Consell de Govern

El Govern recorre contra la Llei d'amnistia argumentant que suplanta el poder judicial

L'Executiu autoritza l'Advocacia per presentar un recurs contra la norma

El Tribunal Constitucional.
ARA Balears
21/06/2024
1 min

PalmaEl Govern durà la Llei d'amnistia aprovada al Congrés al Tribunal Constitucional (TC) argumentant que la norma suplanta el poder judicial en les seves funcions. El vicepresident i portaveu del Govern, Antoni Costa, ha anunciat que s'ha autoritzat l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes a presentar el recurs aquest divendres. Considera que la norma "vulnera el principi de separació de poders" i "possibilita que les Corts Generals puguin suplantar el poder judicial".

En un comunicat, l'Executiu ha explicat que la llei "priva d'efectes les sentències" i "esborra amb efecte retroactiu delictes que eren vigents quan el poder judicial els va aplicar". Així es desprèn d'una anàlisi preliminar que ha elaborat l'Advocacia. L'informe també remarca que la llei contradiu el principi d'interdicció de l'arbitrarietat que garanteix l'Article 9.3 de la Constitució.

Per tant, l'Advocacia considera que la llei "no té cabuda en el marc constitucional vigent perquè vulnera el principi d'igualtat" de l'Article 14 de la Constitució, i l'Article 20 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. "La Llei d'amnistia reconeix un privilegi a uns ciutadans pel simple fet d'haver realitzat les conductes generadores d'aquesta responsabilitat en una comunitat determinada", sosté l'informe. No obstant això, l'oblit judicial que estableix la norma respecte dels fets produïts durant el Procés català no està restringit a un territori específic.

stats