Internacional 05/01/2022

Corea del Nord llança un míssil balístic al mar hores abans de la inauguració d'un futur tren intercoreà

Kim Jong-un eleva la tensió a la regió, mentre el diàleg segueix estancat amb Corea del Sud

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Un telenotícies de Corea del Sud mostra imatges del míssil testat per Corea del Nord.

BarcelonaCorea del Nord torna a posar en tensió la regió. Aquest dimarts ha disparat al mar el que es creu que era un míssil balístic, només unes hores abans que el president de Cora del Sud, Moon Jae-in, assistís a la cerimònia d'inauguració d'una línia de tren decisiva per a la pau que aspira a reconnectar la dividida península coreana.

L'últim llançament que va fer el país va ser l'octubre passat. Es creu que aquesta nova acció respon a la promesa que va fer el líder Kim Jong-un en el seu discurs d'any nou, en què es va centrar principalment en la situació interna del país, però va refermar també el seu compromís de reforçar l'exèrcit nord-coreà per contrarestar una situació internacional inestable. Sembla que ha deixat de banda, una vegada més, les converses ja estancades amb Corea del Sud i els Estats Units.

Segons informacions oficials de Corea del Sud, el míssil hauria estat disparat cap al mar des de la costa est hores abans de la inauguració del ferrocarril que Moon Jae-in va descriure com "un pas endavant cap a la pau i el balanç regional" a la península. Aquest acte era molt significatiu, ja que la reconnexió viària de les dues corees és un tema central en les reunions entre Kim i Moon des del 2018. El diàleg, però, no ha aconseguit tancar cap acord perquè els intents de convèncer Corea del Nord que lliuri les armes nuclears a canvi d'alleujar les sancions internacionals han fallat repetidament.

El president sud-coreà va confessar la preocupació que genera aquest nou llançament. La tensió, de fet, es va per palesa immediatament quan es va convocar una reunió d'emergència del Consell de Seguretat Nacional de Corea del Sud. Moon Jae-in va demanar al seu veí del nord que "faci esforços sincers per al diàleg", perquè "si les dues corees treballen juntes i reconstrueixen la confiança, la pau arribarà algun dia". Així, Moon Jae-in mantenia la serenitat mentre veia allunyar-se la possibilitat de millorar la relació amb el seu veí del nord abans no acabin els seus cinc anys de mandat el maig vinent.

La resposta internacional

Les reaccions també van arribar d'altres països. El primer ministre japonès, Fumio Kishida, va declarar que "des de l'any passat Corea del Nord ha llançat repetidament míssils, cosa que és molt lamentable". També el ministre d'Afers Exteriors xinès va instar totes les parts a "tenir en compte el panorama general", defensar la pau i l'estabilitat "molt merescuda a la península", i mantenir-se en l'ús del diàleg per arribar a un acord polític. Pel que fa als Estats Units, en una conferència de premsa regular, el portaveu del departament d'Estat, Ned Price, va reiterar el desig de Washington de dialogar amb Corea del Nord.

Cal tenir present que les normes establertes pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides prohibeixen tots els míssils balístics i les proves nuclears de Corea del Nord i han imposat sancions que han fet força mal a la ja malmesa economia del país. Des de l'inici de la pandèmia de covid-19, Corea del Nord s'ha aïllat encara més, imposant bloquejos fronterers que han frenat el comerç i impedit la diplomàcia externa. Tot plegat ha generat una preocupant falta d'aliments que ha fet tornar la fam al país, tal com ha reconegut el mateix Kim Jong-un en diversos discursos, inclòs el de Cap d'Any.

Des de l'any 2017, abans de les reunions de Kim Jong-un amb l'aleshores president dels Estats Units, Donald Trump, Pyongyang no ha dut a terme proves de míssils balístics intercontinentals (ICBM) o d'armes nuclears més grans. Però sí que ha continuat disparant diversos míssils balístics nous i de curt abast per testar-los, inclòs un llançament des d'un submarí a l'octubre. El seu argument és que no ha de ser penalitzat per procurar el desenvolupament d'armes que ja posseeixen altres països. En un informe publicat el mes passat pel Servei d'Investigació del govern dels Estats Units es va concloure que Corea del Nord "continua construint una capacitat de lluita nuclear dissenyada per evadir les defenses regionals de míssils balístics".

stats