Les dones soldat d'Ucraïna demanen més protecció a Zelenski

Una companyia crea armilles antibales exclusivament per a dones, ja que les que utilitzen són d'home

Tres dones ucraïneses caminen pel costat d'un vehicle blindat rus que ha quedat calcinat, en una imatge d'arxiu.
Núria Garrido Gómez
16/09/2023
4 min

KíivQue la guerra no és per a les dones és una frase feta que ha envellit malament a Ucraïna. Les xifres de l'exèrcit de Volodímir Zelenski contradiuen aquest tòpic: unes 42.000 dones formen part de les tropes de Kíiv i, d'aquestes, 5.000 estan destinades a les zones del front. Són dades recents del ministeri de Defensa ucraïnès, que presumeix de tenir l'exèrcit amb més dones del món. Evidentment, els homes són majoria encara, però el paper d'elles també ha estat clau per defensar-se de la invasió de Vladímir Putin.

Fa mesos, però, que hi ha una polèmica incòmoda a l'exèrcit de Kíiv: les dones estan més desprotegides que els homes. El motiu? No tenen un uniforme fet a mida i han de lluitar amb equipament militar pensat i dissenyat per a homes. Això, evidentment, suposa un risc, especialment quan es tracta d'artefactes tan essencials per a la seguretat com les armilles antibales. Estan desprotegides per ser dones.

“Les armilles que s'estan produint actualment no tenen en compte el físic de les dones, que és totalment diferent del dels homes. Això fa que hagin de treballar de manera incòmoda i el pitjor de tot és que aquesta protecció els dona una falsa sensació de seguretat”, lamenta Julia Kirillova, veterana de guerra i cofundadora del moviment Veteranka, la primera i única organització formada per dones ucraïneses amb experiència militar. Kirillova assenyala que si l'exèrcit fa gala que aquest ja és un espai on s'ha instal·lat la igualtat, això s'ha de demostrar amb fets. “L'equip de protecció que es pot trobar a les tendes especialitzades militars no és universal. Ells en necessiten d'un tipus i elles un altre”, afegeix.

La guerra al Donbass, punt de partida

Aquesta reivindicació té ja un llarg recorregut. Va néixer, sobretot, l'any 2014, moment en què va començar la guerra al Donbass, a l'est d'Ucraïna. Aleshores moltes dones van fer el pas d'unir-se a l'exèrcit o a la Defensa Territorial del país i, llavors, ja van detectar aquesta mancança. “Fa temps que envien cartes al ministeri de Defensa o han mostrat el seu malestar a les xarxes socials sobre aquesta qüestió. La no resposta ha fet que moltes fins i tot hagin decidit no servir més a l'exèrcit”, detalla l'Eva, directora de l'empresa Ukrainian Armor. La invasió russa d'Ucraïna, que ha disparat la mobilització militar, ha accentuat les demandes.

Aquest mateix estiu, les combatents han exigit a la cartera de Defensa l'aprovació d'un uniforme militar femení estiuenc. Han sigut els voluntaris i les associacions els que fa mesos que cusen uniformes militars per a elles. De nou, els que proporciona Kíiv són d'homes i això, en la majoria dels casos, significa que han de lidiar amb talles gegants. Aquesta ha estat la primera vegada que el govern ucraïnès donava el vistiplau a la vestimenta militar per als mesos d'estiu. Però la resta d'equipament de protecció continua sent l'assignatura pendent.

I perquè això quedi resolt com més aviat millor, la companyia Ukrainian Armor amb el moviment Veteranka acaben de dissenyar la primera armilla antibales per a dones. Les plaques de metall d'aquesta armilla tenen la forma de pits femenins i pesen dos quilos, a diferència de les dels homes, més feixugues (acostumen a pesar-ne quatre). Amb això, es busca evitar que hi hagi una pressió molt forta sobre els pits de les dones, també que el pes total d'aquest equip estigui més repartit.

«'She needs armor'»

“Fa mesos que fem proves amb aquestes armilles amb tota mena de dones –les que combaten, les paramèdiques...– i la resposta de totes ha estat satisfactòria. A falta de vistiplau del ministeri de Defensa, esperem que es posin aviat a disposició de les nostres combatents. Amb aquesta iniciativa també volem animar altres països europeus a ajudar-nos a protegir les nostres combatents”, indica Ian Hontxarov, un dels altres responsables de l'empresa Ukrainian Armor.

Hontxarov atén l'ARA després de la presentació que es va fer aquesta mateixa setmana a la capital ucraïnesa, a la plaça de la catedral de Sant Miquel. L'estàtua de la reina Olga Mikhailovski també portava una armilla antibales en què es podia llegir: “She needs armor”, que en anglès significa “Ella necessita protecció”. La seva companya Eva, a més, vol incidir en el fet que no només es tracta d'una qüestió de seguretat, sinó que això farà que moltes dones se sentin veritablement respectades dins de l'exèrcit. “A Ucraïna existien fins i tot armilles per als gossos abans que per a les dones”, comenta.

En aquest sentit, l'Eva apunta que el rang d'edat de les dones que hi ha a primera línia de front és d'entre els 20 i els 40 anys. Moltes d'elles, afegeix, preveuen ser mares quan la guerra acabi. “Els bombardejos poden afectar el seu sistema reproductiu, però si a més no compten amb un equipament militar adequat, encara més”, denuncia. El disseny d'aquesta armilla també s'ha fet pensant en això últim i a banda compta amb un mòdul desplegable per protegir el coll, la clavícula, l'abdomen, l'engonal i també la part exterior i interior de les cames.

El preu d'aquest equipament per persona és de 50.000 hrívnies, és a dir, uns 1.250 euros. Una despesa que haurà d'assumir el ministeri de Defensa per també protegir les seves soldats mentre aquesta guerra duri. I, de moment, sembla que va per llarg.  

stats