Barça
Esports 09/10/2023

Els 'traumes' del Barça

Les lesions, els desajustos defensius i la falta de desequilibri se sumen a la polèmica arbitral a Granada

3 min
Christensen, en primer terme, lamentant una acció fallada a Granada

BarcelonaTotes les temporades tenen algun partit dolent que acaba amb victòria, alguna golejada, algun triomf agònic, alguna remuntada, alguna ensopegada inesperada i alguna polèmica arbitral. Tot just fa dos mesos que va començar el curs i el Barça ja ha cremat tots aquests cartutxos. L'últim d'ells, a Granada, contra el penúltim, en un partit on, malgrat tot, hauria pogut guanyar si no fos pel gol anul·lat a João Félix al descompte. Què li passa a l'equip?

Molts gols encaixats

La temporada passada, els rivals van necessitar 31 jornades de Lliga per marcar 10 gols al Barça. Aquest cop, s'ha arribat a la xifra amb només nou. L'equip és fràgil defensivament, amb dos centrals exposats als davanters contraris. L'arribada de Cancelo ha corregit a mitges el problema del lateral dret: es guanya un especialista que s'incorpora al mig del camp quan l'equip ataca, però que desguarneix la posició en les transicions ràpides del rival. Passa el mateix amb Alejandro Balde quan s'incorpora a l'extrem. El jove de La Verneda ocupa tota la banda perquè João Félix acostuma a anar per dins. Tot plegat, sumat a les errades individuals de marcatge, com a Mallorca o a Granada, ha costat car als de Xavi Hernández.

La infermeria està plena

No són el mateix les lesions musculars (Pedri i Raphinha) que les traumàtiques (De Jong, Lewandowski i Kounde). Tot i que, a efectes pràctics, totes resten. Aquesta vegada no s'assenyala ni els serveis mèdics ni els preparadors físics, sinó a la planificació esportiva, ja que la plantilla és la més curta dels darrers 30 anys. L'equip torna a plantar-se a mitjans d'octubre amb pocs efectius. La diferència és que a la Champions el grup és més assequible i que la victòria a Porto aplana el camí per arribar als vuitens de final. A la Lliga, l'equip és a tres punts del líder, el Reial Madrid, rival a finals de mes. Un clàssic on la previsió és que Pedri i Raphinha ja estiguin disponibles, si bé el canari estarà lluny del seu millor ritme competitiu. Lewandowski i De Jong són dubte, mentre que Kounde està descartat.

Kounde, lesionat a Granada

El relleu de Busuqets

Tenia raó Xavi quan va intentar per activa i per passiva que Busquets renovés. Les prestacions que ofereix Oriol Romeu, el relleu que el Barça es va poder permetre, són notablement inferiors en termes de generació de joc. El migcentre ebrenc, que és un futbolista implacable en els duels, se sentia relativament còmode quan De Jong el podia acompanyar a la posició de pivot, però sense el neerlandès ha patit en tasques de construcció, fins al punt que Gündogan, que és un jugador clau en els tres quarts de camp, ha hagut d'endarrerir la seva posició per ajudar-lo. Contra el Sevilla i el Granada, Romeu directament va ser suplent. I a Porto, els rivals el van pressionar moltíssim. Xavi ha detectat el punt dèbil i aprofitarà l'aturada de seleccions per ajudar el d'Ulldecona a sobreviure sense De Jong.

La influència de Lamine Yamal

L'arribada de João Félix ha donat versatilitat i màgia a l'atac del Barça, sobretot per associar-se amb Lewandowski. Malgrat això, el nom estrella és el de Lamine Yamal, que a Granada va fer història convertint-se en el més jove de la història de la Lliga a marcar un gol. És el davanter més desequilibrant i ha fet oblidar completament Dembélé. Però rep poques pilotes dels companys. El dubte és si no l'han vist o si no l'han volgut veure. Lamine és jove i encara té moltes coses a aprendre, però el vestidor faria bé de ser conscient que ha vingut per quedar-se, encara que sacsegi la cadira a algú.

Una altra vegada, Soto Grado

El Barça ha jugat nou partits de Lliga, n'ha guanyat sis i n'ha empatat tres. Dos d'aquests, amb polèmica arbitral, i sempre amb el mateix protagonista: César Soto Grado. A Getafe (0-0) va negar un penal al Barça, al descompte, per unes suposades mans de Gavi. "Se les ha inventat", va etzibar Xavi, indignat, al Coliseum. Hi ha cert consens en qualificar la decisió d'errònia. En canvi, hi ha més debat a Granada, on Ferran Torres està en fora de joc posicional en l'acció que va acabar amb el gol anul·lat a João Félix. Alguns col·legiats, actualment analistes, consideren que està mal anul·lat (Estrada Fernández) i d'altres (Iturralde González, Joan Fàbregas) que era fora de joc. Com va dir Guardiola: "si no domines el partit, entra a escena l'atzar". I l'atzar és que, al descompte, l'àrbitre interpreti una jugada de manera contrària als teus interessos.

stats