Fita a fita
Esports 01/12/2023

De Jornets a Binifuell per Biniferrí, trescant Canarrossa

Itinerari planer per camins, terres i llogarets d’aquest antic districte musulmà, avui en part integrats dins el municipi de Sencelles

Joan Carles Palos
5 min
La ruta

PalmaCanarrossa era un dels dotze districtes en què era dividida Mallorca a l’època musulmana; després de la conquesta cristiana fou adjudicat a Gastó de Montcada, vescomte de Bearn. Comprenia els termes actuals de Sencelles, Costitx, Binissalem, Lloseta, Alaró, Consell, Santa Maria i Santa Eugènia. Biniferrí, Binifuell, Biniali i Binifat, entre d’altres, són alguns dels topònims que ens han arribat intactes a través dels segles i que ens revelen l’origen andalusí d’aquells vells assentaments humans. Alqueries i rafals que podem identificar gràcies a la gran tasca dels medievalistes.

En aquesta ruta exploram una part d’aquest paisatge cultural tan singular del Pla de Mallorca. Ens situam al municipi de Sencelles i el nostre punt de partida és el bell llogaret de Jornets, configurat en el segle XVIII arran de l’expansió de la vinya per aquella contrada. El topònim prové de la família propietària d’aquestes terres a partir del segle XIV, un antic rafal lligat a l’alqueria Biniferrí. Adossat a la Casa Major, hi trobam l’oratori de Sant Josep, manat construir per la família Llabrés de Jornets i beneït el 1799, moment en què la població resident superava les dues-centes persones; just davant, Can Nadal, amb una mostra emblemàtica de l’art de la teula pintada; i a la mateixa via principal d’aquest llogaret senceller, tenim l’antiga escola nacional construïda durant la Segona República. No disposam de transport públic fins a Jornets, tan sols podem ressenyar un aparcament públic a l’entrada del llogaret.

La ruta

[00 min] Abans d’iniciar la caminada, recomanam retrocedir cent metres des de l’aparcament i visitar el cor de Jornets. Una plaça on, com hem comentat a la introducció, hi trobam agrupades la Casa Major (casa de possessió), l’oratori de Sant Josep i Can Nadal, com a construccions civils i religioses més rellevants. Un cop amarats de la seva plàcida bellesa, ens posam en marxa pel mateix carrer Major cap a migjorn. Avançam per un camí asfaltat, estret i amb poc trànsit. No obstant això, hem de parar molta atenció al pas de vehicles. Travessam el torrent de Vinagrella o del Rafal Garcès i deixam a un costat i l’altre del camí les finques de ca n’Agustí i es Badaluc –nom d’origen àrab que vol dir fondal, possiblement relacionat amb la forta empremta de la torrentera.

Pou d'en Brivó, un dels elements més destacats del patrimoni etnològic d'una contrada senyada per toponímia andalusina.

Al final del camí [10 min], vora can Ros, voltam a la dreta i avaçam cap a llebeig. Recorrem una tirada de camí que remunta suau cap a ponent, deixam a l’esquerra can Seguí i, un poc més endavant a la dreta, el camí de cas Alois, per on tornarem. [25 min] Arribam al pou de Brivó, un dipòsit públic d’aigua amb una pica de pedra per abeurar el bestiar, ubicat a una cruïlla important de camins. Precisament aquest és el punt on obrim i tancam el circuit que tot just estam a punt d’iniciar.

Giram a la dreta (sud-oest) pel camí del Pou d’en Brivó que ens ha de dur entre vinyes i camps de conreu fins a la carretera que uneix Inca i Sencelles, a l’altura de Biniferrí (km 4 Ma-3120). [35 min] Travessam la calçada i ens dirigim cap a aquest conjunt de cases, una antiga alqueria musulmana documentada ja el 1232, en el Llibre del Repartiment. Un segle més tard apareix vinculada a la família Jornet, de la qual es deriva el nom del llogaret senceller. Continuam la caminada cap al nord, pel camí de Son Verd, novament entre camps de cultiu, on destaquen per damunt de tot l’oliverar i la vinya. La tirada ens aboca sobre el camí vell de Muro [50 min], voltam a l’esquerra i avançam per aquesta històrica via. Passat el camí de Son Lluny, a l’esquerra, entram un moment dins el municipi de Binissalem.

Casa Major de Jornets, amb l'escuts d'armes de la família Llabrés sobre el portal forà.

Més endavant, passam per davant les cases de Son Roig (Bodegues Antoni Nadal) i voltam a l’esquera pel camí del mateix nom, emproat cap a xaloc. El camí dibuixa un marcat revolt a la dreta, just sobre la partió de terme. Tornam a ser dins el municipi de Sencelles. [1 h 25 min] Tombam a l’esquerra pel camí de Son Creixell i avançam tan sols uns metres després, perquè en girar cap a la dreta nosaltres prendrem un camí de terra que trobam tot d’una a l’esquerra. Descrivim un ample i prolongat revolt que ens durà fins a l’interior de Binifuell [1 h 45 min]. Som a una altra alqueria d’origen andalusí, la qual ja apareix documentada en el segle XIII, després de la conquesta catalana. Un dels primers propietaris fou Ramon de Vall-llebrera; ja en el segle XV era dels Campaner, amb diverses propietats a la zona.

El pou de Binifuell

Deixam enrere aquest històric llogaret i escassament cinc minuts després passam per davant del pou de Binifuell. Un dipòsit circular de 12 metres de profunditat que, com la resta de pous d’aquest entorn, és possible que tingui un origen tan antic com el de l’alqueria que li dona nom. [1 h 50 min] Sortim novament a la carretera Inca-Sencelles (Ma-3120), la travessam i continuam tot dret pel camí de terra que trobam a l’altre costat de la via. A la propera cruïlla voltam a l’esquerra pel camí de l’Eriçal; i més endavant [2 h 00 min], travessam el camí de Montuïri i continuam tot dret la nostra marxa (nord-est/est). Aviat deixam a la dreta les cases de s’Eriçal, una de les possessions de referència del foravila senceller, documentada en el segle XIV. Acabada la revolta forana (1450-1452) passà a mans dels nobles ciutadans Santacília i en el XVI a la dels Serra.

“A Sencelles s’hi arriba per mil camins, que encara ens recorden els moros de Canarrossa. A la volta d’algun d’aquests carreranys, esperam topar-nos encara amb un àrab qualsevol, darrere una somereta algerina, retornant a cases, amb les beaces ben estibades d’hortalissa” (Els nostres arts i oficis d’antany, III. Joan Llabrés Ramis i Jordi Vallespir Soler –1982–). Som a punt de tancar el circuit després d’un recorregut laberíntic per vells camins sencellers, amarats de cultura i d’història. [2 h 15 min] Arribam al pou d’en Brivó i continuam dret en direcció a Jornets. Poc després ens desviam a l’esquerra pel camí de cas Alois, que ens permetrà acurçar el final de la ruta, alhora que prenem una nova perspectiva del paisatge. La camada es fon al final amb el torrent de Vinagrella i sortim vora el pontet del camí de Jornets, a pocs metres de l’aparcament públic [2 h 30 min]. @Fita_a_Fita

Les dades

Dificultat 2 sobre 5

Distància 11,44 km

Desnivell 36 m

Durada 2 h 30 min

Altitud màxima 177 m

Ruta circular

stats