Pressupostos
Política Govern 08/11/2023

Prohens confirma la baixada del tram autonòmic de l'IRPF: mig punt per a les rendes inferiors a 30.000 euros

També es farà una davallada del 0,25% de l'impost a partir dels 30.000 euros, i el Govern calcula deixar de recaptar uns 45 milions a l'any

2 min
Costa, Prohens i Alcover

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha anunciat aquest dimecres que el projecte de pressupostos per al 2024 inclou la rebaixa d'un 0,5% del tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes inferiors a 30.000 euros, i d'un 0,25% per a les superiors a aquesta xifra. Es tracta d'una mesura anunciada pels conservadors en campanya, i que la presidenta ha volgut executar en els seus primers pressupostos, que s'aprovaran aquest dijous en un Consell de Govern extraordinari.

"Ara que tot puja, és el moment d'abaixar impostos", ha defensat Prohens. Segons els seus càlculs, la mesura beneficiarà tres de cada quatre contribuents a les Illes. S'estalviaran uns 45 milions d'euros a l'any que el Govern deixarà de recaptar. Acompanyada pel vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Antoni Costa, i el director general de Pressupostos, Bartomeu Alcover, la presidenta ha dit que hi haurà "més deduccions" fiscals, encara que es duran a terme més endavant, amb "el màxim consens amb tots els grups parlamentaris".

"Acumulam un estalvi de 120 milions d'euros en rebaixes d'imposts per als ciutadans de les Illes", ha remarcat Prohens: "Volem retornar a les famílies i les rendes mitjanes part d'aquest esforç dels darrers anys". En aquest sentit, ha recordat també l'eliminació de l’impost de successions i donacions, que implicarà una pèrdua de 60 milions d’euros anuals d’ingressos per als comptes públics.

No concreta la partida per la lliure elecció de llengua

Més enllà d'aquesta dada, però, Prohens no ha revelat cap altra partida dels pressupostos. Tampoc ha respost, a preguntes dels mitjans, quin és el cost que preveu que tindrà l'aplicació de la lliure elecció de llengua a les escoles, acordada amb Vox. Ha assegurat que les partides es concretaran aquest dijous. A més, ha dit que és complicat fer una previsió del cost d'implementar aquesta mesura abans de conèixer quants centres educatius la duran a terme.

Condemna els "actes de violència" a Madrid

D'altra banda, la cap de l'Executiu ha mostrat el seu rebuig contra els actes de "violència, amenaça o l'exhibició de símbols que no siguin constitucionals" que s'hagin produit en les concentracions dels darrers dies a Madrid contra l'amnistia. Ara bé, la presidenta també ha defensat que "la majoria de persones que van a aquestes manifestacions ho fan de manera pacífica i des del respecte".

stats