Biden fixa l'objectiu d'un alto el foc a Gaza el 4 de març, mentre menja un gelat

El moviment busca obtenir el suport de la comunitat àrab i musulmana a Michigan, que el president estatunidenc necessita per guanyar les eleccions

3 min
Protesta de jueus estatunidencs contra el suport de Biden a Israel, ahir a Nova York.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, diu que espera un alto el foc en la guerra d'Israel a Gaza el dilluns 4 de març, ja que les negociacions estan avançant. Els comentaris de Biden, en una entrevista a la cadena NBC aquest dimarts a la matinada, coincideixen amb l'arribada d'una delegació militar israeliana a Qatar per continuar les converses indirectes amb Hamàs. Biden ha fet aquestes declaracions mentre visitava amb un grup de periodistes una gelateria i s'empassava un gelat.

Les negociacions, amb la mediació d'Egipte, Qatar i els Estats Units, pretenen assegurar una pausa en els combats entre Israel i Hamàs per permetre l'entrada d'ajuda a Gaza, on 2,3 milions de persones estan en situació desesperada mentre avancen la fam i les malalties. La pausa proposada també permetria l'alliberament de desenes de captius detinguts per Hamàs a canvi de l'alliberament de centenars de presoners palestins detinguts per Israel. Segons un esborrany de l'acord que s'està negociant a què ha tingut accés l'agència Reuters s'intercanviarien 40 ostatges israelians (menors, dones, criatures, avis i malalts) per 400 presoners palestins i es permetria la reconstrucció dels hospitals i forns de pa de Gaza i l'entrada de 500 camions al dia d'ajuda humanitària a la Franja.

L'inici del Ramadà, el mes sagrat dels musulmans, el 10 de març pressiona Israel i els mediadors a arribar a un acord, per por que les protestes arreu del món s'intensifiquin. Preguntat per les perspectives de l'alto el foc, Biden ha posat data a la treva: "Bé, espero que a principis del cap de setmana, al final del cap de setmana. El meu assessor de seguretat nacional em diu que estem a prop. Estem a prop. Encara no hem acabat. La meva esperança és que dilluns vinent tinguem un alto el foc". Tanmateix, des de Qatar, els negociadors dels dos bàndols han demanat cautela i no han volgut valorar el pronòstic del president nord-americà. Mentrestant, aquest dimarts, la Força Aèria d'Egipte ha fet el primer llançament aeri d'ajuda humanitària al nord i al centre de la Franja de Gaza, on ha deixat caure un total de 50 tones d'assistència mèdica d'urgència, segons fonts oficials. L'Exèrcit egipci ha confirmat que l'operació s'ha dut a terme en col·laboració entre Jordània, Unió dels Emirats Àrabs, Qatar i França, sense aportar-ne més detalls.

Els Estats Units han augmentat la pressió sobre Israel els últims dies perquè pacti aviat una treva amb l'objectiu d'evitar l'amenaça d'un assalt israelià a Rafah, la ciutat del sud de Gaza on s'han refugiat uns 1,4 milions de persones, la majoria desplaçats forçosos que han seguit les ordres d'evacuació de l'exèrcit israelià. Tel-Aviv havia assenyalat Rafah com un "lloc segur". El missatge de Biden és, doncs, més pressió per a Netanyahu.

Càlculs electorals

També responen a càlculs electorals: aquest dimarts se celebren les primàries presidencials a l'estat de Michigan i existeix una campanya per un vot de protesta pel suport de Biden a Israel. La demoscòpia deixa clar que Biden no pot guanyar a Michigan sense el suport de la comunitat àrab i musulmana, que reclama un viratge en política exterior. Biden va guanyar a Michigan per 157.000 vots a les eleccions del 2020 i es calcula que en aquest estat hi ha uns 300.000 àrabs i musulmans, a banda de membres d'altres minories i el jovent de totes les ètnies, que s'està manifestant en solidaritat amb els palestins.

Dilluns, a Qatar, l'emir xeic Tamim bin Hamad al-Thani es va reunir amb el líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, i va parlar dels esforços per arribar a un "acord d'alto el foc immediat i durador a la franja de Gaza", segons l'Agència de Notícies de Qatar. Després de la reunió, Haniyeh va dir que Hamàs va agrair els esforços dels mediadors per posar fi a la guerra i va acusar Israel d'aturar-se mentre el poble de Gaza mor assetjat. Israel, per la seva banda, continua mantenint en públic que no posarà fi a la guerra fins que Hamàs sigui erradicat, i que el seu assalt previst a Rafah continuaria fins i tot si s'arriba a un acord d'alto el foc.

stats