"Còmplices de genocidi": crítiques perquè Barcelona acollirà una fira de drons amb empreses que col·laboren amb Israel

150 entitats catalanes rebutgen la celebració d'Unvex per la participació d'algunes empreses vinculades amb l'exèrcit de Netanyahu

3 min
El dron militar Heron Tp

BarcelonaBarcelona i Sabadell acolliran el 4 i 5 de juny la fira Unvex 2024 de drons i sistemes no tripulats, que reuneix experts, empreses i institucions per promoure aquesta tecnologia. Més de 150 organitzacions de la societat civil catalana han engegat aquest dimecres una campanya per denunciar la participació d'empreses que, asseguren, estan vinculades a l'exèrcit d'Israel i a l'ocupació dels territoris palestins.

Les entitats signants de la campanya, promoguda per la Coalició Prou Complicitat amb Israel i per la Comunitat Palestina de Catalunya, que van impulsar també el trencament de relacions entre l'Ajuntament de Barcelona i Tel-Aviv, l'any passat, afirmen que "no es pot tolerar que després de més de 35.000 persones palestines assassinades, inclosos més de 10.000 infants, i les acusacions de Sud-àfrica per un crim de genocidi, una fira amb empreses que fabriquen tecnologia militar tingui lloc en ciutats catalanes". Per això s'han adreçat als ajuntaments de Barcelona i de Sabadell perquè cancel·lin la fira i presentaran queixes als síndics de greuges locals i de Catalunya.

"Els diners dels contribuents s'haurien de dedicar a altres coses en lloc de finançar la indústria militar, que participa en conflictes arreu del món, com és el cas de Palestina. Segons els experts, Israel no podria mantenir el genocidi més de 72 hores si la indústria militar europea i dels Estats Units no alimentés els seus arsenals", alerta Marc Jamal, de la Comunitat Palestina de Catalunya. "Són còmplices necessaris del genocidi i, a més, el suport públic a empreses que fabriquen armes, i el seu comerç per a actes que vulneren el dret internacional, vulnera la legalitat", afegeix. El 13 de març el Congrés dels Diputats va aprovar una proposició no de llei que reclama l'embargament d'armes a Israel, el mateix que preveu la resolució de l'ONU del 5 d'abril.

Denúncies de col·laboració amb l'exèrcit israelià

En aquest sentit, la campanya denuncia la vinculació d'algunes de les empreses participants en la fira amb Israel. Pere Brunet, del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, denuncia que "estem contribuint a sistemes criminals, com són els drons, als quals s'incorporen mecanismes d'intel·ligència artificial que Israel utilitza contra el poble palestí, com Gospel, Lavanda i Where is Dady, que són absolutament deshumanitzats, d'un clar racisme genocida: aquesta fira no s'hauria de fer".

La campanya alerta que Airbus proveeix de drons i avions l’exèrcit israelià, l'espanyola Alpha Unmanned Systems confirma a la seva pàgina web que Israel és un dels nou països on operen els seus drons, i que els drons fabricats per la xinesa DJI són utilitzats per l’exèrcit d’Israel per a la vigilància, l'obtenció de dades d’intel·ligència i per a la repressió de manifestacions. Es va provar, per exemple, que l'exèrcit israelià els va utilitzar per llançar gas lacrimogen a les manifestacions pel dret al retorn a Gaza del 2018, on més de 214 palestines van ser assassinades. També denuncien que hi ha indicis que els drons fabricats per l’empresa General Atomics han estat vistos sobrevolant Gaza des de l’octubre del 2023, o que l’empresa Safran té un acord amb l’empresa israeliana Rafael per al sistema integrat Fire Weaver, que utilitza l’exèrcit israelià, i proveeix els escàners d’empremta al mateix exèrcit israelià que utilitza en territori ocupat palestí. Pel que fa a Sony, apunten que les seves càmeres s’utilitzen a la Ciutat Vella de Jerusalem com a part de la vigilància massiva de l’exèrcit israelià a la població palestina. 

stats