L'atac rus a Ucraïna
Internacional 30/03/2023

Detenen un periodista del 'Wall Street Journal' a Rússia per espionatge

El nord-americà Evan Gershkovich era als Urals fent un reportatge sobre els mercenaris de Wagner

ARA
3 min
El periodista Evan Gershkovich en ser traslladat des d'un tribunal de Moscou.

BarcelonaEl Servei Federal de Seguretat (FSB) rus ha detingut el periodista estatunidenc Evan Gershkovich, de 31 anys, corresponsal del Wall Street Journal a Rússia, acusat d'un presumpte espionatge en interès del govern dels Estats Units. S'ha obert contra ell una causa penal que podria comportar fins a 20 anys de presó. De moment, un tribunal de Moscou ha decretat dos mesos de presó preventiva, fins el 29 de maig.

Segons les autoritats russes, Gershkovich "recopilava per encàrrec de la part estatunidenca informacions secretes sobre les activitats d'una de les empreses del complex militar industrial rus". El reporter era a Iekaterinburg, la ciutat més important dels Urals. Segons les autoritats russes, Gershkovich actuava "seguint les instruccions del bàndol americà". Segons una font dels serveis de seguretat citada per l'agència estatal TASS, el periodista s'ha declarat no culpable davant del jutge.

"El Wall Street Journal nega amb vehemència les acusacions de l'FSB i demana l'alliberament immediat del nostre periodista de confiança Evan Gershkovich. Ens solidaritzem amb l'Evan i la seva família", ha comunicat el diari aquest dijous. Les acusacions a periodistes per part dels serveis secrets russos es poden basar simplement en el fet que entrevistin experts o que segueixin les consignes dels seus directors.

Evan Gershkovich, el periodista estatunidenc

El periodista ha estat traslladat a un tribunal de Moscou que prèviament havia estat desallotjat per una alerta de bomba i al qual no han deixat accedir el seu advocat. L'FSB ha obert un procés penal per espionatge i el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha dit que l'han sorprès "en delicte flagrant".

Gershkovich ha viscut els últims sis anys a Moscou, parla el rus i disposa d'acreditació de premsa del Kremlin. Abans de convertir-se en el corresponsal de la reconeguda capçalera nord-americana havia treballat al Moscow Times i a l'agència France Presse. Quan va ser detingut estava treballant en una història sobre la companyia de mercenaris russos Wagner, que està fortament implicada en la guerra d'Ucraïna. L'últim article que va publicar informava sobre la crisi econòmica a Rússia i com el Kremlin estava afrontant un enorme increment de la despesa militar i alhora intentant evitar retallades socials.

La premsa, silenciada

Aquesta detenció és l'últim episodi de la persecució que exerceix el Kremlin sobre el periodisme independent a Rússia, que s'ha accentuat des de la invasió d'Ucraïna. Desenes de periodistes locals han estat empresonats o han hagut de marxar a l'exili, en virtut d'una sèrie de lleis que, segons Reporters Sense Fronteres, constitueixen "un arsenal d'intimidació, sistemàtica, que recorre sovint a multes i detencions de curta durada amb pretextos diversos, condemnes i fins i tot tortures, de què són víctimes principalment els reporters de la premsa regional".

La nova legislació aprovada des de l'inici de la invasió d'Ucraïna considera delicte penal la publicació de "notícies falses" o que "desacreditin" l'exèrcit i vulnera la llibertat de premsa per informar sobre Ucraïna, un conflicte que el Kremlin fins i tot ha prohibit anomenar "guerra". A més, els mitjans viuen sota l'amenaça de ser inclosos en l'anomenada llista d'"agents estrangers", que obliga els ciutadans que tinguin algun contacte amb organitzacions estrangeres a identificar-se com a tals. Gairebé tots els mitjans independents a Rússia han estat silenciats, tancats o bloquejats, alguns tot i tenir una llarga i prestigiosa trajectòria, com la ràdio Echo de Moscou o el diari Nóvaia Gazeta.

Pel que fa a la premsa estrangera, molts periodistes han vist com els prohibien entrar a Rússia i se'ls ha negat l'acreditació. Gershkovich és el primer periodista estatunidenc detingut a Rússia i acusat d'espionatge des que va començar la invasió fa més d'un any.

No és el primer cop que el Kremlin deté ciutadans estrangers amb projecció pública i més d'una vegada els ha utilitzat per intercanviar presoners russos en altres països. L'any passat les autoritats van detenir la jugadora de bàsquet Brittney Griner, que va ser condemnada a nou anys de presó per tràfic de drogues. Després de 10 mesos entre reixes, va ser intercanviada al desembre per Víktor Bout, un traficant d'armes que estava empresonat als Estats Units. Fa unes setmanes es va saber que Moscou estava negociant l'alliberament de dos suposats espies russos detinguts a Eslovènia i fins ara no s'havia arribat a un acord.

stats