Guerra a Gaza

L'exèrcit israelià destrueix el principal hospital de Gaza després de dues setmanes de setge

El complex mèdic Al-Shifa ha quedat totalment sense servei i les autoritats palestines reporten almenys 400 morts

4 min
L'hospital Al-Shifa de Gaza destruït.

BarcelonaL'exèrcit israelià s'ha retirat aquesta matinada de l'Hospital Al-Shifa de la ciutat de Gaza després de dues setmanes de setge que han deixat el principal complex mèdic de l'enclavament palestí totalment destruït i fora de servei. Les imatges difoses per mitjans de comunicació i altres testimonis a les xarxes socials mostren gran part dels edificis enderrocats i calcinats, alguns encara fumejant, i desenes de persones deambulant entre runa i cadàvers.

La incursió ha provocat una destrucció tan gran que "fa que sigui impossible reprendre la feina i l'hospital ha quedat totalment fora de servei", segons ha afirmat el director d'Al-Shifa, Marwan Abu Saada, que ha instat la comunitat internacional a investigar l'actuació de les forces israelianes al complex i a buscar alternatives als serveis mèdics que fins ara oferia aquest centre.

Les forces armades israelianes han descrit l'operació a Al-Shifa com una de les més exitoses en els gairebé sis mesos de guerra. En un comunicat, han assegurat que han matat uns 200 milicians de Hamàs i la Jihad Islàmica i n'han detingut mig miler, inclosos alts càrrecs. També han indicat que han trobat armes i documents d'intel·ligència a dins de l'hospital, que segons l'exèrcit israelià servia de base per a la reagrupació de milícies de la Franja.

Quan els soldats israelians van assaltar l'hospital el 18 d'abril al complex s'hi refugiaven milers de desplaçats interns –la xifra no es pot verificar, però l'exèrcit israelià ho va quantificar amb 6.200 persones–, que s'han quedat sense casa ni lloc on anar. El mateix dia ja es van difondre imatges de llargues cues de persones fugint en plena nit, intentant escapar-se dels tancs i de l'artilleria. Alguns pacients van ser traslladats a l'Hospital Al-Ahli, però no es van poder evacuar tots.

Segons el director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, el setge ha provocat la mort d'almenys 21 pacients, i aquest dilluns corren per les xarxes socials diversos vídeos de cadàvers mig enterrats sota la runa, alguns totalment descompostos. El ministeri de Sanitat de la Franja ha elevat la xifra i ha assegurat que la incursió a Al-Shifa ha provocat almenys 400 morts a la zona, on més de mil cases també han quedat destruïdes.

Ghebreyesus també subratllava que a dins de l'hospital hi havia centenars de malalts ingressats, incloent-hi quatre criatures i 28 pacients crítics, en condicions infrahumanes, amb el menjar "extremadament limitat" i amb molt poca aigua disponible.

Metges de l'hospital havien alertat que l'exèrcit estava "matant de gana els pacients i el personal assetjat", i havien assegurat que els acompanyants de molts malalts havien sigut "executats, arrestats o desplaçats cap al sud" per ordre de les tropes israelianes, segons informa l'agència Efe.

Quarta incursió

L'Hospital Al-Shifa ha estat un blanc de l'exèrcit israelià des de l'inici de la guerra a la franja de Gaza, que ja ha provocat la mort de més de 32.800 persones, segons el balanç de les autoritats palestines. Aquesta ha sigut la quarta operació militar massiva contra el complex. Al novembre les tropes israelianes ja el van assetjar durant deu dies, van ordenar una impossible evacuació de ferits i malalts i van detenir bona part del personal mèdic, incloent-hi el seu director. Les diferents incursions han anat malmetent les instal·lacions d'un dels últims hospitals operatius a l'enclavament palestí.

L'hospital Al-Shifa de Gaza destruït després del setge de l'exèrcit israelià.
L'hospital Al-Shifa de Gaza destruït després del setge de l'exèrcit israelià.

Però aquest últim assalt l'ha acabat d'inutilitzar. "Els edificis de tots els departaments s'han cremat, i l'estructura del complex s'ha destruït des de dins", ha explicat el corresponsal d'Al-Jazeera Ismail al-Ghoul des de l'hospital. Mohammed Mahdi, un dels palestins que han tornat a aquesta zona després de la retirada dels soldats, ha descrit l'escena a l'agència Associated Press com de "destrucció total".

També a Al-Jazeera, una infermera ha explicat anònimament que durant el setge de les tropes israelianes els pacients no podien rebre l'atenció que necessitaven. "No teníem els mitjans per tractar els pacients. Tampoc podíem enterrar els morts [...]. La pudor dels cossos s'escampava pertot arreu", relata.

Concentracions multitudinàries a Jerusalem

Mentre el govern de Benjamin Netanyahu es manté ferm en la seva brutal ofensiva a la Franja, les protestes a Israel no s'aturen. Aquest dilluns al vespre, milers de persones s'han aplegat, per segon dia consecutiu, al centre de Jerusalem per demanar la dimissió del primer ministre i noves eleccions. Centenars de manifestants continuen acampats amb tendes a l'exterior del Parlament israelià, en una acció de protesta que està previst que duri fins dimecres, segons mitjans locals.

Segons diversos mitjans locals i internacionals, la d'aquest diumenge va ser la manifestació més multitudinària a Israel des que va començar la guerra, el 7 d'octubre, i recorda les grans mobilitzacions de l'any passat en contra de les reformes judicials impulsades per Netanyahu.

Les protestes de principis de l'any passat van posar l'executiu de Netanyahu contra les cordes, i fins i tot milers de militars van declarar-se en vaga. Les manifestacions de malestar contra el govern, però, van desaparèixer després del xoc traumàtic que va suposar l'atac de Hamàs a territori israelià el 7 d'octubre, quan el grup islamista va matar unes 1.200 persones i en va segrestar unes 250.

Ara la brutal resposta militar de les autoritats israelianes a Gaza i la falta de resultats en les negociacions per retornar els ostatges han tornat a omplir els carrers en senyal de protesta. Segons el diari israelià Haaretz, aquesta nova onada de manifestacions suposa un repte per a Netanyahu "per primera vegada des que va començar la guerra". Entre els manifestants també n'hi havia que protestaven contra l'excepció del servei militar per als ultraortodoxos perquè es dediquin a estudiar els textos sagrats jueus, un debat enquistat des de fa anys que ha ressorgit amb l'ofensiva militar a Gaza, en la qual han mort 600 soldats israelians, segons el balanç oficial israelià.

stats