Internacional 27/08/2021

Condemnen a 15 mesos de presó un exvicecanceller i exlíder de la ultradreta austríaca

Heinz-Christian Strache va acceptar un donatiu de 12.000 euros a canvi de beneficiar una clínica privada

2 min
L'exvicecanceller austríac Heinz-Christian Strache, aquest divendres, esperant el veredicte en un jutjat de Viena

BarcelonaL'exvicecanceller austríac Heinz-Christian Strache ha sigut condemnat aquest divendres a 15 mesos de presó (que no haurà de complir) per un delicte de corrupció. El jutge ha considerat provat que Strache, que també va ser el president de l'ultradretà Partit de la Llibertat (FPÖ), va acceptar dos donatius per un valor total de 12.000 euros per al seu partit a canvi d'impulsar un canvi legal per afavorir una clínica privada. El propietari del centre de salut, Walter Grubmüller, ha sigut condemnat a 12 mesos de reclusió. Les sentències es poden recórrer.

Els fets van tenir lloc poc abans de les eleccions federals del 2017, quan la clínica que dirigia Grubmüller va fer dos donatius, de 2.000 i 10.000 euros, a l'FPÖ. A més, l'empresari va convidar Strache i la seva dona a passar una setmana de vacances a Grècia, amb els vols i l'allotjament pagats. Després dels comicis, Strache va pactar amb el guanyador de les eleccions, Sebastian Kurz (líder del Partit Popular), i es va convertir en vicecanceller. Des d'aquest càrrec va maniobrar per aconseguir que l'hospital fos inclòs al Prikraf, un fons que permet a les clíniques privades facturar determinats serveis al sistema públic de salut. L'any 2018 el centre sanitari de Grubmüller va ser incorporat a aquest fons.

Segons el jutge, les donacions van influir en el canvi legal, tot i que Strache ha argumentat durant el judici que no hi van tenir res a veure, i que va actuar només perquè considerava que la clínica estava sent tractada injustament.

Els efectes de l'Ibizagate

El cas es va destapar arran de les investigacions a què va ser sotmès Strache després de l'escàndol conegut com a Ibizagate, és a dir, la publicació d'un vídeo (que s'havia gravat en secret a Eivissa el 2017) en el qual l'aleshores líder de l'FPÖ i el seu número 2, Johann Gudenus, aparentment negociaven un intercanvi de favors polítics amb una dona que es presentava com la neta d'un poderós oligarca rus. El vídeo va sortir a la llum el maig del 2019 i va comportar la dimissió immediata de Strache tant del càrrec de vicecanceller com de la presidència del partit, i l'obertura d'una investigació per corrupció contra ell que ha derivat en diversos casos, entre els quals el que s'ha sentenciat aquest divendres.

El govern de coalició entre el Partit Popular i l'FPÖ es va trencar arran de l'Ibizagate i Kurz es va veure obligat a convocar unes eleccions que va guanyar molt clarament, mentre que la ultradreta es va enfonsar. Des de llavors, Kurz governa en coalició amb els Verds.

stats