El govern xinès insta a omplir el rebost per si hi ha "una emergència"

Entre la pandèmia, l'increment del preu d'alguns aliments i la crisi energètica, no se sap del tot el motiu concret de la recomanació oficial

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Ciutadans xinesos comprant en un supermercat de Hong Kong.

BarcelonaEl govern xinès ha instat la població a preparar el rebost per una possible emergència. L'anunci l'ha fet el ministeri de Comerç en un comunicat publicat sense cap més explicació: "tingueu emmagatzemada una certa quantitat d'articles de primera necessitat per estar preparats en cas d'emergència". El context general del país sembla, certament, alarmant: confinaments constants per l'augment de casos de covid-19; preocupació pels subministraments de verdures després d'un període de fortes pluges que ha fet malbé els cultius i un augment de preus com a conseqüència, i una crisi energètica global, entre d'altres.

El govern ha demanat a les autoritats locals que mantinguin en circulació les cadenes de subministrament i que procurin que els preus continuïn estables. Al mateix temps, els mitjans de comunicació estatals han intentat calmar la població i evitar que es facin lectures de pànic i que es generi el caos per compres exagerades als supermercats.

La funció tranquil·litzadora dels mitjans de comunicació

El diari nacional The Economic Daily, afí al Partit Comunista, ha matisat que l'avís del govern només pretenia que la ciutadania estigués preparada per si calia confinar les seves àrees de residència. De fet, durant el moment àlgid de la pandèmia, a principis del 2020, les cadenes de subministrament es van veure afectades per l'aplicació de tancaments parcials a nombroses parts del país i el bloqueig de moltes carreteres.

La Xina, amb la vista posada en els Jocs Olímpics d'Hivern, que comencen al febrer, està disposada a fer el que sigui necessari per mantenir a ratlla el coronavirus. Sent un dels pocs països que continuen apostant per una estratègia covid zero, que pretén erradicar el virus del tot, continua aplicant confinaments estrictes i mesures restrictives. Però les dades de contagis diaris al país són insignificants: dilluns es van detectar només 92 nous casos de covid a tot el país.

Què més, a part del coronavirus?

A part del coronavirus, la Xina afronta altres situacions complexes que poden condicionar la declaració d'una emergència, tal com ha anunciat el govern. Per començar, tot i que és habitual que els preus dels aliments augmentin quan arriba l'hivern, el preu de les verdures s'ha disparat en les últimes setmanes. La presència d'intenses pluges, inesperades, ha malmès els cultius, fet que ha provocat que es redueixi molt l'oferta d'aliments i, per tant, que el seu valor al mercat s'elevi.

D'altra banda, des del mes de setembre la Xina va començar a racionalitzar el subministrament de combustible, limitat a 1.000 iuans (uns 134 euros) per client i dia. La decisió era causada per un increment important dels preus a l'engròs de la gasolina i el dièsel. Al país tampoc no hi ha carbó, i per això el subministrament energètic està també en risc. Els afectats per les grans apagades, de fet, van començar a utilitzar generadors que funcionen amb dièsel, cosa que va fer la bola de neu encara més grossa.

stats