Barça

"Nois, hem de jugar aquest clàssic amb personalitat i desig"

Xavi va fer una última arenga als seus jugadors per tocar-los la fibra abans d'assaltar el Bernabéu

3 min
Festa grossa al vestidor del Barça al Santiago Bernabéu

MadridMadrid es va despertar dilluns plujosa, com si volgués allargar la metàfora del bany amb què el conjunt blaugrana va sotmetre el Reial Madrid. La ressaca del triomf es mostrava a les cares dels futbolistes blaugranes. El clàssic va ser el punt d'inflexió verdader que necessitava aquest equip i que Xavi Hernández havia anat anunciant, pas a pas, prudent. "Encara no hem fet res", no es cansa de repetir el tècnic de Terrassa. Però, amb ell a la banqueta, el Barça ja pot cridar ben alt que "ha revertit la dinàmica perdedora dels últims anys", tal com va recordar el mateix Xavi després del partit, intentant contenir la inevitable eufòria que va viure a la banqueta del Santiago Bernabéu celebrant fins a quatre gols marcats a l'etern rival. En un estadi on ell ja sabia el que era passejar-se com a jugador, va mentalitzar els seus jugadors que ells també podien fer-ho. No fa gaires dies el Reial Madrid treia pit per la seva remuntada davant el PSG. Ara el Barça els ha brindat una nit per oblidar i els ha esguerrat la celebració dels 120 anys d'història.

El missatge de l'egarenc ha calat en el vestidor blaugrana. Des dels més veterans fins als més joves. Perquè ell fa bandera de l'estil del Barça, sense negociar-ho, sense excepcions. Abans de saltar a la gespa del Bernabéu, Xavi va fer una última arenga als seus futbolistes: "Nois, sortim a jugar amb personalitat i amb desig de guanyar". El vestidor se'l creu i els resultats, en conseqüència, acompanyen. Perquè al Barça guanyar sempre és una conseqüència de jugar bé, de ser fidel a un estil que el fa únic i reconeixible arreu. Si Xavi encarna aquesta idea des de la banqueta, Sergio Busquets és l'extensió de l'entrenador al terreny de joc. Piqué, que a diferència d'altres veterans no era qui tenia una relació més pròxima amb Xavi quan van coincidir com a jugadors, ha fet un pas endavant i ha jugat a un alt nivell tot i que fa un mes que arrossega molèsties al pubis. Jordi Alba ha demostrat que no s'ha oblidat de repartir assistències malgrat que el seu millor soci, Messi, camina ara capcot per París.

I els més joves, encapçalats per Pedri, han agafat un lideratge i una empenta que converteixen el Barça en un equip ja temible malgrat tenir encara molt marge de millora. La mà de Xavi i del seu cos tècnic també es visualitza especialment en Frenkie de Jong, un futbolista que l'entrenador ha cuidat amb especial atenció –ha treballat personalment amb ell per adequar les seves grans virtuts com a migcampista a les funcions que se li han d'exigir com a blaugrana–. El neerlandès ha deixat d'anar perdut entre canvis constants d'entrenador els últims anys i ha començat a brillar amb llum pròpia i de manera regular.

A l'espera d'Ansu Fati i dels reforços de l'estiu, l'exhibició del Barça de Xavi al Bernabéu ha rebut felicitacions més enllà de Madrid i Barcelona. La superioritat blaugrana va ser tan manifesta que fins i tot una part de l'afició blanca va acabar aplaudint una dura entrada de Camavinga cap al final del partit reclamant més intensitat a un equip totalment desdibuixat. Thomas Müller, tantes vegades botxí del Barça els últims anys, es va rendir al partit del conjunt català amb un missatge a les xarxes socials: "L'enhorabona, Barça. Ha sigut un plaer veure aquesta bogeria d'exhibició".

Laporta cedeix el protagonisme

Xavi va ser reconegut pel seu futbol com a jugador. Ara s'ha presentat per la porta gran com a entrenador. "El triomf 0-4 reforça el projecte i em reforça a mi", va defensar el tècnic després del partit. Joan Laporta, que no va voler confiar de primeres amb l'egarenc argumentant falta d'experiència, somriu ara amb l'èxit de Xavi i exhibeix molt bona sintonia amb l'entrenador. El diumenge, el president va voler cedir el protagonisme al tècnic i els jugadors. La festa blaugrana al vestidor del Bernabéu va ser completa, amb l'equip cantant la ja tradicional cançó que entona sovint l'afició del Camp Nou: "Ser del Barça és el millor que hi ha".

stats