Internacional 23/02/2021

Alex Salmond acusa el govern escocès i el marit de Sturgeon de voler empresonar-lo

El Parlament d'Edimburg publica la versió de l'exministre principal sobre com es van investigar en contra seva les acusacions de presumptes abusos

3 min
Alex Salmond, als afores del Tribunal Superior de Justícia d'Edimburg, aquest dilluns a la tarda

LondresL'exministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, ha assenyalat alts funcionaris del govern escocès i del Partit Nacional Escocès (SNP, en les sigles en anglès) –entre altres, el marit de la seva successora en el càrrec, Nicola Sturgeon, i el seu cap de gabinet– de fer un "esforç maliciós i concertat" per danyar la seva reputació, fins al punt de voler-lo fer empresonar.

Salmond fa l'explosiva revelació en la declaració que ha enviat a la comissió parlamentària que investiga com el govern d'Edimburg va abordar les acusacions de tretze presumptes delictes d'agressió sexual de què va ser acusat l'any 2018, i dels quals va ser exonerat judicialment dos anys després. La conclusió, a parer de l'històric líder independentista, és que hi ha hagut la voluntat d'apartar-lo de la vida pública.

Aquesta nit la comissió parlamentària ha autoritzat la publicació de la declaració, condició sine qua non perquè l'exministre principal es presenti demà per oferir-hi el seu testimoni de manera presencial. La setmana vinent serà el torn de Nicola Sturgeon, que en funció del dictamen final dels parlamentaris podria veure la seva posició molt compromesa. Amb tot, el domini que té l'SNP de la comissió, i el control del lideratge sobre tot el partit, fa molt improbable un dictamen que perjudiqui Sturgeon i li suposi un tret al peu.

L'exministre principal al·lega que Peter Murrell, el president executiu de l'SNP i marit de Nicola Sturgeon, va instar alts càrrecs del govern i va "reclutar i persuadir" treballadors del partit perquè presentessin denúncies policials contra ell mateix. Murrell, però, ha negat reiteradament la conspiració.

L'SNP, per la seva banda, ha qualificat les paraules de qui un dia va ser el líder de la formació, i que va conduir el país a les portes de la independència, "d'afirmacions sense cap mena d'evidències".

En aquest sentit, una de les proves presentades per Salmond és el testimoni d'una funcionària del partit a Westminster que qualifica tot el procés d'investigació de les denúncies d'agressió sexual de "cacera de bruixes" contra Salmond i d'intent de "construir un cas totalment injustificat" contra l'exministre principal.

Codi ministerial

A més de denunciar una suposada conspiració en contra seva, Salmond també afirma que Sturgeon va incomplir el codi ministerial diverses vegades per la manera com va influir en la gestió que el govern va fer de la investigació. Incomplir el codi de conducta ministerial podria implicar la renúncia del càrrec.

Sempre segons la versió de Salmond, Sturgeon hauria enganyat el Parlament escocès sobre la data en què va conèixer per primera vegada les denúncies contra ell. Sturgeon ha negat reiteradament cap engany.

Quines són les raons?

La gran pregunta que cal fer-se per entendre la incomprensible guerra total a dins de l'independentisme escocès, quan falten tres mesos per a unes eleccions clau, és quina és la raó última de la batalla entre Salmond i Sturgeon. No hi ha grans diferències polítiques en relació amb el camí que el partit vol seguir fins a fer possible un segon referèndum d'independència, que Boris Johnson no vol permetre de cap manera, però que en tot cas passaria per una victòria aclaparadora en les eleccions del 6 de maig. I la baralla actual posa en risc l'èxit electoral de l'SNP, que tot i això de moment pronostiquen totes les enquestes.

La conclusió, doncs, és que hi pot haver motius personals de fons que no han transcendit. Llevat que es pensi en una teoria de la conspiració, que alguns partidaris de Salmond expliquen en els següents termes. Aprofitant les acusacions, Sturgeon vol aparèixer com a imparcial i sense una ombra de dubte, tot i la relació que el lligava a Salmond. En el context del #MeToo, la ministra principal es garantia així una imatge neta, encara que fos a costa de l'honor del seu predecessor, a qui escombrava així de la vida pública.

Tot plegat prou fantasiós, a més de molt arriscat políticament i judicialment.

De moment, doncs, i a falta de judici de la comissió parlamentària, només hi ha dues o tres dades certes. L'any 2019, abans fins i tot que Salmond fos exonerat judicialment dels càrrecs d'abusos, el més alt tribunal civil del país va dictar que el govern escocès havia fet una investigació "injusta procedimentalment". Arran d'aquest veredicte, l'administració de l'SNP va haver de pagar 512.250 lliures esterlines a Salmond per "l'aparent biaix d'una investigació contaminada". L'altre fet evident és que els dos màxims exponents de l'independentisme escocès dels últims vint anys estan jugant amb foc.

stats