Barça
Esports 03/09/2023

Iñigo Martínez: les claus d'una doble agonia amb final feliç

El defensa basc, inscrit sobre la botzina, rep l'alta mèdica després de més de quatre mesos i pot debutar contra l'Osasuna

3 min
Iñigo Martínez, pensatiu en l'entrenament del Barça d'aquest dissabte.

BarcelonaQuan Anderson Deco va aterrar als despatxos esportius del Barça per substituir Mateu Alemany, es va trobar fet el fitxatge d’Iñigo Martínez. El defensa basc, que no havia renovat amb l’Athletic, era una aposta de l'executiu balear que Xavi Hernández beneïa per la seva experiència a la Lliga (357 partits) i perquè cobria la necessitat específica de tenir un central esquerrà. Més dubtes tenia el nouvingut a la direcció esportiva, que aixecava les celles davant la imminència d’una adquisició que el club ja havia tingut a tocar el 2017 i que també havia explorat l’estiu passat. “Necessitem un lateral dret en condicions, no més centrals”, etzibava internament Deco, que va haver d’acceptar una contractació compromesa des de feia mesos.

Casualitat o no, Iñigo, que havia estat la primera novetat confirmada del Barça per a l'exercici 2023-24, va veure com la seva fitxa era l’última que el club inscrivia a la Lliga en una nit de presses i pizzes a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. Mentre a les oficines s’afanyaven per quadrar el límit salarial amb les sortides, els avals de Laporta i Olivé i els pagarés de la repalanca, el d’Ondarroa se’n feia creus a casa seva. En plena agonia, fins i tot va imaginar-se buscant un equip a correcuita per no quedar-se amb un pam de nas, però va respirar quan es va confirmar que Eric Garcia se n’anava al Girona. Aquell moviment confirmava que el Barça no podia perdre més efectius en la defensa. Tanmateix, l’angoixa no va desaparèixer del tot fins que no va veure el seu avatar a la web de la Lliga, on havien entrat abans que ell els dos cadells de Jorge Mendes que l’entitat va incorporar divendres sobre la botzina: Joao Félix i Cancelo, que aquest dissabte van ser presentats.

Massa mesos a l’ombra

Per a un Barça en crisi que derrapa fins al límit per complir el fair play financer, que Iñigo estigués lesionat atenuava la urgència per registrar-lo. En efecte, l’ex de l’Athletic ha arrossegat des de principis d’aquest any problemes a la fàscia de la planta del peu dret, una lesió fruit del desgast que des dels serveis mèdics blaugranes han tractat amb cura des que el jugador va posar-se a les ordres de Xavi. Una de les decisions que es van prendre per minimitzar-ne el dolor va ser una petita operació al bessó perquè rebaixés la tensió a la zona afectada.

Ara, després de moltes setmanes de tractament específic (també en una gira nord-americana que no es va voler perdre per conèixer millor els nous companys), Martínez ha rebut per fi l’alta mèdica i té moltes ganes de fer callar els que des de fora critiquen el seu fitxatge i fins i tot el comparen amb el de Thomas Vermaelen, aquell central belga que va ser més notícia pels cops que anava a la infermeria que no pas pel "rendiment immediat" que se li pressuposava. Però també vol silenciar els recels interns d’aquells que haurien preferit no incorporar-lo i planificar la plantilla d'una altra manera.

Iñigo forma part de la llista de convocats que Xavi va facilitar per al sempre complicat desplaçament al camp de l'Osasuna (21 hores, DAZN LaLiga), on Robert Lewandowski va ser expulsat per Gil Manzano. En la nòmina de disponibles també hi ha Cancelo i Joao Félix, que també podrien disputar els seus primers minuts al Barça, i Raphinha Dias, que torna després de complir dos partits de sanció per l'expulsió que va veure a Getafe. Està per veure si l'extrem brasiler desbanca de l'onze Lamine Yamal, que diumenge passat va fer un recital a Vila-real i les pròximes setmanes estrenarà internacionalitat absoluta. Són baixa per al partit a Pamplona els lesionats Araujo i Pedri. Christensen està tocat i això pot fer que De Jong ocupi la posició de central, mentre que Ferran Torres podria ser titular per primer cop aquest curs.

stats