l'operadora és difícil de qualificar: "Sí, però vostè es troba en aigües britàniques". La treballadora del CROSS li demana que s'esperi per transferir la trucada als britànics, però la trucada es talla i a l'àudio se senten dos comentaris seus mofant-se dels migrants. Ni França ni el Regne Unit van enviar cap embarcació de Salvament i el drama acaba amb la trucada d'un pescador francès a les 13.49 h que avisa de diversos cossos sense vida flotant a l'aigua.

La investigació, segons el que s'ha filtrat a la premsa, coincideix amb el relat que van donar els dos supervivents. "Deliberadament, no es va prestar auxili perquè l'embarcació es dirigia a aigües britàniques", ha denunciat a France Info Emmanuel Daoud, advocat d'algunes famílies de víctimes. També a France Info, el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, va assegurar dilluns que l'article de Le Monde és "molt impactant" i va reconèixer que França "hauria hagut d'intervenir, perquè aquestes persones estaven manifestament en aigües franceses".

stats