Amèrica Llatina

El peronisme i la ultradreta es disputaran la presidència de l'Argentina

El ministre d’Economia Sergio Massa s’ha imposat a l’anarcocapitalista Javier Milei, amb qui competirà en la segona volta al novembre

Berta Reventós Meseguer
4 min
El ministre Massa, guanyador de la primera volta a les eleccions d'Argentina.

Buenos AiresSergio Massa, el ministre d’Economia de l’actual govern argentí i candidat peronista a la presidència, ha guanyat la primera volta de les eleccions presidencials a l’Argentina. Quan gairebé la totalitat del país tenia assumida una victòria de l’anarcocapitalista Javier Milei, a qui les enquestes de les darreres setmanes col·locaven al capdavant dels tres candidats principals i deixaven en tercer lloc la conservadora Patricia Bullrich, el peronisme s'ha acabat imposant amb el 36,5% dels vots. Milei, que havia proclamat confiança per guanyar fins i tot en la primera volta, ha obtingut el 30% dels sufragis i s’enfrontarà a Massa en una segona volta el 19 de novembre. Bullrich ha quedat fora de la cursa amb un 23,8% de les paperetes.

En la nit electoral, el ministre d’Economia es va enfilar emocionat a l’escenari de la seu electoral de la coalició peronista Unió per la Pàtria. Va remarcar la voluntat de formar un govern d’unitat nacional, “convocant els millors sense que importi la seva força política”, i va incidir en la importància “d’obrir una nova etapa institucional a la política argentina”, desmarcant-se indirectament de l'actual govern peronista, que acaba el seu mandat amb la popularitat per terra: tant del president Alberto Fernández com de la vicepresidenta Cristina Fernández de Kirchner, que no amaguen les seves diferències. El ministre d’Economia ha pujat 9 punts percentuals respecte de les primàries d’agost malgrat la crisi de depreciació monetària i d’inflació que viu el país.

Massa es va dirigir als argentins que van votar en blanc, als que es van abstenir per desesperança o malestar, als que van votar les forces minoritàries d’esquerra de Myriam Bregman i de centre de Juan Schiaretti, així com als “milers de radicals (de la coalició conservadora) que comparteixen amb nosaltres els valors democràtics com l’educació pública, la independència de poders i la construcció de valors institucionals”, i s’hi va comprometre pels pròxims 30 dies de campanya: “Faré l’esforç més gran per guanyar-me la seva confiança”. Massa allargava així la mà a l’ampli electorat que podria donar-li el seu vot de cara a la segona volta del 19 de novembre, perquè guanyar Milei no serà senzill.

Sergio Massa d'Unión por la Patria valorant els resultats de les eleccions a la presidència argentina

Cares llargues a la seu electoral de Milei

A les portes de la seu de La Llibertat Avança, la coalició de Javier Milei, la nit electoral reunia una multitud jove que, a ritme de batucada, entonava el càntic “La casta tiene miedo”, ja marca de la casa, i Eduardo Bolsonaro, fill de l’expresident del Brasil, es feia selfies amb els seus seguidors argentins. A dins, les cares eren cada cop més llargues a mesura que avançaven els resultats, fins que va arribar Javier Milei a aixecar l'ànim: va assegurar que el 30% dels vots –el mateix resultat que va obtenir a les PASO– és un resultat “històric” tenint en compte que el seu espai polític és nou i que, de totes maneres, la majoria dels argentins han votat “per acabar amb el kirchnerisme” que, segons Milei, “és el pitjor que li ha passat a l’Argentina”. De seguida va allargar la mà a la coalició conservadora Juntos por el Cambio: “Més enllà de les nostres diferències, hem d’entendre que el que tenim al davant és una organització criminal”. Milei va concloure el discurs amb el seu característic “¡Viva la libertad, carajo!

És en els sis milions de votants de la conservadora Patricia Bullrich on hi ha la clau del que passarà a la segona volta del novembre: com es repartiran aquests vots? Qui sabrà seduir el seu electorat, Massa o Milei? Dilluns, en una entrevista radiofònica, Milei va deixar caure que sumaria Bullrich en un eventual govern, lloant la seva feina en matèria de seguretat quan era ministra amb l’expresident Mauricio Macri, i remarcant que tenen “coincidència plena” en aquesta àrea. A més, Milei i Bullrich coincideixen des de sempre en l’enemic comú: el kirchnerisme. La líder de Juntos por el Cambio recordava diumenge que el seu partit “mai serà còmplice de les màfies que han destruït aquest país”: “No seré jo qui vingui a felicitar que torni al poder qui ha estat part del pitjor govern de la història argentina”. A més, l’expresident Macri, que té una gran influència en la coalició conservadora, ja ha expressat simpaties per Milei.

Però també hi ha una dreta clàssica que no estaria gens còmoda amb un govern de Milei i que podria acabar optant per un vot a Sergio Massa. És aquí on el guanyador d'aquest diumenge tindrà el repte de reafirmar-se com el candidat del consens, capaç de representar totes les forces de l’espectre ideològic, des de l’esquerra de Bregman fins a la dreta de Bullrich.

Aquest dilluns, mig Argentina es llevava alleujada per haver frenat l’extrema dreta, i l’altra meitat, decebuda per continuar triant “el de sempre”. La que arrenca ara és una nova campanya, intensa i polaritzada, que revela el fràgil moment en què es troba el país internament: la ciutadania haurà de decidir entre Massa i Milei, entre el conegut i el desconegut, l’estat present o l’estat absent, el govern d’unitat o començar de zero. Tot plegat, amb la vista posada en el 19 de novembre: la segona volta que, aleshores sí, definirà el pròxim president de l’Argentina.

stats