Fita a fita
Esports 21/04/2023

Del Pla de sa Font a Cala Morell, un paisatge de forts i bells contrastos naturals

Recorregut intens per dues etapes del Camí de Cavalls (GR-223) que ens acosten a uns paratges captivadors de la tramuntana menorquina

Joan Carles Palos
5 min
La ruta de la setmana

PalmaLa majoria de guies del Camí de Cavalls (GR-223) asseguren que les etapes del vessant nord de l’illa (de la 3 a la 10), entre el cap de Favàritx i Punta Nati, exigeixen “condicions meteorològiques òptimes, bona forma física i sòlida experiència excursionista”. És a dir, per entendre’ns, està avesat a caminades llargues i desnivells continus. No debades es tracta d’un sender de llarg recorregut que en els 185 km de longitud acumula més de 4.000 metres de desnivell. Ho saben bé els que han tastat ‘per la passa i la mirada’ aquest recorregut circular a l’illa de Menorca d’origen medieval i que actualment suposa el major reclam turístic, juntament amb les seves belles cales i els 1.600 jaciments de la Menorca Talaiòtica.

En aquesta ruta sumarem quilòmetres i desnivells, alhora que gaudirem de la riquesa variada de paisatges de la tramuntana menorquina. Recorrerem dues etapes del Camí de Cavalls, la 7 i la 8, entre Alforí de Dalt i Cala Morell. Per arribar al punt d’inici de la ruta necessitarem un transport de suport –taxi o vehicle particular– que ens dugui fins a l’aparcament del Pla de sa Font (Alocs i Cala del Pilar) i ens reculli a Cala Morell, on també tenim l’opció de transport públic per tornar a Ciutadella.

La ruta

[00 min] Des de l’aparcament de la finca pública d’Alforí de Dalt (Pla de sa Font) ens posam a caminar en direcció a la Cala del Pilar, seguint els indicadors d’una senyalització ben clara i precisa. Tot d’una que hem iniciat la caminada, ens topam amb un arbre singular, una alzina (Quercus ilex) de 400 anys de vida. La singularitat li ve de les dimensions considerables (9 metres d’alçària i 4,6 de diàmetre de la soca) i perquè forma part d’un grup d’alzines, totes centenàries, que integren un bosquet encisador. Malgrat créixer en un sòl arenós, s’ha desenvolupat amb força. El primer tram de ruta, fins assolir la costa, travessa aquest alzinar frondós, de vegetació profusa i variada. Hi trobam també pins, mates, aladerns, arboceres i savines, aquestes ja més a prop del litoral. [25 min] Connectam amb el GR-223, a l’inici de l’etapa 7 (Els Alocs-Algaiarens) i giram a l’esquerra (nord-oest) en direcció al Macar d’Alforinet.

El paisatge multicolor del macar d’Alforinet (Pla de Mar), sota els pendissos de la Muntanya Mala.

El nostre sender ens permet ara gaudir d’una passejada fantàstica per la part superior d’uns turons que s’alcen entre els arenals de la Cala del Pilar i el macar del Pla de Mar. Aviat iniciam un descens ràpid i relliscós cap a un comellar rogenc que s’obre a la mar, formant una bella i bucòlica cala. Just davant, tenim el promontori vermell de verda cabellera de la Muntanya Mala i el seu punt més alt, sa Facolnera (206 m). Poc abans d’arribar a la plana de baix, trobam a mà esquerra una casa de pedra en molt bon estat de conservació i a mà dreta un interessant forat, encerclat d’una barana de fusta. Es tracta d’una antiga mina de coure (mina Adela). [45 min] Travessam el Pla de Mar pel Macar d’Alforinet (una platja de pedres arrodonides –també dits còdols–), tram litoral integrat dins la Reserva Marina del Nord de Menorca. A partir d’aquí el camí dona l’esquena a la mar (sud-oest), que ja no tornarem a veure fins a Algaiarens, per iniciar un tram planer i boscós, de cara a un immens prat, que a poc a poc ens duu a voltar la Muntanya Mala pel seu vessant interior.

El camí encadena un parell de forts revolts per facilitar-nos l’ascens progressiu i còmode que ens ha de dur a salvar un collet [1 h 05 min], al qual arribam a través d’un túnel de vegetació. Poc després, a mà dreta del camí, trobam la font de la Teula (també dita de s’Hort Nou –NOTIB–), amb abeurador, d’on gairebé sempre raja aigua, tot i que no presenta les condicions sanitàries oportunes per al consum humà. Un poc més enllà, sortim a un conjunt de camps de conreu, un espai bucòlic que entre els mesos de març i juny esdevé una autèntica explosió de primavera. Al fons de la immensa plana tenim les cases del lloc d’Algaiarens, popularment coneguda com la Vall. A partí d’aquí, el Camí de Cavalls tira amunt, a la dreta, per tal de vorejar la finca i un turó, dit el Pujol de la Taula. En aquest entorn ens topam novament amb una altra font amb abeurador [2 h 05 min], que en alguns mapes apareix grafiada com de s’Hort Nou. Un tram breu de sinuós recorregut, amb contínues pujades i baixades, fins a desembocar sobre un extens camp de conreu que el camí travessa. La caminada esdevé ara planera i agradosa, les aromes de mar comencen a escometre els nostres sentits.

El prat de la Vall

Un pont, escortat per una immensa figuera, ens ajuda a passar el torrent d’Algaiarens, el qual, abans de la seva desembocadura a la mar, forma la zona humida del prat de la Vall. Les estaques del GR-223 ens ajudaran a sortir de l’embolic de bifurcacions que ens trobarem fins assolir un bell alzinar, poc abans de l’aparcament de Cala Alagaiarens [2 h 30 min]. A l’altre extrem de l’esplanada habilitada per a l’estacionament de vehicles, trobam els indicadors de l’etapa 8 del Camí de Cavalls, que és el tram de Camí de Cavalls que recorrerem ara per completar la ruta fins a Cala Morell. Per davant tenim una etapa breu de forts i bells contrasts naturals. És una part de la tramuntana que es coneix com la Menorca seca, sobretot a partir de la pintoresca Cala de ses Fontanelles [2 h 45 min], amb varadors a dreta i esquerra de la seva ribera.

En aquesta ruta assaborim la bellesa d’un paisatge natural i cultural de forts i bells contrastos que no cansen mai.

Sortim de la cala cap a l’extrem de l’esquerra de la bocana (nord/nord-oest), per darrere d’uns petits escars, seguint un tirany que remunta fins a la punta Roja, rere la qual ens espera el codolar de Biniatram [2 h 55 min]. Abandonam la rada, que ens queda a la dreta pocs metres més a baix, per una típica barrera menorquina. A partir d’aquí el camí ens situa sobre un altiplà que sembla no tenir fi. Passam pel costat de l’interessant aljub de sa Marina [3 h 20 min], una mostra de l’aprofitament dels recursos hídrics en temps passats. Als fons del camí, una llarga recta, ja apareixen els primers xalets de la urbanització de Cala Morell. Hi sortim just a l’altura d’un bell mirador sobre el pont del Colomar [3 h 30 min]. Ara tot just ens queda una breu passejada fins a la rotonda d’entrada a la cala [3 h 45 min], final d’etapa. Molt a prop tenim la necròpoli de Cala Morell (1.500-300 aC).

Les dades

Dificultat 3 sobre 5

Distància 15,10 km

Desnivell 265 m

Durada 3 h 50 min

Altitud màxima 126 m

Ruta no circular

@Fita_a_Fita

stats