Navalni serà enterrat divendres en un cementiri de Moscou

L'equip de l'opositor rus denuncia traves per trobar un lloc on fer una cerimònia pública

ARA
3 min
Mostres de condol per la mort d’Aleksei Navalni ahir a Sant Petersburg.

BarcelonaAleksei Navalni, l'opositor rus que va morir en una presó de l'Àrtic el 16 de febrer, serà enterrat aquest divendres al cementiri Borisov de Moscou, segons ha confirmat el seu equip. El director de la Fundació Anticorrupció i mà dreta del principal dissident al règim de Vladímir Putin, Ivan Jdànov, ha explicat que volien celebrar la cerimònia dijous però que aquell dia "no hi havia ni una sola persona disponible per cavar una tomba", perquè coincideix amb el discurs sobre l'estat de la nació del president rus davant la Duma.

L'equip de Navalni ha intentat fer l'enterrament en diversos cementiris, però "tots posaven la condició que fos un acte privat familiar" i "no donaven data ni capella". "Igual que quan van fer xantatge a la seva mare quan es negaven a lliurar-li el cos de l'Aleksei", ha dit el director de la Fundació. "Així, bàsicament, no hi haurà una sala de funerals. Són uns idiotes. No ens donaran data. No ens donaran lloc. Però tothom s'acomiadarà de l'Aleksei de totes maneres", ha afegit Jdànov, que ha aconsellat que qui vulgui acomiadar-se de l'opositor hi vagi "d'hora".

El servei federal penitenciari rus va anunciar el 16 de febrer que Navalni havia mort d'una trombosi després de sortir a passejar a la colònia de màxima seguretat on estava empresonat en condicions molt dures. El cos de l'opositor no va ser lliurat a la seva mare, Liudmila Navalnia, fins nou dies més tard i amb la condició que els funerals fossin privats. Però la dona va negar-s'hi. Precisament l'advocat que va acompanyar la mare en aquest procés, Vasili Dubkov, va ser detingut dilluns, acusat de violació de l'ordre públic.

A més del lletrat, les últimes hores han estat detingudes més de deu persones al país per no obeir l'ordre de la Fiscalia de no assistir a actes de reconeixement a Navalni en públic.

Navàlnaia titlla Putin de "monstre" amb el qual no es pot negociar

Iúlia Navàlnaia ha comparegut aquest dimecres al ple del Parlament Europeu i ha dit als dirigents europeus que el president rus, Vladímir Putin, és un "monstre" amb el qual no es pot negociar. La viuda d'Aleksei Navalni ha recordat que "la banda organitzada de delinqüents" que lidera el dirigent rus, entre els quals hi ha "enverinadors i assassins", van "matar, torturar, aïllar i negar cartes i visites" al seu difunt marit. De fet, pel que fa a l'enterrament, Navàlnaia ha dit que està "segura" que, sigui pacífic o no, hi intervindrà la policia del règim rus i en detindrà els assistents.

Per aquest motiu, Navàlnaia ha demanat als eurodiputats i dirigents comunitaris que no negociïn amb Putin, i els ha instat a tirar endavant encara més sancions contra el règim rus, si bé la Unió Europea ja ha aprovat tretze paquets de sancions contra Rússia per mirar d'escanyar-la econòmicament. La viuda de Navalni assegura que no n'hi ha prou amb el que s'ha fet fins ara i ha assenyalat que per "derrotar" Putin cal ser "innovador". "És important atacar el finançament al Kremlin", ha insistit Navàlnaia al Parlament Europeu.

Amb la compareixença a la seu de l'Eurocambra, que estava plena a vessar, Navàlnaia és la segona vegada que visita les institucions europees des de la mort del seu marit. La setmana passada també va participar en el Consell d'Exteriors de la UE i també va comptar amb el suport dels Vint-i-set, just el mateix dia en què la viuda va anunciar en un vídeo per les xarxes socials que agafava el relleu de Navalni com a principal opositor a Putin. "Continuaré la seva feina. Continueu al meu costat", va dir.

stats