Més de 800.000 desplaçats per l'ofensiva israeliana a Rafah

Atacs per terra, mar i aire en tots els racons de la Franja després que el fiscal del Tribunal Penal Internacional demani la detenció de Netanyahu i el seu ministre de Defensa

3 min
La ciutat de Beit Lahia, al nord de la Franja de Gaza, després d'un bombardeig israelià, aquest dilluns

BarcelonaIsrael continua intensificant els atacs contra Gaza després que el fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI) demanés dilluns la detenció del seu primer minister, Benjamin Netanyahu, i el ministre de Defensa, Yoav Gallant, a més dels líders de Hamàs. Segons l'ONU, les tropes israelianes han provocat la fugida de més de 800.000 palestins que s'havien refugiat a Rafah, la ciutat del sud de la franja de Gaza, i també han accelerat l'ofensiva al nord, al camp de refugiats de Jabalia, segons testimonis presencials que alerten del bombardeig de cases de civils sense avís previ. Segons les últimes dades del ministeri de Sanitat de la Franja, sota control de Hamàs, en les últimes hores els bombardejos israelians han causat 106 morts i 200 ferits, entre els quals hi ha criatures. El balanç oficial s'eleva a 35.647 morts i 79.852 ferits des del 7 d'octubre, al qual cal afegir milers de cossos que no han pogut ser rescatats entre la runa, els que han estat enterrats en fosses comunes i homes traslladats a Israel en operacions de detenció massives.

"Quan he arribat a casa he trobat les restes dels meus germans i germanes escampades pel que quedava de les parets", dei una noia a la cadena qatariana Al-Jazeera, que citava també fonts dels serveis d'emergència i altres testimonis presencials, després d'un atac al barri de Mashrou de Beit Lahia, una petita ciutat al nord de la Franja. A banda, Al-Jazeera ha emès també un vídeo de les conseqüències d'un atac amb drons al camp de refugiats d'Ibna, a Rafah, que va matar almenys tres criatures.

Al sud, a Rafah, els desplaçats forçosos, la majoria dels quals s'han hagut de traslladar fins a cinc o sis cops des de l'inici de l'ofensiva israeliana l'octubre, s'amunteguen ara en condicions "horribles" a les localitats de Khan Yunis i Deir al-Balah, segons ha explicat el portaveu de l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris al Consell de Seguretat. L'organisme també calcula que 1,1 milions de palestins atrapats a la Franja pateixen "nivells catastròfics de fam". Des que Israel va ocupar el costat palestí del pas de Rafah no hi ha accés a l'ajuda humanitària. "Se'ns estan acabant les paraules per descriure el que està passant a Gaza. Hem parlat de catàstrofe, de malson, de l'infern a la terra: i és tot això alhora, i encara pitjor", ha dit la portaveu de l'organisme, Edem Wosornu.

Tampoc afluixa el setge als pocs edificis que encara estan drets del sistema sanitari a la Franja. Segons ha denunciat el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, l'Hospital Al-Awda, al nord de Gaza, està assetjat per les tropes israelianes des de diumenge, amb el personal i els pacients dins l'edifici, sotmès a bombardejos i atacs de franctiradors.

A Cisjordània, l'altre territori palestí sota ocupació israeliana, també s'intensifica la violència. Un escamot de forces especials ha matat aquest matí vuit palestins a la ciutat de Jenín, un dels centres de la resistència palestina, inclosos un metge, un mestre i un adolescent que anava en bicicleta.

Israel continua també intentant limitar la cobertura mediàtica de les seves actuacions. Després d'haver prohibit Al-Jazeera dins el seu territori, avui el ministeri d'Informació ha confiscat els equips de l'agència estatunidenca Associated Press per haver difós imatges a la cadena qatariana. Els equips emetien imatges en directe de la franja de Gaza enregistrades des de la ciutat israeliana de Sderot.

A l'espera dels jutges

Mentrestant, en les pròximes setmanes està previst que els tres jutges de la sala de qüestions preliminars del Tribunal Penal Internacional (TPI) es pronunciïn sobre les ordres de detenció sol·licitades pel fiscal, Karim Khan. El ministre de Defensa, Yoav Gallant, ha carregat aquest migdia contra el fiscal, acusant-lo d'intentar "negar el dret d'Israel a defensar-se i assegurar-se l'alliberament dels ostatges atrapats a Gaza" i ha recordat que "Israel no reconeix l'autoritat del Tribunal". Però 123 països sí que ho fan i si, com és previsible, els tres jutges de la sala ordenen detenir-lo, Gallant, com Netanyahu, s'ho hauran de pensar dues vegades abans de visitar-los si no es volen arriscar a ser detinguts.

Les reaccions dins d'Israel no s'han fet esperar: el cap de l'oposició, Yair Lapid, ha aconsellat a Netanyahu que acceleri la normalització de relacions amb l'Aràbia Saudita, que al seu torn demana el reconeixement d'un estat palesí. "Netanyhu hauria de dir que ha obert negociacions amb els saudites, inclòs el component palestí: a la Haia no processaran un primer ministre que estigui al mig d'un procés de pau històric", ha assegurat. Per la seva banda, la Xina ha demanat una resposta "objectiva i imparcial" del tribunal a la petició del fiscal.

stats