Internacional 14/08/2018

Catalunya acollirà bona part dels 60 immigrants de l''Aquarius'

La Generalitat s'ha ofert al govern espanyol, que agraeix la decisió

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Fotografia cedida per l'ONG SOS Mediterranée  del moment en que diversos immigrants són rescatats per ser portats a bord del vaixell de rescat Aquarius el 10 d'agost del 2018

MadridCatalunya acollirà "una part raonable" dels 60 immigrants de l''Aquarius' que viatjaran de Malta a l'estat espanyol després que sis estats europeus hagin acordat repartir-se els 141 rescatats pel vaixell humanitari, que durant tres dies ha estat buscant un port segur al Mediterrani. Així ho ha anunciat la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, des de Còrdova. La Generalitat s'ha ofert a acollir-los aquest migdia després que l'Estat havia rebutjat oferir-los un port segur. "He de dir que Catalunya ha ofert els ports, tot i que les comunitats autònomes no tenen competències sobre els ports. Però sí que hem parlat al migdia i Catalunya està disposada a acollir els 60 immigrants, i creiem que aquesta és una bona forma de coordinar-nos amb els governs autonòmics", ha assenyalat. Tot seguit ha aclarit que Catalunya acollirà "bona part" dels immigrants, sense aclarir la xifra.

Tres dies després de la segona crida de l''Aquarius', la Unió Europea finalment ha respost. I al final Espanya sí que acollirà immigrants, però només alguns dels que hi viatgen a bord. Sis països europeus han arribat a un acord per repartir-se els 141 immigrants rescatats per l''Aquarius'. Espanya, en concret, n'acollirà 60, segons han confirmat fonts de la Moncloa. Al seu torn, el govern de Malta ha confirmat que permetran que el vaixell atraqui a l'illa a canvi que els immigrants es distribueixin en un total de cinc països: 60 a França, 50 a Alemanya, cinc a Luxemburg, 30 a Portugal i 60 a Espanya. Als 141 de l''Aquarius', Malta hi afegeix 60 rescatats més per l'illa i que demana que també es distribueixin, segons ha informat en un comunicat. Per al govern maltès, aquest acord –que diu que ha liderat França en les negociacions amb la Comissió Europea– és un "exemple concret del lideratge i la solidaritat europees".

Durant el matí la Moncloa ha donat allargs a l'oferiment del president de la Generalitat, Quim Torra, per acollir l''Aquarius' als ports gestionats per la Generalitat mentre no s'arribava a un acord a nivell comunitari. L'anunci, però, certifica que el vaixell no atracarà un altre cop en territori espanyol, com ja va fer a València al juny, just després que Sánchez aterrés a la Moncloa.

Amb aquest acord, el govern espanyol busca treure's de sobre la pressió després d'assenyalar ahir que Espanya "no és el port més segur" per acollir el vaixell perquè no és el que està més a prop segons el dret marítim internacional. Aquest matí ja avançava que s'arribaria "en les pròximes hores" a una "solució comuna". Fonts de la Moncloa han assenyalat que el govern espanyol ha treballat "des del primer minut amb la Comissió Europea i altres països en la coordinació d'una resposta comuna i solidària" a l''Aquarius'. D'acord amb aquestes mateixes fonts, es tractava de negociacions "intenses" que requerien "discreció".

En aquest sentit, recorden que Sánchez s'ha referit en diverses ocasions a una "Europa humanitària i solidària" i que la solució acordada va en aquesta direcció. Feia dos dies que la Moncloa mirava l'Elisi perquè França es comprometés a acollir aquest cop l''Aquarius'. Segons ha explicat el ministre d'Administració Interna portuguès, Eduardo Cabrita, la solució ha anat de la mà de Portugal, Espanya i França. "Els tres països s'han coordinat com ja van fer en casos anteriors, han mostrat una disponibilitat comuna i Malta ha autoritzat el vaixell a atracar-hi. Hi haurà una operació similar a la que ja es va fer fa un mes amb el 'Lifeline' (un altre vaixell de rescat)", ha dit Cabrita a l'agència pública Lusa.

Finalment, les mateixes fonts del govern espanyol asseguren que "Espanya no ha canviat la posició respecte a l'actuació duta a terme amb l''Aquarius' al juny" perquè si es produeix ara "una solució comuna europea és a conseqüència d'aquella actuació". Des del govern portuguès també defensen que cal una "posició estable a nivell europeu que interpel·li tothom". "No podem anar de solució 'ad hoc' en solució 'ad hoc' sempre que hi ha un vaixell a la deriva pel Mediterrani", ha afegit el ministre portuguès.

'No' a l'oferta de Torra

Sobre l'oferiment de Torra, fonts del ministeri de Foment han assenyalat que el vaixell amb 141 immigrants a bord podria atracar a Palamós, Vilanova o Sant Carles de la Ràpita però que tindria problemes per desembarcar. A més, el ministeri de l'Interior alerta que tindrien el mateix tracte que qualsevol immigrant que arriba sense papers a Espanya, igual que ja van fer amb els que van desembarcar amb l''Open Arms' a Algesires la setmana passada, i a diferència del que va passar amb el primer desembarcament de l''Aquarius' a València.

stats