Orient Mitjà
Internacional 20/12/2022

Borrell insta l'Iran a aturar la repressió i el suport a Rússia si vol reactivar l'acord nuclear

El cap de la diplomàcia de la UE es reuneix amb l'homòleg de Teheran per explorar la possible revifalla de l'acord nuclear

3 min
Un moment de la trobada entre el ministre d'Exteriors de l'Iran,  Hossein Amirabdollahian, i Josep Borrell, a la dreta.

LondresNou avís de la Unió Europea al règim de Teheran. El cap de la diplomàcia exterior dels Vint-i-set, Josep Borrell, ha advertit aquest dimarts al ministre d'Afers Exteriors de l'Iran que el règim dels aiatol·làs hauria d'aturar immediatament el suport militar a Rússia i la repressió interior si pretén revifar les esperances de reactivació de l'acord nuclear amb Occident, signat a Viena el 2015.

Borrell s'ha reunit amb el seu homòleg iranià, Hussein Amir-Abdollahian, a Jordània, on tots dos assistien a una conferència regional, on també hi era el president francès, Emmanuel Macron. La trobada entre Borrell i Amir-Abdollahian era necessària, segons el mandatari europeu, fins i tot "enmig del deteriorament de les relacions entre l'Iran i la Unió Europea".

Tot i que actualment no hi ha indicis d'un retorn a la taula de negociació per reactivar l'acord esmentat, Brussel·les considera important continuar treballant amb l'Iran. "Estem d'acord que hem de mantenir la comunicació oberta i restablir el #JCPOA [el pacte nuclear] sobre la base de les negociacions de Viena", ha escrit Borrell en una piulada a Twitter. Des del setembre, la possibilitat de recuperar els paràmetres de l'acord s'ha vist completament aturada.

Amir-Abdollahian, al seu torn, ha assegurat a l'agència Reuters que les potències occidentals haurien d'adoptar un enfocament "constructiu" per avançar en la negociació. I, al mateix temps, ha instat Borrell i la resta d'actors implicats a prendre la "decisió política necessària" per salvar el pacte. Els ha demanat, de fet, que siguin "realistes" i que respectin les línies vermelles de Teheran.

Tot plegat sembla molt difícil de resoldre. L'Iran va començar a superar els límits del JCPOA tant en l'emmagatzematge permès com en el nivell d'enriquiment un any després que l'administració de Donald Trump es retirés de l'acord, el maig del 2018, i comencés a imposar de nou sancions econòmiques.

Les ja habitualment tibants relacions d'Occident amb Teheran s'han agreujat encara més per la brutal repressió de les protestes al carrer de la seva població. Les manifestacions dels iranians marquen un dels reptes més audaços per a la teocràcia governant des de la Revolució Islàmica del 1979. Segons l'agència de notícies Hrana, han mort 502 manifestants i 62 membres de les forces de seguretat. Els aldarulls van esclatar al setembre arran de l'assassinat, a mans de la policia de la moral, de la jove kurda iraniana Mahsa Amini. La repressió continua, però. Fa tres dies, va ser arrestat/da a Teheran Raha Ajoudani, una adolescent no binària, quan sortia de casa seva.

Suport a Rússia

Pel que fa a la presumpta col·laboració iraniana en la invasió de Rússia contra Ucraïna, el ministre Amir-Abdollahian ha avançat que el seu país està disposat a relacionar-se "directament amb Kíiv per aclarir qualsevol malentès sobre la posició de Teheran a la guerra". L'Iran ha reconegut que ha subministrat a Moscou drons, però ha dit que es van enviar abans del febrer, quan es va iniciar el que Moscou qualifica d'"operació militar especial".

En aquest sentit, però, el Regne Unit ha acusat Rússia de planejar lliurar a l'Iran components militars avançats a canvi de centenars de drons, ha afirmat aquest dimarts el ministre de Defensa britànic, Ben Wallace. "L'Iran s'ha convertit en un dels principals patrocinadors militars de Rússia", ha dit al Parlament com a part d'una declaració sobre el conflicte entre Rússia i Ucraïna. "A canvi d'haver subministrat més de 300 drons kamikaze, Rússia ara té la intenció de proporcionar a l'Iran components militars avançats, soscavant tant l'Orient Mitjà com la seguretat internacional".

stats