Sánchez, a Israel: "La resposta a Hamàs no pot implicar la mort de milers de nens"

El president espanyol reivindica la solució dels dos estats davant de Netanyahu i Abbas

4 min
Encaixada de mans entre Pedro Sánchez i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en la seva trobada a Jerusalem

BarcelonaEl viatge de Pedro Sánchez al Pròxim Orient, el primer a l'estranger després de la seva investidura, ha arrencat aquest dijous quan falta un dia, si no hi ha nous contratemps, perquè comenci l'alto el foc a la franja de Gaza. El president espanyol, que també ostenta la presidència rotatòria de la Unió Europea, s'ha reunit a Jerusalem amb el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, i el president del país, Isaac Herzog, i els ha fet arribar tant la seva condemna per l'atac de Hamàs del 7 d'octubre com la preocupació per la resposta de l'estat jueu: "La resposta no pot implicar la mort de civils innocents a Gaza, inclosos milers de nens", ha dit en la seva trobada amb Herzog.

Poc després, davant de Netanyahu, ha insistit: "El nombre de palestins morts és realment insuportable". "Israel ha de respectar el dret internacional i la llei humanitària internacional", ha remarcat, i ha demanat al primer ministre que "aturi la catàstrofe humanitària a Gaza" i deixi entrar ajuda humanitària a la Franja de forma "immediata i regular" tal com li demana l'ONU. "El món sencer està en xoc per les imatges que surten de Gaza", ha dit Sánchez en una intervenció televisada durant la seva trobada amb Netanyahu, a qui ha demanat que l'operació militar s'esforci a distingir entre terroristes i població civil.

Sánchez: "El nombre de palestins assassinats és insuportable"

Sánchez, que a la tarda s'ha reunit amb el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, viatja acompanyat del primer ministre belga, Alexander De Croo, també present a les trobades. En la cita amb el president d'Israel, el president espanyol ha combinat el relat del dret d'Israel a defensar-se amb la crida a respectar el dret internacional i acabar amb la "catàstrofe humanitària a Gaza i el terrible patiment dels palestins". A Netanyahu, en una línia semblant, li ha dit que "Espanya ho sap molt bé: el terrorisme no es pot combatre només amb l'ús de la força". Apel·lava així a l'experiència espanyola contra ETA. Per això va remarcar que cal oferir un horitzó de pau als palestins.

La rèplica de Netanyahu, que l'ha convidat a veure un vídeo sobre l'atac de Hamàs, ha estat que el problema de fons és que els palestins no accepten l'existència de l'Estat d'Israel, segons expliquen des de l'executiu espanyol. Herzog, per la seva banda, i malgrat els més de 14.000 morts a Gaza sota les bombes d'Israel, ha assegurat que la situació humanitària a la Franja és "molt important" per a Israel i que confia que la treva temporal pactada amb Hamàs permeti "tant millorar la situació com assegurar l'operació militar israeliana". Una treva que ara mateix està previst que duri entre 4 i 10 dies i que Sánchez ha apostat per allargar en el temps.

Pedro Sánchez amb el president d'Israel, Isaac Herzog, i el primer ministre belga, Alexander De Croo.

Després que en el seu discurs d'investidura es comprometés a treballar pel reconeixement de l'estat palestí, el cap del govern espanyol ha reivindicat davant dels dos mandataris israelians l'anomenada solució dels dos estats com a "millor via per derrotar el terrorisme" i garantir la seguretat d'Israel a llarg termini. Ha reiterat, en aquest sentit, la proposta d'impulsar una conferència internacional de pau "com més aviat millor" per avançar en aquesta direcció. A parer seu, és l'Autoritat Palestina qui hauria d'"assumir la responsabilitat" sobre Gaza, governada per Hamàs des del 2006.

Sánchez també ha traslladat aquest missatge aquest dijous a la tarda a Mahmud Abbas, amb qui s'ha reunit a Ramal·lah, a la Cisjordània ocupada. Durant la trobada, el president li ha reiterat el seu compromís amb la solució dels dos estats. La Moncloa, però, vol que aquest reconeixement es produeixi de forma coordinada amb altres socis europeus, perquè no es quedi en una simple declaració com la que va aprovar el Congrés el 2014. Abbas ha agraït la seva disposició a treballar amb aquest objectiu, segons ha informat el govern espanyol.

Els dos dirigents també han parlat sobre lluita antiterrorista. Sánchez ha defensat davant Abbas la necessitat de lluitar-hi conjuntament, i ha insistit que Hamàs ha de "retre comptes" pels atacs a població civil. De fet, també ha visitat juntament amb De Croo un dels quibuts atacats el 7 d’octubre i s’ha reunit amb un grup de familiars d’ostatges en mans de Hamàs, als quals ha traslladat la seva solidaritat.

Alexander De Croo i Pedro Sánchez visitant un quibuts.

El viatge al Pròxim Orient, que ha arrencat a Jerusalem amb una reunió amb la directora de la comissió civil per als crims comesos per Hamàs el 7 d'octubre, Cochav Elkayam-Levy, acabarà a Egipte. Hi viatjarà també amb el belga De Croo per mantenir "converses" amb el president del país, Abdel Fattah al-Sisi, i el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit.

stats