Estats Units

El fill de Biden, culpable per la compra il·legal d'una pistola

Hunter Biden s'enfronta a una pena de fins a 25 anys de presó per haver comprat una arma mentre era addicte

3 min
Hunter Biden ahir amb la seva dona, Melissa Cohen Biden, arribant als jutjats.

WashingtonHunter Biden és culpable dels tres càrrecs pels quals se'l jutjava després d'haver comprat una arma el 2018 mentre era addicte a les drogues. La decisió del jurat de Wilmignton (Delawere) no només és històrica –Hunter és el primer fill d'un president en el càrrec que és condemnat per delictes penals– sinó que també augura una campanya electoral marcada pels retrets judicials a banda i banda de l'arena: un candidat convicte vs. un candidat amb un fill convicte. Després que Trump es convertís en un candidat condemnat, ja es preveia que en el debat electoral del 27 de juny Biden jugaria aquesta carta per atacar-lo. Ara tampoc hi ha dubtes que el republicà farà servir la condemna a Hunter, malgrat que la comparació sigui asimètrica.

La jutge a càrrec del cas, Maryellen Noreika, haurà de decidir ara quina és la pena que imposa a Hunter. En total, el fill del president s'enfronta a fins a 25 anys de presó i Biden ja va assegurar la setmana passada que no utilitzaria els seus poders presidencials per perdonar-lo. Dos dels càrrecs pels quals se l'acusa tenen a veure amb el fet de mentir en el formulari d'armes quan va comprar una Colt Cobra del calibre 38 assegurant que no consumia drogues, i el tercer té a veure amb el fet de posseir una arma mentre s'és addicte.

Biden: "Accepto el resultat del judici"

El judici per determinar la culpabilitat de Hunter s'ha acabat convertint en un viacrucis per tots els erros que va cometre i els seus problemes amb l'addicció al crac. Els testimonis, missatges de text i imatges presentats al jurat han reviscut els anys turbulents que el fill de Biden va viure després de la mort del seu germà, Beau, a causa d'un càncer cerebral. El procés judicial toca molt de prop el president, que al començament del judici –el 3 de juny– va fer un comunicat dient "Soc el president, però també soc pare". La realitat és que Biden està molt preocupat per la manera com aquest procés també pugui haver afectat la salut mental de l'únic fill que, a part de la seva filla Ashley, encara té viu.

Pocs minuts després que s'hagi conegut la sentència, el president Biden s'ha pronunciat sobre ella assegurant que: "Accepto el resultat del judici i continuaré respectant el procés judicial mentre Hunter considera una apel·lació. Jill i jo sempre estarem aquí per a Hunter i la resta de la nostra família amb el nostre amor i suport. Res canviarà això". Per les paraules del president en el comunicat, pot ser la defensa de Hunter acabi apel·lant el veredicte.

L'estratègia de la defensa de Hunter era convèncer el jurat de què el seu client no havia estat consumint droga durant l'octubre del 2018, quan va comprar l'arma. Durant els arguments finals, els advocats de Hunter van justificar que el seu client havia marcat la casella del "no" a la pregunta de si era addicte perquè en aquell moment ja no es considerava a si mateix com a tal.

Restes de droga a la camioneta dies després de comprar l'arma

Així i tot, alguns dels testimonis i missatges presentats per la fiscalia deixaven poc marge per acceptar aquesta premissa. Un dels testimonis més dolorosos per a Hunter va ser el de Hallie Biden, vídua de Beau Biden i que va acabar tenint una relació amb el seu cunyat. Hallie va relatar davant del jurat que li va semblar veure restes de droga dins de la camioneta de Hunter, on ella va trobar la pistola dies després que la comprés.

Naomi Biden, la filla de Hunter, també va haver de pujar a l'estrat per a testificar sobre l'addició del seu pare. Naomi va exposar que l'agost del 2018 el seu pare semblava estar bé i que ella estava "esperançada" sobre la seva recuperació l'octubre d'aquell mateix any. Així i tot, la seva afirmació va perdre pes després que el fiscal David Weiss mostrés uns missatges de text entre Naomi i Hunter, on a finals d'octubre ella escrivia al seu pare "Em sap molt greu, pare, no ho puc suportar, això". Aquest dilluns, tan sols una setmana després que comencés el judici, Hunter va rebutjar l'oportunitat de testificar al judici.

A part del cas de Delaware, Hunter també té previst un altre judici a Los Angeles, al setembre, per haver evadit 1,4 milions de dòlars en impostos. Al Congrés, els republicans han estat buscant la manera de poder vincular els negocis de Hunter amb el president Biden per així poder posar en marxa un impeachment en contra seva. Fins ara, els legisladors republicans no han aconseguit proves que impliquin directament el president Biden en cap mala conducta.

stats