Energia

El gegant rus del gas trontolla per la caiguda de vendes a Europa

Gazprom acumula problemes per compensar la pèrdua de clients per la invasió d'Ucraïna

ARA
2 min
El consorci gasístic rus Gazprom, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaAmagada rere els elogis que el president rus Vladímir Putin continua prodigant cap a un dels principals tresors empresarials del seu país, la crisi del gegant del gas Gazprom és una realitat cada cop més evident. Així ho reforça també un article publicat pel Financial Times en què el diari britànic exposa com la companyia energètica s'ha vist debilitada per la caiguda de les vendes a Europa després que el continent hagi girat l'esquena al gas rus com a represàlia per la invasió d'Ucraïna.

El rotatiu recorda que durant els primers sis mesos del 2022 Gazprom va assolir uns guanys abans d'impostos de rècord, amb uns 45.000 milions d'euros, però que aquests van caure prop d'un 40%, fins als 27.000 milions només un any després. De fet, la publicació cita les prediccions dels investigadors de l'Acadèmia Russa de Ciències, un organisme controlat per l'estat rus, que pronostiquen que els resultats del 2023 de l'empresa mostraran que ha deixat de ser rendible.

Diumenge passat Putin va assegurar que Rússia havia gestionat bé que Europa deixés de comprar el seu gas, "explorant rutes alternatives i centrant-se en els seus propis esforços de gasificació". L'article del Financial Times, però, remarca que aquestes noves vies d'ingressos no han estat suficients per reemplaçar el negoci d'exportacions cap a la UE que la companyia ha perdut amb la guerra.

Els nous compradors de gas rus

En aquests últims dos anys, Gazprom ha buscat nous compradors per al seu gas, però els acords negociats a l'Àsia Central i el subministrament (més limitat) a la Xina i Turquia només han compensat entre el 5% i el 10% del mercat europeu perdut, segons apuntava al diari Marcel Salikhov, el cap de l'Institut per a l'Energia i les Finances, un think tank rus. Així doncs, la seva anàlisi defensa que qualsevol intent per canviar aquest escenari passarà per una inversió més intensa en gasoductes i altres infraestructures per arribar a nous mercats.

Encara que les exportacions de gas rus a la Xina han augmentat en els últims temps, els volums continuen sent relativament petits: Rússia va enviar 22.000 milions de metres cúbics d'aquesta font d'energia al gegant asiàtic a través de gasoductes l'any passat, una fracció petita en comparació amb els 230.000 milions anuals que exportava a Europa de manera regular durant la dècada prèvia a la guerra.

stats