Govern
Política Govern 09/07/2024

El Govern contradiu Escarrer i nega que les manifestacions contra el turisme donin mala imatge

Bauzá defensa que "mentre siguin respectuoses" les protestes "no afecten negativament res"

2 min
La històrica manifestació va recórrer ahir el centre de Palma també per l’habitatge digne.

PalmaEl conseller de Turisme, Jaume Bauzá, s'ha desmarcat aquest dimarts de les crítiques contra els manifestants que el pròxim 21 de juliol protestaran contra la saturació turística. "Mentre es faci cívicament, no té per què donar una imatge crítica als futurs turistes que ens puguin visitar", ha explicat en una roda de premsa, en què ha insistit que "mentre siguin respectuoses", les manifestacions "no afecten negativament res". Això sí, sempre que no es facin d'una manera "antisistema".

Amb aquestes paraules, Bauzá ha contradit el conseller delegat de Melià Hotels i president d'Exceltur, Gabriel Escarrer, que la setmana passada va carregar contra les protestes contra la saturació a les Canàries i les Balears al·legant que "no ajuden a la sensibilitat i l'única cosa que provoquen és que els polítics es moguin", i que prenguin decisions que actuen com a "possibles pegats als problemes". A més, Escarrer va criticar que determinats mercats emissors facin servir les protestes per fer veure que el turista no és benvingut: "És el pitjor que pot passar".

31 projectes reben ajudes

Bauzá ha fet aquestes declaracions després d'una reunió per votar el repartiment dels fons obtinguts mitjançant l'Impost de Turisme Sostenible, conegut com l'ecotaxa. En total, s'ha aprovat subvencionar 31 projectes per 94.568.000 euros. Aniran destinats a projectes relacionats amb el cicle de l'aigua (47.548.000 euros); desestacionalització turística en Cultura, Patrimoni i Esports (20.660.000); formació dels treballadors (12.404.000); investigació (2.475.000); i patrimoni històric (11.477.000). Per illes, Mallorca rebria 47.354.000 euros en diversos projectes; Eivissa, 26.700.000; Menorca, 18.296.000; i Formentera, 2.172.000.

En total, es varen presentar 102 projectes a la convocatòria extraordinària amb un import sol·licitat de 279 milions d'euros, dels quals 41 varen susceptibles de rebre subvenció, però finalment només 31 han estat escollits. Del total, disset estan enfocats a la millora de l'entorn i la cura del medi ambient: entre ells, Bauzá n'ha detallat alguns. Felanitx, Selva i Sant Llorenç del Cardassar faran millores a les seves infraestructures hidràuliques. Una altra de les línies de les ajudes de la ITS és la formació al sector i la desestacionalització del turisme: deu dels projectes aprovats s'hi refereixen. La Conselleria de Turisme desenvoluparà un Pla d'Excel·lència en Formació Turística per treballadors i també per recollida de dades, dos projectes que ascendeixen a 7,5 milions d'euros. A més, l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes ha presentat un projecte per promoure esdeveniments i actuacions destinades a la desestacionalització. En paral·lel, el Consell de Formentera invertirà a millorar el Camp Municipal de Futbol, i el Consell d'Eivissa iniciarà la segona fase el seu Palau de Congressos, mentre que a Sóller es faran millores a les instal·lacions.

En paral·lel, la comissió també ha aprovat la convocatòria de les subvencions per al 2024 i 2025, amb un pressupost de 288.175.110 euros (136 per al 2024 i 152 per al 2025). Ha modificat els criteris per atorgar les ajudes, que tenen a veure amb la protecció, preservació del medi, el foment de la desestacionalització del turisme, l'activació de productes turístics per la temporada baixa, i la recuperació del patrimoni històric i cultural, així com projectes d'investigació científica.

stats