Israel mata set cooperants de World Central Kitchen a Gaza

L'ONG del xef espanyol José Andrés i Open Arms suspenen totes les operacions a la Franja

3 min
Identificacions dels cooperants de World Central Kitchen assassinats a Gaza.

WashingtonUn bombardeig israelià a Gaza ha matat la matinada d'aquest dimarts diversos voluntaris internacionals que treballaven per l'ONG World Central Kitchen (WCK). Les víctimes són set cooperants, segons ha confirmat l'organització. Eren de nacionalitat australiana, palestina, polonesa, britànica i un nord-americà amb nacionalitat canadenca. WCK i Open Arms, que havien obert un corredor humanitari des de Xipre per portar menjar a la Fanja, han anunciat que suspenen totes les operacions.

Segons ha explicat l'entitat en un comunicat, el seu equip estava treballant en una zona en dos cotxes blindats logotipats de l'organització i un altre vehicle, i els seus moviments s'havien coordinat amb l'exèrcit israelià. "El comboi va ser atacat quan sortia d'un magatzem a Deir Al-Balah, on havien descarregat 100 tones d'ajuda humanitària transportada a Gaza pel corredor marítim". Aquest corredor és el que l'ONG ha obert juntament amb l'organització badalonina Open Arms, i que estava fent la seva segona missió a la Franja. Justament el remolcador d'Open Arms acabava de deixar la càrrega al moll habilitat a la platja de Gaza i estava sortint de la zona quan es va produir l'atac. WCK i Open Arms suspenen el corredor humanitari des de Xipre i els tres vaixells que estaven transportant l'ajuda a Gaza ja van de tornada al port de Làrnaca.

"No és només un atac contra WCK, sinó contra les organitzacions humanitàries que responen en les condicions més terribles on s'utilitza el menjar com a arma de guerra. És imperdonable", ha dit el responsable de l'organització Erin Gore.

"El govern israelià ha de finalitzar aquesta matança indiscriminada. Ha de deixar de restringir l'ajuda humanitària, deixar de matar civils i treballadors humanitaris i deixar d'utilitzar el menjar com a arma", ha denunciat el xef espanyol José Andrés, qui està al capdavant de la WCK. L'ONG nord-americana es dedica a portar menjar a zones de conflicte o que han viscut catàstrofes.

A les xarxes socials s'han publicat vídeos on es veuen els passaports sobre els cossos dels difunts. . A les fotografies es pot veure clarament com els voluntaris vesteixen unes armilles amb el logo del WCK i el casc de protecció. Tots ells han estat traslladats a l'Hospital dels Màrtirs de l'Aqsa, a la ciutat de Deir al Balah.

En un comunicat, l'exèrcit d'Israel ha anunciat que està "realitzant una revisió exhaustiva al més alt nivell per entendre les circumstàncies d'aquest tràgic accident" i ha insistit que estan treballant "estretament" amb la WCK.

Poques hores després de saber-se la notícia, una de les portaveus del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca ha expressat la seva preocupació per la mort dels voluntaris. "Els treballadors d'ajuda humanitària han d'estar protegits mentre proporcionen l'ajuda que es necessita desesperadament, i instem Israel a investigar ràpidament què ha passat", ha dit la portaveu Adrienne Watson a la xarxa social X.

La mort dels treballadors del WCK coincideix en un dia en què Israel també ha destruït l'hospital d'Al-Shifa, el principal centre mèdic de la ciutat de Gaza. Feia dues setmanes que el complex estava sota el setge dels soldats israelians, que l'han reduït a un munt de runes i cendres on s'acumulen els cadàvers. La destrucció ha estat de tal magnitud que serà impossible reprendre la feina i l'hospital ha quedat completament fora de servei. L'exèrcit israelià ha catalogat l'atac com una de les operacions més exitoses en sis mesos.

Fora del territori palestí, Israel també ha atacat aquest dilluns el consolat iranià a Damasc, la capital de Síria. Entre les víctimes del bombardeig hi ha un general de la Guàrdia Revolucionari de l'Iran. Es tracta del segon atac que fa l'estat hebreu sobre Síria en pocs dies. L'ambaixador de l'Iran a Síria, Hossein Akbari, ha avisat que Teheran respondrà amb "duresa" contra Israel.

L'augment de pressió sobre aquesta zona per part de Tel-Aviv arriba en un moment en què les relacions amb Washington (el seu principal soci occidental) no passen pel seu millor moment. O almenys de cara a la galeria. Malgrat que els Estats Units van abstenir-se la setmana passada per permetre que el Consell de Seguretat de l'ONU aprovés una petició d'alto el foc a Gaza, el divendres una exclusiva del Washington Post destapava que els nord-americans havien aprovat en secret l'enviament en secret de més de 2000 bombes i 25 caces a Israel. L'enviament d'armes es va fer la setmana del 18 març i ho va poder aprovar sense passar pel Congrés gràcies a una autorització prèvia que datava del 2008.

stats