L'atac rus a Ucraïna
Internacional 21/07/2023

Putin amenaça Polònia: "Els recordarem que els seus territoris occidentals van ser un regal de Stalin"

El president rus alerta que Mosocu respondrà a qualsevol agressió contra Bielorússia

4 min
El president rus, Vladímir Putin, presideix una reunió telemàtica del Consell de Seguretat.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha llançat aquest divendres un avís a Polònia, a qui ha acusat de tenir ambicions territorials a Ucraïna i Bielorússia. En una reunió del Consell de Seguretat de Rússia, parcialment televisada, Putin ha assegurat que els líders polonesos tenen plans de crear una aliança militar amb Lituània i Ucraïna, oficialment per donar seguretat a aquests territoris del país en guerra, però en realitat "per ocupar-los". A més, ha recorregut a referències històriques per amenaçar Varsòvia: "Els territoris occidentals de l'actual Polònia són un regal de Stalin als polonesos. ¿Se n'han oblidat, els nostres amics a Varsòvia? Els hi recordarem", ha afirmat.

A més, Putin ha afirmat que Polònia "també té somnis sobre el territori bielorús" i ha avisat que qualsevol agressió contra Bielorússia "serà considerada una agressió contra la Federació Russa". "Hi respondrem amb tots els mitjans al nostre abast", ha assegurat, després que Polònia hagi anunciat que desplegarà soldats a prop de la frontera bielorussa. Varsòvia ha decidit reforçar el flanc oriental arran de l'establiment de mercenaris del Grup Wagner a Bielorússia, on han començat a entrenar soldats bielorussos en una base militar a prop de la frontera polonesa.

El ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, ha subratllat que Alemanya i l'OTAN estan a punt per donar suport a Polònia en la defensa del seu flanc oriental: "Allà on els socis polonesos necessitin suport, el rebran", ha assegurat des de Praga.

En la mateixa reunió del Consell de Seguretat, Putin també s'ha referit a la contraofensiva ucraïnesa i ha assegurat que l'ajuda militar occidental no està donant fruits: "No hi ha resultats [...] Ni els recursos colossals que s'han bombejat al règim de Kíiv ni els subministraments d'armes occidentals, tancs, artilleria, vehicles blindats i míssils hi ajuden".

Les bombes de dispersió dels EUA ja són a Ucraïna

En canvi, Washington ha assegurat que les polèmiques bombes de dispersió que els Estats Units van prometre a Kíiv ja s'estan utilitzant a Ucraïna i comencen a donar bons resultats a l'exèrcit de Volodímir Zelenski. "Hem tingut algun feedback inicial dels ucraïnesos i les estan utilitzant de manera bastant efectiva", ha assegurat el portaveu de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, que ha dit que aquestes armes tenen impacte en les formacions i maniobres defensives russes, en línia amb el missatge que ha repetit Ucraïna, que ha garantit que només les farà servir per trencar concentracions de soldats enemics.

Els Estats Units van anunciar fa dues setmanes que enviarien aquestes armes –prohibides en un centenar de països perquè escampen mines sobre el terreny que poden afectar durant dècades la població civil– a Kíiv amb la intenció que puguin servir com a cop d'efecte en la contraofensiva ucraïnesa. Les tropes de Kíiv no estan obtenint avenços significatius de moment (Bakhmut, Berdiansk i Melitópol), però les operacions d'atac no s'han aturat en almenys tres sectors del front, d'acord amb el think tank Institute for the Study of War.

Des que Kíiv va llançar el contraatac a principis de juny, gràcies a l'ajuda militar occidental, ha recuperat més de 210 quilòmetres quadrats, segons va assegurar dilluns la viceministra de Defensa, Hanna Maliar, però no ha aconseguit superar les principals línies defensives russes. Ara, Kíiv alerta que Rússia s'està preparant per llançar una nova ofensiva al nord-est del país, a prop de Kúpiansk i Liman, dues ciutats que Ucraïna va recuperar a finals de l'any passat i un important nus ferroviari. L'exèrcit ucraïnès ha alertat que Rússia ha desplegat més de 100.000 soldats i més de 900 tancs en aquesta àrea.

Els atacs a Odessa no s'aturen

Mentre el front continua estancat, Rússia no afluixa el seu càstig contra Odessa. Aquest divendres, per quart dia consecutiu, ha atacat la ciutat portuària del mar Negre i ha destruït 120 tones de productes agrícoles que estaven emmagatzemats als graners d'una empresa. Segons el representant de l'administració militar de la regió, Oleg Kiper, Moscou ha utilitzat míssils de creuer Kalibr. Des que dilluns va suspendre l'acord per permetre l'exportació segura de cereals ucraïnesos pel mar Negre, Rússia ha atacat cada nit infraestructures ucraïneses dedicades a emmagatzemar i exportar grans. A més, aquest divendres Moscou ha informat que la flota del mar Negre ha fet exercicis militars per destruir amb míssils vaixells a la zona.

El magatzem d'una empresa agrícola d'Odessa destruït per un atac amb míssils russos.

Les Nacions Unides han alertat que hi ha el perill que els atacs russos als ports del mar Negre tinguin un "impacte de gran abast en la seguretat alimentària mundial, en particular als països en desenvolupament". El Kremlin va avisar dimecres que els vaixells que naveguessin per aquesta zona en direcció als ports d'Ucraïna serien considerats potencials objectius militars, una amenaça que l'ONU considera "inacceptable". El secretari general adjunt d'afers humanitaris de l'ONU, Martin Griffiths, ha augurat que l'augment dels preus dels cereals per culpa de la suspensió de l'acord el notaran molt més les famílies dels països en desenvolupament. "Alguns passaran gana i molts moriran", ha alertat.

Detenen Ígor Girkin, un destacat propagandista rus, per "incitació a activitats extremistes"

La policia russa ha detingut aquest divendres Ígor Girkin, un destacat propagandista que s'ha convertit en un dels principals crítics de Putin i els líders de l'exèrcit per no ser prou efectius en la guerra contra Ucraïna. Els fiscals del Servei de Seguretat rus (FSB) l'acusen d'"incitar a activitats extremistes" i s'enfronta a cinc anys de presó.

Girkin –també conegut com a Ígor Strelkov– és un excomandant de l'exèrcit rus i exagent de l'FSB que va participar en l'annexió de Crimea el 2014 i en l'organització de milícies pro-russes a l'est d'Ucraïna. També és un dels condemnats per un tribunal neerlandès per haver abatut l'avió comercial MH17 de Malaysia Airlines, amb 298 passatgers a bord, en una zona on la guerra ja havia esclatat.

En un dels últims missatges al seu canal de Telegram, amb més de 700.000 seguidors, dimarts va insultar Putin i el va instar a transferir el poder "a algú realment capaç i responsable".

stats