Futbol

La mosca darrere l’orella d’Iñigo Martínez amb el Barça

L'alta nòmina de centrals i que hagi de tornar a ser inscrit fan que la direcció esportiva es plantegi vendre'l

4 min
Iñigo Martínez en una partit d'aquesta temporada

BarcelonaIñigo Martínez no té garantit el seu futur al Barça. La situació econòmica del club (amb una desviació pressupostària d'uns 30 milions per una previsió errònia del ticketing de Montjuïc i a l'espera dels 40 milions que Libero no va arribar a pagar mai i de 60 més corresponents a la palanca de Barça Vision) el situa com un dels candidats a abandonar l'entitat a l'estiu. Tal com va avançar RAC1, des de la direcció esportiva, encapçalada per Deco, es planteja la possibilitat de fer calaix amb el central d'Ondarroa. Els principals motius per obrir-li les portes de sortida són econòmics, però no són els únics. Segons ha pogut saber l'ARA, el club no li ha comunicat al defensor basc que el convidarà a buscar-se equip. Però Iñigo té la mosca darrere l’orella per la incertesa del que pugui passar amb el segon any que té signat (però no inscrit) com a blaugrana.

El malestar d'Iñigo no ve de nou. Per entendre-ho cal remuntar-se als orígens del seu fitxatge, als canvis en la direcció esportiva i a la seva inscripció in extremis per poder participar en aquesta temporada. El primer que cal entendre és com es va cuinar l'aterratge de l'experimentat central a Barcelona. Quan Deco va arribar a la direcció esportiva, es va trobar que el fitxatge d’Iñigo ja estava fet. El defensor, que no havia renovat amb l’Athletic (i això li ha costat xiulets a San Mamés), era una aposta de Mateu Alemany que Xavi beneïa per la seva experiència a la Lliga (357 partits) i perquè cobria la necessitat específica de tenir un central esquerrà. En canvi, Deco tenia més dubtes, perquè considerava que feia més falta un lateral dret i no "fitxar un altre central".

Sigui com sigui, Iñigo va ser el primer fitxatge que el Barça va anunciar a l'estiu. Es tancava una incorporació que el club ja havia tingut a tocar el 2017 i que també havia explorat l’estiu del 2022. Malgrat que va ser la primera novetat que es va donar a conèixer per al curs 2023-24, el defensor, de 32 anys, va veure com la seva fitxa era l’última que el club inscrivia a la Lliga. Mentre a les oficines s’afanyaven per quadrar el límit salarial amb les sortides, els avals de Laporta i Olivé i els pagarés de la repalanca, el d’Ondarroa se’n feia creus a casa seva.

En plena agonia, fins i tot va imaginar-se buscant un equip a correcuita per no quedar-se amb un pam de nas, però va respirar quan es va confirmar que Eric Garcia se n’anava al Girona. La cessió del de Martorell confirmava que el Barça no podia perdre més efectius en la defensa. Tanmateix, l’angoixa no va desaparèixer del tot fins que no va veure el seu nom a la web de la Lliga, on havien entrat abans els dos Joãos, malgrat que havien estat fitxats en l'últim dia de mercat, força més tard que ell. Amb els equilibris i maldecaps que té el Barça per encabir les fitxes complint el fair play, que Iñigo estigués lesionat va atenuar la urgència per registrar-lo.

Iñigo Martínez no vol sortir del Barça

Tot i que el Barça té compromesos dos anys de contracte amb Iñigo, l'actual i el següent, la seva inscripció sobre la botzina a la Lliga només va ser per a la present campanya. Per tant, amb un límit salarial que el Barça encara no ha sigut capaç de corregir, haver de tornar a fer-se càrrec del seu sou és un dels motius que l'acosta a la sortida. La pèrdua de protagonisme a causa de les lesions i, sobretot, arran de la irrupció de Pau Cubarsí, també són arguments que fan que la direcció esportiva es plantegi intentar fer calaix amb ell, malgrat que ha rendit a bon nivell quan ha jugat.

Deco ja es va mirar amb recel el seu fitxatge des del primer moment, i Mateu, l'artífex de la seva contractació, ja no treballa per al Barça. Xavi, amb qui el futbolista manté una bona relació, tampoc té previst (de moment) seguir al club, on la nova sensació a la defensa és un jove central de només 17 anys, complerts fa un grapat de setmanes.

Avui dia, el Barça té contractats fins a sis centrals, per molt que alguns estiguin ocupant altres demarcacions. Són, a banda d'Iñigo: Araujo, Christensen, Kounde i els cedits Eric i Lenglet. Set, comptant Cubarsí, que s'ha imposat com a parella titular d'Araujo, a qui el club s'ha compromès a millorar les prestacions davant de les suculentes ofertes que ja va rebutjar quan va renovar fins al 2026. El Bayern és qui més insisteix per l'uruguaià, que remet "al club" segellar la seva continuïtat. La intenció de Deco i de Laporta és que segueixi, però si no hi ha ingressos extres d'aquí al 30 de juny, el club haurà de fer una gran venda per evitar tancar els pressuposts amb números vermells. També es té molt en compte la progressió de Mikayil Faye (19 anys). Durant aquesta aturada per seleccions, el central del filial s'ha estrenat, amb gol, amb la selecció absoluta del Senegal.

Tot plegat obre la porta de sortida a Iñigo Martínez. Segons ha pogut saber l'ARA, el d'Ondarroa, que va rebutjar renovar amb l'Athletic per venir al Barça, no té cap intenció d'abandonar el club aquest estiu.

stats