Consell de Govern

Prohens fa pinya amb els barons del PP i també durà la llei d'amnistia al Constitucional

"S'ataca la igualtat dels espanyols, també dels ciutadans de les Illes", ha assegurat el vicepresident, Antoni Costa

Marga Prohens, aquest dimarts al Parlament
31/05/2024
2 min

PalmaEls governs autonòmics del PP han respost a l'aprovació de la llei d'amnistia anunciant en massa recursos davant el Tribunal Constitucional, i això inclou el de les Illes. El vicepresident, Antoni Costa, ha assegurat en roda de premsa que el Consell de Govern, reunit aquest divendres, ha acordat encarregar a l'Advocacia de la comunitat que recorri la norma, la qual va rebre la llum verda ahir del Congrés. "Es concedeix una mesura de gràcia a un grup reduït de persones per estricta conveniència del Govern central", ha assegurat el també portaveu de l'Executiu: "S'ataca la igualtat de tots els espanyols, i també dels ciutadans de les Illes". "Suposa un atac a la separació de poders, l'estat de dret i la nostra Constitució", ha sentenciat.

La primera presidenta del PP en anunciar un recurs va ser la madrilenya Isabel Díaz Ayuso que ni tan sols va esperar que es produís la votació a la Cambra baixa per anunciar la presentació del recurs d'inconstitucionalitat. Sigui com sigui, es tracta d'una iniciativa del líder estatal del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha convertit les comunitats on el PP governa en el contrapès de les polítiques de la Moncloa. Tal com va explicar Ayuso, les comunitats capitanejades pel PP presenten recursos individuals contra la llei d'amnistia. Però ho fan totes amb el mateix procediment: encarregant un informe a l'Advocacia perquè prepari el recurs i presentar-lo.

També el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha anunciat la presentació del recurs. Com va recollir Efe, també va carregar contra la llei d'amnistia assegurant que suposa una "claríssima ruptura del principi d'igualtat" entre espanyols. Mentre que el president valencià, Carlos Mazón, va afegir-se a la iniciativa insistint que es vulnera la igualtat entre territoris, juntament amb el president de la junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que va definir la norma com un "atropellament a la Constitució".

"Avui és un dia negre per a Espanya i la nostra democràcia", va opinar el mateix dijous el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras. El cap de l'Executiu aragonès, Jorge Azón, s'ha compromès a fer "tot el que pugui" davant el que va titllar de "cop terrible" a la democràcia espanyola. En el mateix sentit, la presidenta de Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga, va defensar la presentació del recurs per "defensar la igualtat dels càntabres i frenar aquest abús". La Junta d'Extremadura, el govern de La Rioja i el canari també han encomanat la preparació d'un recurs als respectius departaments jurídics.

stats