Estats Units

L'epidèmia de fentanil provoca més morts que mai als Estats Units

Un estudi recent alerta d'una "quarta onada" de defuncions per sobredosi d'opioides al país, que ja superen les 100.000 anuals

4 min
Un xeringa de fentanil en una imatge d'arxiu

WashingtonLa policia de Nova York va respondre el 15 de setembre a una trucada al 911 en què es notificava que dos menors patien aturada cardíaca al centre d'infants Divino Niño, al Bronx. En arribar a la guarderia, les autoritats es van trobar una criatura d'un any en estat crític, inconscient, que van emportar-se de seguida cap a l'hospital. El nen no va sobreviure als vint minuts que el separaven del Centre Mèdic Montefiore, on el van declarar mort. A Divino Niño dos nens d'un any i una nena de vuit mesos més també presentaven complicacions i van haver de ser hospitalitzats. 

La hipòtesi inicial, que les criatures s'havien ofegat perquè havien respirat monòxid de carboni, es va descartar ràpidament quan, durant l'ordre d'escorcoll del lloc dels fets, els agents van trobar una capsa amb diverses drogues a l'interior. Després d'una autòpsia realitzada pels forenses, i de les proves d'orina i sang dels nens supervivents, es va confirmar que la causa havia sigut la ingesta d'un narcòtic. Concretament, un opioide 50 vegades més potent que l'heroïna i el principal causant de morts per sobredosi als Estats Units: el fentanil.

Les dues persones que regentaven la guarderia, Carlisto Acevedo (41 anys) i Grei Méndez (36 anys), van ser detingudes de manera preventiva per possessió de narcòtics, mentre continua en marxa la investigació policial. Dimecres passat la policia de Nova York va tornar a Divino Niño i hi va descobrir una trapa de fusta a terra, a sota d'on dormien els nens. La fotografia del que hi van trobar, compartida pels mateixos agents, circula per les xarxes socials des de fa dies: desenes de bosses amb "una gran quantitat de fentanil, d'altres narcòtics i parafernàlia de drogues".

"Tenim proves que demostren que era més que una simple guarderia. No hi ha dubte que s'hi estava duent a terme una operació de tràfic drogues", va confirmar la fiscal de districte del Bronx, Darcel Clark. L'endemà un gran jurat va presentar una acusació contra Méndez i Brito, els dos detinguts, per un delicte d'homicidi involuntari, a més dels delictes sobre possessió de drogues il·legals.

Una "quarta onada" de sobredosis

"Aquesta crisi és real, i hauria de ser un crit d'atenció per als individus que tenen fentanil o altres opioides a casa. El simple contacte és mortal”, recorda l'alcalde de Nova York, el demòcrata Eric Adams. Més de 3.200 persones van morir de sobredosi l'any passat a l'emblemàtica ciutat, un 20% més que el 2021, i van establir un nou màxim històric. En la majoria d'aquestes morts hi havia implicat el fentanil, un narcòtic de moda i exageradament assequible. 

Cada setmana més de dues-centes persones moren per sobredosi als EUA. L'epidèmia de fentanil és especialment visible en ciutats com Portland (Oregon), Phoenix (Arizona), Filadèlfia (Pensilvània) i Baltimore (Maryland). En aquesta última ciutat, on es va gravar la sèrie The wire –un tràgic retrat sobre el tràfic i el consum de narcòtics–, moren cada any 109,5 persones per cada 100.000 habitants per sobredosi d’opioides.

Els experts ja alerten que el país es troba immers en la "quarta onada" de la crisi dels opioides, que, a diferència de les anteriors, es caracteritza per les morts per sobredosi causades per una combinació de fentanil –un opioide sintètic– amb estimulants, generalment cocaïna i metamfetamina. El país va sobrepassar per primera vegada l'any 2021 les 100.000 morts per sobredosi, el 75% de les quals incloïen un opioide sintètic, generalment fentanil, segons un recent estudi de la Universitat de Califòrnia.

Aquesta crisi "ha anat augmentant de manera exponencial durant més de quatre dècades, però amb un perfil canviant de les drogues implicades en cada onada", afirma l'estudi. La primera onada té lloc a finals de la dècada de 1990, amb l'augment de morts amb prescripció d'opioides; la segona, l'any 2010, impulsada per un canvi en l'heroïna; la tercera va començar el 2013, impulsada per "anàlegs de fentanil". Recentment els investigadors han començat a parlar d'una "quarta onada", en reconeixement del "ràpid increment de sobredosis de polisubstàncies que impliquen la barreja de fentanils amb estimulants".

Morts per sobredosi als Estats Units
Defuncions per cada 100.000 persones

L'estudi, publicat fa dues setmanes, va analitzar els certificats de defunció de tots els morts per sobredosi als EUA entre el 2010 i el 2021. El primer any només en un 0,5% de les morts relacionades amb el fentanil (235 persones) hi havia la presència d'estimulants, mentre que en l'últim any els estimulants apareixien en un terç de les més de 34.000 persones mortes per sobredosi de fentanil. És a dir, el creixement desmesurat del fentanil ha anat acompanyat d'un increment de la presència d'estimulants. 

Una combinació que segons els autors de l'estudi en moltes ocasions és intencional. Ja fa anys que estan esteses les mescles d'estimulants i opioides, com les anomenades speedballs (de cocaïna i heroïna) o les goofballs (de metamfetamina i heroïna). El motiu darrere d'aquesta intencionalitat és que el fentanil col·loca molt ràpidament, i si es combina amb un estimulant es pot prolongar la sensació d'eufòria. A més, estimulants i opioides tenen efectes oposats en l'organisme, fet que pot portar la gent a combinar-los per contrarestar-ne els efectes. 

Sense aturador

Als nens que van sobreviure la intoxicació a la guarderia Divino Niño se'ls va subministrar Narcan, un medicament en forma d'aerosol nasal de naloxona, capaç de revertir la sobredosi d'opioides. L'Administració d'Aliments i Medicaments, l'agència del govern nord-americà responsable de la regulació de medicaments, va aprovar al març la comercialització d'aquesta substància sense necessitat de recepta.

Des d'aleshores el Narcan ha passat a formar part de la farmaciola de primers auxilis de molts bars de copes i locals, a Nova York i a les principals ciutats del país. Organitzacions socials i agències estatals han començat a repartir el medicament arreu del país, cosa que ha permès evitar la mort per sobredosis de moltes persones.

Però els nord-americans segueixen morint a un nivell de rècord per culpa del fentanil, fet que ha portat els diferents estats a buscar respostes alternatives. A Tennessee, per exemple, els republicans van aprovar al febrer una llei que permet acusar d'homicidi a qui hagi subministrat aquesta droga. Lleis similars s'han estat promulgant en desenes d'estats, demòcrates i republicans, que estan endurint les penes per possessió d'una droga que pot matar amb tan sols uns mil·ligrams.

stats