Internacional 17/11/2014

36 milions d'esclaus al món

L'Índia és el país amb més persones explotades, amb quatre de cada 10

Ara
2 min

BarcelonaAl món hi ha 35,8 milions de persones que viuen en situacions d'esclavitud moderna, segons un estudi fet públic aquest dilluns per la fundació Walk Free, que lluita per eradicar les pràctiques d'explotació de persones.

Segons el Global Slavery Index 2014, l'Índia és el país amb més esclaus del món, amb més de 14 milions de persones vivint en condicions d'explotació, és a dir, gairebé quatre de cada 10. Conjuntament amb la Xina, el Pakistan, Uzbekistan i Rússia concentren el 61% de les persones que viuen privades de llibertat.

En proporció amb la població, Mauritània és el país que lidera el rànquing, amb un 4% dels habitants del país africà en situació d'esclavatge, aproximadament 155.000 persones. Al país, l'estatus d'esclau sovint s'hereta de generacions anteriors. El segueixen Uzbekistan -amb un 3,97%-, Haití -2,3%-, Qatar -1,36%- i l'Índia -1,14%-.

L'estudi utilitza el terme "esclavitud moderna" per a recollir tot un seguit de pràctiques que comporten "una persona posseint o controlant una altra d'una manera en què el priva significativament de la seva llibertat individual", com ara l'explotació sexual, els treballs forçats, el tràfic d'òrgans, el matrimoni forçat o l'explotació infantil.

Malgrat en aquesta segona edició l'índex ha pujat en un 20% respecte a 2013, s'atribueix a una millora en la metodologia de l'estudi, i no a un increment real en el nombre de casos d'esclavitud.

Actuacions dels governs

Aquest any, el Global Slavery Index inclou, també, una anàlisi de les mesures preses pels governs per a posar fi al problema. Segons l'informe, dels 167 països estudiats, Corea del Nord, Iran i Síria són els que estan adoptant menys mesures contra l'esclavitud, mentre que els Països Baixos, Suècia, els Estats Units, Austràlia, Suïssa i, en general els estats occidentals estan adoptant fortes mesures.

L'estudi reclama la necessitat de cooperació internacional per a reduir totes les formes d'esclavitud moderna, i demana als governs incrementar les sancions contra el tràfic de persones i posar pressió a les companyies per a acabar amb l'ús d'esclaus. L'Àfrica i l'Àsia s'enfronten a reptes importants per a eradicar l'esclavatge, mentre que la pràctica és molt menys present a Europa.

stats