Barça

Laporta amenaça amb fer repetir el Madrid-Barça pel gol fantasma de Lamine Yamal

El president blaugrana demanarà totes les imatges i àudios del VAR, mentre la Lliga es manté inflexible i no vol implementar la tecnologia de gol

3 min
Captura de pantalla del moment en què Lunin refusa la rematada de Lamine Yamal

BarcelonaVa entrar o no va entrar? La pregunta no es podrà respondre mai del cert, a menys que aparegui un vídeo no oficial d'algú que era a la graderia i que, casualment, enregistrava aquella acció just des de la línia de porteria. La rematada de Lamine Yamal que va refusar Lunin amb mig cos a l'interior de la porteria ha estat (i serà) de les més comentades del clàssic entre el Reial Madrid i el Barça (3-2). Aleshores el partit estava empatat i la diana hauria suposat l'1 a 2 per als blaugranes.

El gol fantasma va aixecar la ira de l'afició blaugrana i també del vestidor. “És una vergonya per al futbol mundial que no hi hagi aquesta tecnologia. El futbol mou molts diners, però no n'hi ha per a coses tan importants com aquesta”, es queixava el porter blaugrana, Ter Stegen. “És una vergonya i s'ha de dir”, afegia el tècnic del Barça, Xavi Hernández. En canvi, l'entrenador madridista, Carlo Ancelotti, s'espolsava les puces: “No és gol perquè no hi ha cap imatge que ho demostri”.

Un dia després, la Federació Espanyola ha publicat els àudios del VAR amb les jugades polèmiques. La del gol fantasma és al minut 2.23 d'aquest vídeo publicat a les xarxes socials.

L'endemà del clàssic, el president Joan Laporta sortia a escena i emetia un comunicat oficial en què demanava “disposar de totes les imatges i àudios” de la jugada per poder revisar-la amb deteniment. “Si un cop analitzada la documentació el club entén que es va produir un error d'apreciació en la jugada”, posarà en marxa “totes les actuacions oportunes per revertir la situació sense descartar, evidentment, les actuacions judicials que facin falta”. I, “si es confirma que va ser un gol legal”, el Barça no descarta “demanar la repetició del partit, tal com ha succeït en algun altre partit d'àmbit d'europeu per un error del VAR”.

Una tecnologia que Tebas considerava innecessària

A la Lliga no existeix la tecnologia de gol. Però, malgrat la polèmica, no està previst implementar-la. La decisió es va prendre el 2018, any del Mundial de Rússia i any en què el VAR va entrar en escena a les grans lligues. Moltes compaginaven el videoarbitratge amb la tecnologia de gol, també anomenada ull de falcó. El problema és que aquest sistema l'havien de pagar els clubs i suposava una inversió de milions d'euros per temporada per cobrir els 380 partits de Primera Divisió. Uns diners que s'afegirien a les obres d'adequació dels estadis per instal·lar-hi les càmeres necessàries. En total, uns 4 milions. “No és un tema econòmic, és un tema d'ús. En una temporada només hi ha quatre o cinc jugades d'aquest tipus”, deia Javier Tebas, president de la Lliga, en una entrevista a principis de curs.

Després del clàssic, moltes mirades anaven cap al president de la patronal, que va respondre ràpidament amb un tuit on parlava de quatre exemples en què l'ull de falcó havia fallat. “Sense comentaris”, afegia. La postura de la Lliga és clara: “No tenim previst implementar-la”. Al seu torn, els àrbitres admetien que aquesta tecnologia els seria de gran ajuda, però recordaven que qui paga la festa són els clubs. “Són ells els que decideixen quins serveis volen i quins no”, deia Medina Cantalejo, el president del Comitè Tècnic d'Àrbitres. A Espanya no s'utilitza en cap competició oficial. En canvi, sí que es fa servir en estadis com el Bernabéu en partits europeus, ja que l'ull de falcó és un requisit de la UEFA per a les competicions internacionals. “Es podria fer servir quan es volgués, simplement és pagar i instal·lar el servei”, diuen des de l'ens federatiu. La tecnologia de gol només es va fer servir una vegada en competicions oficials espanyoles: en els tres partits de la Supercopa del 2020. Després no s'ha tornat a utilitzar.

Més càmeres per a la temporada vinent

De cara a la temporada vinent, es preveuen petites modificacions, però sense arribar a implementar la tecnologia de gol. La Lliga, a través de l'empresa Hawk-Eye Innovations, començarà a utilitzar el fora de joc semiautomàtic, el sistema que ha de permetre agilitzar les revisions d'aquestes jugades. Al lot no s'hi inclou l'ull de falcó a la línia de gol. De totes maneres, en el plec de condicions per a les empreses que vulguin endur-se l'adjudicació del VAR hi ha el compromís de reforçar les càmeres sobre la línia de gol per minimitzar errors en aquest sentit.

stats