13/06/2021

Sense humanitat

2 min
Kjaer consola la parella d'Eriksen.

Que el futbol és un negoci ja ho sabíem, però ignoràvem fins a quin punt s'havia deshumanitzat fins que Dinamarca i Finlàndia van haver de sortir a acabar de jugar un partit després que un amic, un company, un col·lega, Christian Eriksen, es desplomés a la gespa. Els jugadors van ser testimonis de com els metges reanimaven el migcampista de l'Inter allà mateix. La UEFA va donar dues opcions a les seleccions: seguir jugant o ajornar la cita fins diumenge a les dotze del migdia. Els futbolistes van decidir continuar “perquè preferien passar el tràngol com més aviat millor”, com va reconèixer el seleccionador danès Kasper Hjulmand. Aquest és el nivell. L'espectacle ha de continuar com sigui, malgrat el que sigui. Caigui qui caigui.

No va ser l'única lliçó de la tarda. Hauria de fer-nos reflexionar que Delaney organitzés els seus companys per envoltar Eriksen mentre els metges l'atenien i formar així un escut per protegir la privacitat i la intimitat d'una persona en una situació dramàtica. Els mitjans de comunicació, concretament, hi hauríem de pensar. Efectivament ja s'havien emès algunes imatges d'Eriksen amb la mirada fixa, inconscient, aterridores. La realització era de la UEFA i la seqüència es va veure a tot el món. A Espanya, Mediaset, que és qui té els drets de l'Eurocopa, la va repetir unes quantes vegades mentre es decidia si el partit havia de continuar. Els futbolistes ens miren, ens tracten a vegades com si fóssim l'enemic i tenen motius per fer-ho. La morbositat fa fàstic, però també dona audiència.

El capità de Dinamarca, Simon Kjaer, ens va ensenyar, a més, com cal comportar-se davant d'una situació així. Va actuar amb rapidesa per evitar que la llengua del seu company obstruís l'entrada d'aire i fes que deixés de respirar. També va col·locar Eriksen en posició lateral, la idònia segons els protocols sanitaris, i més tard va consolar la dona d'Eriksen, que va saltar a la gespa corpresa. Kjaer va haver de ser substituït a la segona part. “Estava molt afectat, no podia seguir, i ho entenc perfectament”, va explicar el seu seleccionador, que va qualificar l'experiència de “traumàtica”. La federació danesa ha emès un comunicat aquest diumenge confirmant que el jugador està estable i afegint que els futbolistes i el cos tècnic estan rebent assistència psicològica. La necessitaran, perquè el trauma no va ser només veure Eriksen desplomat, sinó haver de prendre la decisió en aquestes circumstàncies de si continuar jugant o esperar a l'endemà. I això és inhumà.

stats