Pacífic
Internacional 06/06/2023

La Xina i Rússia envaeixen la zona de defensa aèria de Corea del Sud, que desplega avions de combat

Quatre avions militars xinesos i quatre russos han entrat a la zona propera a l'espai aeri de Seül

Sònia Sánchez
3 min
Imatge d’arxiu d’un dels avions de combat J-16 de la Xina.

BarcelonaCorea del Sud denuncia que vuit avions de combat xinesos i russos han envaït la seva zona d'identificació de defensa aèria (ADIZ) aquest dimarts al matí. L'exèrcit sud-coreà ha respost desplegant diversos avions de combat, segons ha informat l'Estat Major Conjunt.

Quatre avions militars xinesos i quatre avions militars russos haurien entrat a l'espai de defensa sud-coreà entre les 11.52 i les 13.49 hores (hora local) d'aquest dimarts a la matinada catalana, tot i que n'haurien sortit sense arribar a envair l'espai aeri del país. La zona d'identificació de defensa aèria no és un espai aeri propi, sinó una àrea en què un estat necessita una identificació total de tots els aparells que hi volen per motius de seguretat nacional. "L'exèrcit de la República de Corea ha identificat els avions militars xinesos i russos fins i tot abans que ingressessin a l'ADIZ. Ha implementat mesures tàctiques per preparar-se per a contingències mitjançant el desplegament d'avions de combat de les Forces Aèries", ha explicat en un comunicat l'Estat Major Conjunt de Corea del Sud.

Per la seva banda, el ministeri de Defensa de la Xina havia informat poc abans que avions militars russos i xinesos havien dut a terme aquest dimarts una missió conjunta de patrulla sobre els mars del Japó, on hi ha l'ADIZ sud-coreana, i de la Xina oriental. És la sisena operació d'aquest tipus que es fa com a part de l'"acord anual de cooperació militar entre Moscou i Pequín". I tampoc no és la primera vegada que aquestes maniobres envaeixen l'espai de defensa aèria de Corea del Sud, ja ho van fer també el novembre de l'any passat –llavors amb quatre avions–, i Seül ja va activar també els seus avions de combat. En aquella ocasió, van ser bombarders xinesos H-6K i bombarders russos TU-95 que van entrar en la zona propera a Corea del Sud.

És la mateixa maniobra que la Xina ha repetit de manera reiterada en els últims mesos amb l'illa de Taiwan, envaint l'espai de defensa aèria del petit estat semiautònom com a forma d'intimidació.

La cooperació militar entre la Xina i Rússia va arrencar just abans de la invasió d'Ucraïna i des de llavors s'han fet aquestes sis maniobres militars conjuntes. Els avions militars xinesos i russos també s'han arribat en els últims mesos a l'espai aeri del Japó. El maig del 2022, coincidint amb una reunió a Tòquio dels membres del Quad, una associació formada pels governs dels Estats Units, l'Índia, Austràlia i el Japó, els avions xinesos i russos també van entrar a l'espai de defensa aèria nipó. Però Pequín va assegurar llavors que l'operació no tenia cap objectiu intimidatori.

Tensió militar al màxim a la regió

Aquest panorama ha portat també a incrementar els exercicis militars conjunts que duen a terme també els Estats Units a la regió, en coordinació amb diversos països de la zona preocupats per l'amenaça xinesa. Des de la setmana passada, la guàrdia costanera dels Estats Units, el Japó i les Filipines duen a terme, per exemple, els seus primers exercicis navals trilaterals al mar de la Xina del Sud.

Des de la Casa Blanca, aquest mateix dilluns s'alertava del risc que "algú resulti ferit" en algunes d'aquestes trobades. Es referien, de fet, a la trobada d'aquest cap de setmana entre un vaixell de guerra xinès i un destructor nord-americà, que es van acostar a 137 metres l'un de l'altre, segons Reuters. Vaixells militars dels Estats Units i el Canadà feien un exercici conjunt a l'estret de Taiwan quan va passar això. Un vídeo gravat poc abans mostrava també un caça xinès que passava per davant del morro d'un avió nord-americà, i aquest avió tremolava per les turbulències provocades pel vol.

"Els vaixells i avions militars nord-americans han recorregut milers de quilòmetres per venir a provocar la Xina a la seva porta", deia el portaveu del ministeri d'Afers Exteriors de la Xina, Wang Wenbin, en una conferència de premsa aquest dimarts. "Insistir en venir a fer reconeixements propers i exhibir múscul militar prop de les aigües territorials i l'espai aeri de la Xina no és salvaguardar la llibertat de navegació, sinó promoure la seva hegemonia en la navegació i una provocació militar flagrant", afegia.

stats