L'atac rus a Ucraïna
Internacional 21/03/2023

Putin defensa que el pla de pau xinès pot ser la base per a la solució a Ucraïna

El president rus rep amb catifes vermelles el seu homòleg, Xi Jinping, amb qui acorda augmentar la cooperació econòmica

5 min
El president xinès, Xi Jinping, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin.

BarcelonaXi Jinping marxarà reforçat de Moscou com a potencial mediador en la guerra a Ucraïna, després que el president rus, Vladímir Putin, hagi afirmat que el pla de pau presentat pel mandatari xinès pot servir com a base per a una solució al conflicte "quan Occident i Kíiv estiguin a punt". "Rússia i la Xina poden trobar una solució fins i tot als problemes més complicats", ha afirmat Putin al costat del líder xinès des del Kremlin, on tots dos s'han reunit aquest dimarts en el segon dia de visita oficial de Xi a la capital russa.

Putin ha rebut el seu homòleg xinès, un dels seus principals aliats, amb grandiloqüència i pompositat. Redobles de tambors i fanfàrria sonaven de fons mentre els dos líders caminaven sobre unes catifes vermelles que convergien al centre de la gran sala de Sant Jordi, on s'han saludat mentre escoltaven amb solemnitat els himnes de tots dos països. Els acords s'han centrat en l'àmbit econòmic, tot i que la guerra a Ucraïna ha tingut un paper destacat en la discussió.

"Creiem que molts dels punts del pla de pau xinès tenen correlació amb el punt de vista de la Federació Russa i que molts d'aquests punts es poden adoptar a Occident i a Kíiv", ha afirmat Putin, que ha qualificat les converses amb Xi d'"exitoses i constructives" i ha afirmat que demostren que Pequín és clarament el soci econòmic més important de Moscou. "Estic convençut que la nostra cooperació multifacètica continuarà desenvolupant-se per al bé de la gent dels nostres països", ha defensat el president rus.

Per la seva banda, Xi Jinping ha defensat que Pequín ha mantingut una "postura imparcial" en el conflicte a Ucraïna i que dona suport a la pau i al diàleg. Tots dos mandataris han subratllat que el "diàleg responsable" és la millor manera per solucionar la crisi, segons han destacat mitjans estatals xinesos, que han afegit que la part russa ha afirmat que té el compromís de reprendre les converses de pau com més aviat millor. Amb tot, les dues parts també han fet referència a un dels missatges que repeteixen des de l'inici de la guerra: que per resoldre el conflicte, cal respectar "les preocupacions legítimes de seguretat" de tots els països.

Putin ja va dir dilluns que havia estudiat acuradament les idees de la Xina, i que les tenia en compte i les discutiria amb el president xinès amb tot el respecte. La proposta xinesa consta de 12 punts que passen per l'alto el foc i la negociació, però que no demanen una retirada de les tropes russes d'Ucraïna ni condemnen la invasió. És per això que els Estats Units i la resta d'aliats occidentals d'Ucraïna han rebutjat la iniciativa. La Xina, l'aliat més poderós del Kremlin, demana també la retirada de les sancions occidentals a Rússia. El document parla de respecte a la "sobirania de tots els països" i a la seva "integritat territorial", malgrat que el Kremlin ha insistit en moltes ocasions que un acord de pau ha d'incloure la pertinença a la Federació Russa de la península de Crimea i de les quatre províncies ucraïneses annexionades il·legalment al setembre.

Washington ha reiterat aquest dimarts la seva oposició al pla xinès. "Si la Xina vol jugar un paper constructiu en aquest conflicte, hauria de pressionar Rússia perquè retiri les tropes (d'Ucraïna)", ha manifestat el portaveu de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby, que ha rebutjat l'afirmació que l a Xina és imparcial. "No crec que la trobada d'avui ens doni cap expectativa que la guerra acabi aviat", ha afirmat, i ha afegit que els Estats Units no busquen un alto el foc ara mateix "perquè congelaria les línies de batalla".

El president xinès, Xi Jinping, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, al Kremlin.

Putin ha assegurat que els acords signats aquest dimarts "reflecteixen plenament la naturalesa de les relacions" entre els dos països, que ha considerat que es troben "en el millor moment" de la seva història. Com a mostra del bon moment que passen les relacions entre Pequín i Moscou, Xi Jinping ha aprofitat la reunió per convidar el seu homòleg rus a visitar la Xina aquest mateix any amb motiu del Fòrum Internacional de Cooperació per la Ruta de la Seda. L'assessor de política exterior del Kremlin, Iuri Uixakov, ha afirmat que Putin podria viatjar a la Xina aquest any, segons l'agència estatal russa TASS. L'última vegada que el president rus va visitar el país asiàtic va ser pocs dies abans que Moscou llancés la invasió a gran escala d'Ucraïna, quan el president rus va viatjar a Pequín coincidint amb els Jocs Olímpics d'Hivern.

Més gas rus a la Xina

En el pla econòmic, Putin ha destacat que Rússia, la Xina i Mongòlia han completat tots els acords sobre un nou gasoducte, el Poder de Sibèria 2, que permetrà subministrar més gas rus cap a la Xina. Aquest projecte ja fa temps que està sobre la taula, però estava pendent d'aprovació. La previsió és que la nova infraestructura permeti enviar 50.000 milions de metres cúbics (bmc) de gas natural cada any des de Rússia fins a la Xina a través de Mongòlia –una xifra un pèl inferior a la capacitat que té el Nord Stream 1–, però no hi ha dates marcades. Actualment, Gazprom envia gas a la Xina a través del gasoducte ja operatiu, el Poder de Sibèria 1, que arribarà a la seva màxima capacitat de 38.000 milions de metres cúbics d'aquí uns cinc anys.

La Xina ha incrementat la compra de gas rus arran de la invasió d'Ucraïna, que ha provocat que s'hagin desplomat les exportacions d'hidrocarburs russos cap a Europa, que era el principal client de Moscou, tot i que Pequín es queda molt lluny d'aquell nivell de transaccions.

Zelenski, a l'espera

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, està a l'espera de parlar per videoconferència amb el president xinès una vegada acabi el seu viatge a Rússia. Tot i això, Zelenski ha admès que "no hi ha hagut confirmació" sobre la trucada. "Encara no hi ha res específic", ha dit en una roda de premsa amb el primer ministre japonès, Fumio Kishida, que aquest dimarts s'ha desplaçat fins a Kíiv en una "visita històrica" i un "gest de solidaritat i de forta cooperació" entre els dos països, segons ha destacat a Twitter la primera viceministra de Relacions Exteriors d'Ucraïna, Emine Dzheppar. Kishida era l'únic dirigent del G-7 que encara no havia viatjat a la capital ucraïnesa des de l'inici de la invasió russa.

stats