Guerra Israel-Palestina

Més de 400 atacs i 700 morts en un dia: Israel esclafa Gaza

Una quinzena d'hospitals han deixat de funcionar per falta d'electricitat i l'ONU avisa que té reserves de combustible només per a unes quantes hores

3 min
Víctimes d'un atac aeri a Khan Younis, al sud de la franja de Gaza.

BarcelonaLa franja de Gaza ha patit les vint-i-quatre hores més cruentes des que va començar la guerra el 7 d'octubre, després de l'atac de Hamàs contra Israel. Sembla una notícia repetida, però no ho és. Els bombardejos israelians s'intensifiquen cada dia que passa i les informacions que arriben des de l'enclavament palestí transmeten una desesperació cada cop més acusada.

L'exèrcit israelià ha informat aquest dimarts al matí que en les últimes 24 hores havia llançat més de 400 atacs aeris contra objectius de Hamàs –el dia anterior, que havia sigut fins ara el més intens, n'havia llançat 320–, que han causat més de 700 morts, segons les autoritats locals, la xifra diària més elevada fins ara. A més, aquest dimarts a la nit, el govern de Gaza ha assegurat que unes 50 persones havien mort en només una hora.

Segons les Forces de Defensa d'Israel (FDI), entre els objectius atacats hi ha l'entrada d'un túnel de Hamàs a la costa de Gaza i centres de comandament, així com diverses mesquites on, segons l'exèrcit hebreu, els membres del grup islamista preparaven armes per atacar Israel. Les FDI han assegurat que han matat desenes de membres de Hamàs, que controla la Franja, inclosos dos alts càrrecs militars de la milícia. Com ha passat durant tots aquests dies, però, els bombardejos estan destruint nombroses infraestructures civils, deixant centenars de persones sota la runa.

L'últim balanç oficial de víctimes mortals de les autoritats de Gaza és de 5.791, de les quals 704 s'han registrat entre dilluns al matí i dimarts al matí. Del total de morts, més de 2.300 són criatures. A més, hi ha gairebé 900 infants desapareguts, probablement sota els edificis ensorrats per les bombes, segons ha alertat Save the Children, basant-se en les xifres de desapareguts difoses per les autoritats de la Franja. L'ONG ha lamentat que hi pugui haver nens que encara estiguin vius i atrapats sota la runa, "amb lesions físiques greus per l'aixafament, deshidratació i angoixa mental extrema". A més, ha alertat que les tasques de rescat "es veuen greument obstaculitzades pels continus bombardejos i la manca de combustible".

Aquest és un dels productes que més desesperadament demanen les organitzacions humanitàries de Gaza. L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) ha alertat que si no arriba aquest subministrament "urgentment", es veurà obligada a aturar les seves operacions a la Franja aquest mateix dimecres.

El nombre d'hospitals palestins que han hagut d'aturar la seva atenció a causa de la falta de combustible ja ascendeix a 15, segons les autoritats locals. La crítica situació és el resultat de l'ofensiva israeliana que impedeix el subministrament de carburant, imprescindible per als generadors d'energia. Des de dissabte han accedit a Gaza 54 camions amb ajuda humanitària, totalment insuficients per als 2,3 milions d'habitants de la Franja. A més, cap d'ells portava combustible. Aquest dimarts a la nit, n'han entrat vuit més, amb menjar, aigua i medicines. Hores abans, l'ONU havia indicat que hi havia 20 camions pendents de travessar la frontera, però el més probable és que cap d'ells inclogui aquest producte tan necessitat, ja que Israel no ho permet argumentant que pot ser utilitzat per Hamàs.

L'OMS ha anunciat que s'han lliurat medicaments i subministraments sanitaris a tres hospitals de referència clau al sud de Gaza, però que encara calia arribar al nord del territori. El director regional d'emergències de l'OMS per a la regió de la Mediterrània oriental, Rick Brennan, ha traslladat l'angoixa dels treballadors humanitaris: "Ens posem de genolls per demanar aquesta operació humanitària sostinguda, ampliada i protegida".

"Ens falta material quirúrgic i tenim molts casos. Acabem d'amputar [un nen de 9 anys] amb una sedació lleugera", denunciava un cirurgià de Metges Sense Fronteres des de l'Hospital Al-Shifa de la ciutat de Gaza. És l'hospital més gran de la Franja, on a més de milers de pacients es refugien centenars de desplaçats interns que s'han quedat sense casa.

Un equip de Metges Sense Fronteres operant un nen a terra i pràcticament sense anestèsia a l'Hospital Al-Shifa de la ciutat de Gaza.

"Tret que s'entregui urgentment combustible vital i subministraments sanitaris addicionals a Gaza, milers de pacients vulnerables corren el risc de morir o de tenir complicacions mèdiques a mesura que els serveis crítics es tanquen per falta d'energia", ha advertit l'OMS. A més, metges de l'enclavament alerten que cada cop arriben més pacients amb signes de malalties causades per l'amuntegament de gent en espais petits i la manca de sanejament, després que gairebé un milió i mig de persones ja hagin hagut d'abandonar casa seva i acumular-se en refugis temporals.

stats