Esports 27/07/2021

Els quatre grans reptes del nou Barça femení

Després d'un final de temporada molt convuls, l'equip de Jonatan Giráldez ha tornat a la feina amb noves fites a assolir

Laia Bonals i Joan Carol
4 min
Ingrid Engen i Caroline Graham Hansen durant l'entrenament del Barça

BarcelonaEl Barça de Jonatan Giráldez ja trepitja el verd de la Ciutat Esportiva. L'equip blaugrana, que buscarà tornar a arrasar la temporada 2021-2022, ha tornat als entrenaments després d'unes setmanes de descans merescut. Els canvis a la banqueta, l'arribada i sortida de jugadores, una competició per definir –a poc més d'un mes de començar– i engrescar de nou una afició que va trempar amb el triplet són alguns dels principals deures que tenen tant al vestidor com als despatxos.

1. Sortides i fitxatges

El Barça jugarà contra el Montpeller (13 d'agost) el primer partit al Johan Cruyff sense Vicky Losada des del 2016. La capitana va abdicar després de perdre protagonisme i va prendre la decisió de marxar al Manchester City. "He buscat seguir aquí, però arriba el moment de tancar aquesta etapa. El meu cor sempre serà blaugrana", va dir Losada el dia del seu comiat. També faltarà la davantera francesa Kheira Hamraoui, que tornà al PSG, on ja va jugar quatre temporades. Dues futbolistes amb les quals Giráldez no comptarà aquesta temporada són Laia Codina i Candela Andújar. A través d'un comunicat, el club blaugrana ha anunciat que cap de les dues ha format part de la primera sessió d'entrenaments, pendents encara de resoldre el seu futur.

Irene Paredes en el seu primer entrenament com a blaugrana.

En la primera sessió de la pretemporada ja s'han pogut veure alguns dels nous fitxatges. Irene Paredes, que vestirà la samarreta blaugrana després d'acabar contracte amb el PSG, arriba com una aposta contundent en defensa. Del Wolfsburg, equip que va eliminar al Barça de la Champions fa dos temporades, arriba la noruega Ingrid Engen. La jove migcampista de 23 anys aportarà molta presència al joc blaugrana, amb bones qualitats tant en atac com en tasques defensives. Una altra internacional que recalarà en les files culers és Fridolina Rölfo, ara mateix a Tòquio, també procedent del Wolfsburg. Juntament amb la resta de la selecció sueca, Rölfo ha aconseguit imposar-se a la fase de grups a les favorites per endur-se la medalla d'or, la selecció dels Estats Units. L'últim nou cromo –tot i que ja ben conegut a Can Barça– és Claudia Pina, una de les promeses del futbol femení amb només dinou anys. Després d'una gran temporada cedida al Sevilla, té la intenció de complir el seu somni d'aconseguir un lloc al primer equip del Barça.

2. Incògnites encara sobre el nou 'staff'

La pretemporada blaugrana comença amb certes incògnites. La més gran és quin serà el nou staff tècnic. Després de l'adeu de Lluis Cortés en l'últim partit de Lliga i la presentació de Jonatan Giráldez com el seu substitut dies després, pocs detalls més es coneixen de l'estructura que hi haurà al vestidor. Des del club asseguren que en els pròxims dies es començaran a conèixer detalls com la continuïtat (o no) de Rafel Navarro, segon de Cortés i nom que va sonar amb força a l'hora de trobar un relleu al tècnic de Balaguer.

La direcció esportiva de l'equip, encapçalada per Markel Zubizarreta, va apostar pel perfil continuista de Giráldez. El tècnic nascut a Vigo va arribar al club blaugrana de la mà de Lluís Cortés el gener del 2019 i, amb Rafel Navarro, van formar la tripleta que va conduir el Barça a signar la millor temporada en la seva història. El tècnic, amb contracte en vigor fins al juny del 2022, s'estrenarà a la banqueta el pròxim 4 d'agost, en el primer partit de la pretemporada, contra l'Elx.

Jonatan Giráldez en el seu primer entrenament com a tècnic blaugrana.

3. Engrescar l’afició després del final agredolç de la temporada passada

Després d'una temporada plena d'èxits, la 2020-2021 estarà marcada per la tornada del públic als estadis. Amb la reobertura del Johan als espectadors, el Barça haurà d'aconseguir recuperar la il·lusió d'uns aficionats que venen acostumats a guanyar-ho absolutament tot. El canvi d'entrenador i les noves cares poden ser alguns dels motius per tornar-se a enganxar a un equip que l'any passat va guanyar la Lliga, a nou partits del final i amb una diferència positiva de 152 gols, l'anhelada Champions i la Copa de la Reina com a cirereta del pastís.

Abans que es doni el tret de sortida a la temporada regular amb el primer partit de Lliga contra el Granadilla canari (el cap de setmana dels dies 4 i 5 de setembre), el combinat de Jonatan Giráldez té un mes ple de concentracions i partit per arribar a to. El calendari és atractiu. Les blaugranes s'exercitaran a Sant Joan Despí fins dijous i, a partir del dia 30 de juliol, l'equip farà vida a La Finca, Algorfa (Alacant). El 4 d'agost jugaran allà contra l'Elx, en el primer partit sota les ordres del nou tècnic. Quan tornin a Barcelona disputaran el segon partit de pretemporada, aquest cop sí que davant de la seva afició, el divendres 13 d'agost contra el Montpeller. Setmanes més tard posaran rumb cap als Estats Units, on disputaran la Womens International Champions Cup.

La pretemporada del Barça femení.

4. Repetir la gesta no serà fàcil

Aquest any les blaugranes buscaran aconseguir el tercer campionat estatal de manera consecutiva (en l'encara no definida ni instaurada Liga Ellas) mentre busquen aixecar la cinquena Copa de la Reina seguida. Pel que fa a l'àmbit internacional, el repte és clar: repetir la gesta. Una segona Champions blaugrana, sense deixar que cap altre equip s'assegui al tron europeu, seria igualar les fites de l'Umeå suec, el Wolsfburg i l'Olympique de Lió. Les franceses van aixecar la Champions en cinc temporades consecutives, fins que han sigut destronades pel Barça.

stats