Govern
Política Govern 19/06/2024

Pedro Sánchez censura "l'execrable comportament" de Le Senne: "Mereix la reprovació i la dimissió"

El president del govern espanyol carrega contra el del Parlament per esquinçar un cartell d'Aurora Picornell durant el ple

ARA Balears
2 min
Sánchez a la sessió de control del Congrés d'aquest dimecres.

PalmaEl president del govern central, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest dimecres la dimissió del president del Parlament balear, pel seu "execrable" comportament en el ple que va obrir el procés per derogar la Llei de memòria històrica de les Illes. "Mereix la reprovació i la dimissió", ha assegurat.

En un encreuament dialèctic amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo en el ple del Congrés, el president ha al·ludit a l'incident protagonitzat aquest dimarts per Le Senne quan, en expulsar les dues integrants socialistes de la Mesa del Parlament, va arrencar i va rompre una foto de la comunista Aurora Picornell, assassinada en 1937.

Retraient a Feijóo els pactes del PP amb Vox, Sánchez li ha retret l'eliminació de regidories d'Igualtat, la derogació de lleis de memòria, l'eliminació de l'oficina anticorrupció de les Balears i ha denunciat l'"execrable" comportament del president del Parlament balear, de qui ha demanat la dimissió i que sigui reprovat.

L'incident protagonitzat per Le Senne es va produir ahir durant la tramitació parlamentària de la derogació de la Llei de memòria democràtica a les Illes. El president del Parlament va esquinçar un cartell amb fotografies de víctimes de la dictadura que la vicepresidenta segona, Mercedes Garrido, havia col·locat a la seva taula en senyal de protesta. El líder de la Cambra va reaccionar d'aquesta manera irada quan, després de demanar a Garrido i a la també socialista i membre de la Mesa Pilar Costa que retirassin els símbols en suport de la memòria democràtica, s'hi varen negar.

Le Senne va demanar que llevassin els "articles" de la taula per "preservar la neutralitat de la Mesa". Garrido, que aguantava un cartell amb retrats de les Roges del Molinar, li va respondre demanant-li en quin article del reglament basava la seva demanda. "La crid a l'ordre per primera vegada", li ha respost ell. "Aquests retrats són aquí com a acte de justícia i de reparació de dones assassinades per botxins falangistes, és un acte de justícia i reparació", hi va insistir Garrido, davant la qual cosa Le Senne va reaccionar arrencant el cartell de la taula i exigint a la socialista que abandonàs la sala.

"Lamentable i intolerable"

L'actitud de Le Senne va generar moltes reaccions. El ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, va qualificar el fet de "lamentable" i va demanar la "condemna absoluta" de qualsevol demòcrata.

"El president d'un parlament és un càrrec institucional que està per moderar el debat. El que hem vist és un acte violent que romp la imatge de persones que varen ser afusellades per defensar la llibertat i la democràcia. Aquest és un acte absolutament reprovable que mereix la condemna absoluta de qualsevol demòcrata", va reaccionar Torres en declaracions als periodistes des del Senat.

Per la seva banda, l'Associació Memòria de Mallorca va condemnar els fets i es va referir a l'actitud del president del Parlament com "intolerable". "Aquest fet mostra obertament el seu tarannà i el del seu partit, Vox, simpatitzants d’una dictadura infame que, lluny de condemnar, enyoren", ha afegit Memòria de Mallorca. Per tot plegat, han exigit una declaració institucional per part de la presidenta del Govern, Marga Prohens, condemnant aquests "execrables fets", ja que "el seu silenci la fa còmplice", varen apuntar.

stats