El Congrés dels Estats Units desbloqueja l'ajuda de 61.000 milions de dòlars per a Ucraïna

Ara només falta que el Senat aprovi la proposta per poder-la enviar al president Joe Biden i que es faci efectiva

4 min
Una imatge d'aquest dimecres de Mike Johnson.

WashingtonHa costat mesos i hi ha hagut d'haver un atac iranià contra Israel pel mig perquè, finalment, el Congrés dels Estats Units hagi aprovat l'ajuda per a Ucraïna i Israel. La Cambra dels Representats ha votat a favor del paquet de 95.000 milions de dòlars destinat a oferir assistència econòmica i militar, no només a Kíiv i Tel-Aviv, sinó també a Taiwan i altres aliats de l'Indo-Pacífic. La proposta s'emmiralla en el text que va ser aprovat al febrer al Senat, però que el president de la Cambra de Representats, el republicà Mike Johnson, no havia sotmès a votació per les pressions del sector més conservador del seu partit que s'oposen a enviar ajuda a Ucraïna.

La clau per garantir l'assistència a Kíiv la tenien els congressistes republicans, que tenen majoria a la cambra baixa, i que durant gairebé mig any han tingut bloquejat el paquet d'ajuda per valor de 61.000 milions de dòlars (uns 56.000 milions d'euros) per als ucraïnesos. Aquest dissabte, quan s'ha sabut que la norma finalment ha aconseguit passar amb èxit la votació, la Cambra de Representants ha esclatat en aplaudiments i crits d'"Ucraïna". El president Volodímir Zelenski s’ha mostrat “agraït amb el Congrés, els dos partits i personalment amb l’speaker Mike Johnson”. “La democràcia i la llibertat sempre tindran un significat global i mai fallaran mentre Amèrica ajudi a protegir-los”, ha dit a través de la xarxa social X.

 

A principis de novembre, el president Joe Biden va enviar al Congrés una sol·licitud “urgent” perquè aprovés una ajuda conjunta de 105.000 milions per a Ucraïna, Israel, Taiwan i la frontera sud amb Mèxic. Però els congressistes republicans s'hi van negar i van reclamar dos paquets separats, un per a Ucraïna i un altre per a Israel, i també que aquesta ajuda anés lligada a polítiques per enfortir el control de la frontera sud dels Estats Units, una línia vermella per als demòcrates.

El que s'ha votat aquest dissabte és la còpia feta per l'speaker d'aquest text, on ha dividit les ajudes en paquets diferents. És per això que ara cal que torni a passar pel Senat per després poder-ho enviar al president Joe Biden i fer-ho efectiu. El líder de la majoria al Senat, Charles E. Schumer, ja ha dit que la cambra alta podria fer la primera votació dimarts a la tarda, segons el Washington Post. Mentrestant, Biden ja ha mostrat el seu suport a la mesura. 

L'estratègia de Johnson s'ha basat a redactar per separat els tres paquets i afegir-ne un d'addicional per a la seguretat nacional. Els textos que s'han votat a la cambra han estat el de 61.000 milions de dòlars per a Ucraïna, un de més de 26.000 milions per a Israel, un altre de 8.000 milions per a l'Indo-Pacífic i, finalment, un per reforçar la seguretat nacional, que inclou un potencial veto per a TikTok, una proposta afegida pel mateix speaker.

El sector dels republicans més afins a Trump no és l'únic front que ha hagut d'esquivar aquesta proposta, sinó que també ha hagut de lidiar amb l'ala dels demòcrates cada cop més reticents a enviar ajuda a Israel a causa de la brutalitat que exerceix contra la població de Gaza. La pressió d'aquest sector ha aconseguit que dins del paquet d'ajudes també s'hagi inclòs una partida d'ajuda humanitària per a la Franja. 

Per això, l'ordre de la votació no ha estat casual. Abans de votar l'ajuda per a Israel s'ha votat la de Kíiv, amb l'objectiu que els republicans no deixessin a l'estacada els demòcrates a l'últim moment. Si primer es votava l'ajuda per a Tel-Aviv, hi havia el risc que els republicans es fessin enrere amb el paquet per a Ucraïna. En canvi, amb aquest ordre els han forçat a mantenir el seu suport si, a canvi, volien que la bancada demòcrata donés suport al paquet per al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

El Pentàgon, a punt per enviar l'ajuda a Kíiv

El paquet d'ajuda econòmica i militar per a Ucraïna compta amb un pressupost d'uns 61.000 milions de dòlars, una part del qual s'entregarà mitjançant préstecs. Aquesta decisió, que no es preveia en el paquet conjunt aprovat al Senat, pretén calmar l'oposició dels sectors republicans contraris a continuar enviant ajuda a Ucraïna.

Uns 23.000 milions de dòlars del total es destinaran a reposar armes, arsenals i instal·lacions nord-americanes, i més d'11.000 milions de dòlars seran per finançar les operacions militars nord-americanes a la regió. Així mateix, els 14.000 milions restants han de servir perquè Ucraïna pugui comprar sistemes d'armes avançats i altres equips de defensa. El portaveu del Pentàgon, el general Pat Ryder, va dir aquest divendres que el Departament de Defensa ja està llest per enviar "ràpidament" els subministraments a Ucraïna si el Congrés aprova els fons. L'últim enviament que va fer el Pentàgon va ser al març amb els "estalvis" que tenien, es tractava d'un paquet extraordinari d'uns 300 milions de dòlars.

Els Estats Units són el principal suport que té Ucraïna per mantenir la resistència davant de Rússia. Kíiv ha insistit que el bloqueig republicà ha repercutit molt negativament en el camp de batalla i en la defensa de la població civil. Els subministraments de míssils per protegir les ciutats ucraïneses s'estan esgotant, cosa que significa que en lloc d'interceptar quatre de cada cinc míssils que Rússia dispara contra Ucraïna, només se'n pot interceptar un. És per això que el país necessita tan desesperadament l'ajuda.

Israel, el gran beneficiat

Pel que fa a l'assistència a Israel, el paquet inicial que es va votar al Senat comptava amb 14.000 milions de dòlars, però el que s'ha aprovat és de més de 26.000 milions. La tensió amb l'Iran no només ha aconseguit empetitir les veus crítiques del Congrés contra l'enviament d'armes a Israel, sinó que ha engreixat l'ajuda econòmica i militar prevista. L'increment respon a la necessitat que Tel-Aviv es pugui defensar dels atacs de l'Iran i les milícies que finança i promou.

Uns 17.000 milions es destinaran a armes ofensives i defensives, mentre que també s'han afegit 9.000 milions per enviar ajuda humanitària a Gaza. De la partida per a les armes defensives, 4.000 milions seran per a la Cúpula de Ferro i 1.200 milions per al Raig de Ferro (Iron Beam), que serveix per abatre coets de curt abast.

stats