8-M
Política Govern 07/03/2024

Prohens: "La conciliació hauria de ser un maldecap per a tots"

La presidenta anuncia una llei de conciliació i corresponsabilitat de les Illes

2 min
La presidenta del Govern acompanyada dels consellers Alejandro Sáenz de San Pedro i Catalina Cirer aquest matí

PalmaA les portes del 8-M, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha anunciat una bateria de mesures per facilitar la conciliació familiar amb la professional. Una passa que, al seu entendre, és necessària per aconseguir la "igualtat efectiva i real" entre gèneres. Després de donar algunes dades del mercat laboral de les Illes –el sou mitjà dels homes és més de 5.000 euros superior al de les dones, i aquestes també tenen pensions més baixes–, la presidenta ha assenyalat que l'"escletxa" entre homes i dones "es produeix amb la maternitat". "Moltes dones han de fer renúncies forçoses, per les dificultats que existeixen per la conciliació laboral", ha exposat, i ha posat l'alarma en la "interrupció de la carrera professional de les dones i els seus projectes empresarials". Entre les mesures que ha plantejat la presidenta hi ha "la primera llei de conciliació i coresponsabilitat de les Illes": "La conciliació hauria de ser un maldecap per a tots".

Les conselleries de Famílies i Afers Socials i Empresa treballen en el projecte de llei, que Prohens ha assegurat que "s'acabarà de perfilar en les properes setmanes". La norma inclourà una petició dels agents socials, que és la introducció de mesures de conciliació en les negociacions de convenis col·lectius. D'altra banda, es regularan noves ajudes per a mares que es reincorporin a la feina, i per a les empreses. Prohens també ha defensat mesures per racionalitzar i flexibilitzar els horaris laborals i incloure el Big Data per facilitar la conciliació, encara que no ha detallat de quina manera.

Preguntada sobre les dificultats de combinar la maternitat amb el càrrec de presidenta de les Illes Balears, ha insistit que en el seu cas "pot moure la seva agenda": "Hi ha dones amb horaris molt més complicats i condicions molt més complicades que les meves". "Allò important és que facem polítiques públiques per a la immensa majoria de dones", ha assegurat. "Som una generació que no volem renunciar a res, ni a cuidar la nostra família ni a desenvolupar una carrera professional", ha expressat, i ha puntualitzat: "També hauríem de demanar als homes com ho fan". Prohens ha assegurat que cercarà el suport de "tots els partits" a la iniciativa, però ha admès que desconeix si comptarà amb el de Vox, el seu soci prioritari: "No puc parlar per altres formacions". Segons les dades facilitades pel Govern, el 92% de les persones que no fan feina perquè es dediquen a les cures són dones, i el 72,2% de les persones que demanen excedències pel mateix motiu també són dones. A més, el 16% de les dones treballadores fan mitja jornada, davant el 5,9% dels homes.

Un milió d'euros per elaborar plans d'igualtat

En paral·lel, la cap de l'Executiu ha anunciat que es destinarà un milió d'euros a subvencions per empreses, sindicats i patronals per elaborar plans d'igualtat. Una línia d'ajudes de 350.000 euros es dedicarà a assessorar per elaborar aquests plans les empreses de més de 50 treballadors, que estan obligades a tenir-ne per complir la llei estatal (el 68% de les 511 de les Illes ja l'han presentat); una altra amb la mateixa quantitat es dedicarà a les de menys de 50 treballadors, i una tercera, de 300.000 euros, a altres programes.

stats