Amèrica Llatina

L’Argentina surt massivament a votar: “Hi ha massa en joc”

Alta participació en les presidencials més ajustades en dècades, i que han esvaït els dubtes de transparència

Berta Reventós Meseguer
3 min
Javier Milei diposita el seu vot en la segona volta de les presidencials.

Buenos AiresL’Argentina ha votat aquest diumenge amb nervis i expectació en les eleccions presidencials més tenses i ajustades de les darreres dècades. El ministre d’Economia peronista, Sergio Massa, i el diputat ultraliberal i conservador, Javier Milei, han dut a terme una campanya llarga i feixuga per liderar els pròxims quatre anys a la Casa Rosada. Des de les vuit del matí de diumenge, en obrir els col·legis, la ciutadania concorria a emetre el seu vot en uns comicis que han registrat una alta participació: a les quatre de la tarda ja havia votat el 62% del cens, unes xifres més altes que a la primera volta electoral de l’octubre i a les primàries de l’agost.

“Gran part de la gent d’aquest país valorem aquests 40 anys de democràcia, i per això anem a votar amb convicció”, deia el Mateo, caminant cap al seu centre de votació. A aquelles hores, una part de l’electorat encara no tenia decidit el seu vot: “Ho decidiré en el moment, segons el que em digui el cor”, deia l’Agustín. A l’Argentina, es vota a dins d’una cabina individual anomenada cuarto oscuro, per garantir el caràcter secret del sufragi. Altres ciutadans, com la Mariana, han votat “per eliminació". "No m’agrada cap dels dos, però hi ha massa en joc i sento que no puc votar en blanc”, assegura. El vot a l’Argentina és obligatori, i tot i que les sancions administratives per no fer-ho són lleus, la majoria de la gent té un gran sentit del deure per participar en els processos electorals.

Entre la ciutadania hi havia gran expectativa per veure el moment precís en què els dos candidats, Sergio Massa i Javier Milei, dipositaven el seu vot. El peronista ho ha fet a Tigre, el seu municipi natal a la província de Buenos Aires, acompanyat de la seva família, i ha declarat: "Aquesta és una elecció summament important, perquè representa l’oportunitat de construir un camí d’esperança". Minuts més tard, Milei arribava al seu col·legi a la capital, envoltat per una marea enorme de seguidors que entonaven: “¡Se siente, se siente, Milei presidente!” En sortir, l’ultradretà ha remarcat: “Avui és el moment perquè la gent s’expressi a les urnes”, implícitament desmarcant-se de les alertes de frau que des del seu espai polític s’han sentit els darrers dies: “Hem fet una feina enorme malgrat la campanya bruta i de la por” que, segons ell, s’hauria dut a terme des de l’oficialisme.

L’excandidata de la dreta, Patricia Bullrich, que ha fet campanya pel llibertari, ha declarat que desitja “que l’Argentina tingui el canvi que mereix” quan ha sortit de votar, i ha demanat a la Junta Electoral que doni per vàlides les paperetes defectuoses que s’haurien emès en alguns col·legis arreu del país.

La jornada electoral s’ha desenvolupat amb normalitat amb alguns incidents aïllats, en un dia radiant de primavera austral. Però els reptes estan servits: el pròxim president de l’Argentina afronta una legislatura complicada en tots els àmbits: econòmicament, el país registra un 140% d’inflació interanual i un 40% de pobresa; en l'àmbit social, la polarització ideològica és enorme i dia a dia es cristal·litzen postures aparentment irreconciliables entre la gent; i finalment, la fractura es reflectirà a les institucions: al Congrés de la Nació caldrà una alta capacitat de negociació per tirar endavant les mesures que haurien de fer reflotar l’Argentina de la profunda i complexa crisi que travessa.

stats