Barça

Laporta destitueix Xavi

El Barça no s'ha esperat a la finalització de la Lliga per fer oficial la sortida del tècnic de Terrassa

4 min
Xavi Hernández durant el Barça-Rayo

BarcelonaJoan Laporta s'ha decidit finalment per introduir un relleu a la direcció del primer equip masculí del Barça. Tot i que fa només un mes que va beneir la continuïtat de Xavi Hernández per a la propera temporada, aquest divendres l'ha fet fora oficialment en una reunió a la Ciutat Esportiva Joan Gamper en què també han estat presents el director esportiu, Deco; el vicepresident esportiu, Rafa Yuste; i dos assistents de Xavi, Óscar Hernández i Sergio Alegre. El club n'ha informat al migdia amb un comunicat on detallava que el terrassenc dirigirà el Barça en l'últim partit de Lliga, diumenge a Sevilla.

Xavi, doncs, parlarà en roda de premsa aquest dissabte, a la prèvia d'un partit on no hi ha res en joc i que serà monopolitzada pel comiat de l'entrenador. Tot i així, l'egarenc ha fet pública una carta oberta a l'afició barcelonista on s'acomiada del club amb paraules d'agraïment cap a tothom, també del president. "No és fàcil marxar del club de la teva vida però ho faig molt orgullós després de dos anys i mig al capdavant d'un vestidor que ha estat com una segona família", diu el text, on afegeix: "A partir de diumenge seré un culer més a la graderia, perquè abans que jugador o entrenador soc barcelonista i només vull el millor pel club de la meva vida, que sempre em tindrà a la seva disposició".

El canvi d'aires que volia Laporta

El president blaugrana s'ha reunit amb Xavi abans d'agafar un avió cap a Bilbao, on l'equip femení disputa dissabte la final de la Champions. De fet, l'anunci de la destitució de l'egarenc ha generat sorpresa perquè suposa eclipsar, precisament, la prèvia del partit europeu. Però Laporta ha tirat pel dret i ha preferit tancar la carpeta el més aviat possible. Ara queda la presentació del nou entrenador, que, segons ha avançat Mundo Deportivo, es pot oficialitzar el dilluns.

L'escollit, segons apunten diversos mitjans i també ha pogut confirmar l'ARA, és Hansi Flick. Les últimes hores han estat decisives perquè el club pugui avancés en el fitxatge del tècnic alemany. El director esportiu, Deco, que aquesta setmana va assistir a la final de l'Europa League, va aprofitar les hores prèvies al partit per comprovar que l'expreparador del Bayern de Múnic i de la selecció Alemanya és un candidat idoni per agafar les regnes de la plantilla. Signarà per dues temporades i començarà a treballar ja mateix amb Deco de cara a la planificació de la temporada vinent, en què es preveuen nombrosos canvis a l'equip.

Flick per davant de Márquez

Amb Flick, es tanca definitivament l'opció que Rafa Márquez es fes càrrec del primer equip. Una opció que sempre havia estat sobre la taula i que es veia als despatxos nobles del club com una via més econòmica. Però el mexicà, que està immers en la lluita perquè el Barça Atlètic torni a Segona Divisió, mai ha estat una opció real per al president Laporta, a qui no l'acaba de convèncer ni el seu tarannà ni el veu preparat per al primer equip. Una opinió contrària a la de figures amb molt ascendent com Alejandro Echevarría i el mateix Deco, que sí que comptaven amb ell. De fet, el més probable és que Márquez , que acaba contracte el 30 de juny, no renovi amb el filial blaugrana i provi sort en algun altre club.

Malgrat les intencions reconegudes –i retransmeses– de fitxar Flick, l'acord per dues temporades amb l'alemany està molt avançat però encara s'ha de tancar al 100%. L'interlocutor clau és el veterà representant Pini Zahavi, el mateix que va cobrar 10 milions de comissió per vestir Robert Lewandowski de blaugrana. Soci de Laporta en el passat, l'agent israelià només estava disposat a negociar el gruix del contracte quan es fes oficial que el club havia solucionat la sortida de Xavi i el seu staff. Ara ja té via lliure. El terrassenc tenia un any més blindat (fins al 2025) i no té cap intenció de regalar-lo, especialment la part que pertoca al seu equip. Fa un mes va estar d'acord a fer marxa enrere i no plegar i en les últimes compareixences havia repetit que estava il·lusionat de cara a la temporada vinent, tot i saber que les dificultats econòmiques tornarien a llastar la planificació.

Impacte negatiu en el 'fair play' financer

La sortida de Xavi tindrà impacte negatiu en el famós fair play financer perquè s'haurà de pagar una indemnització i el Barça haurà d'inscriure el recanvi a la banqueta. A més, depenent de com es pacti la rescissió de contracte, també pot influir negativament en el tancament de comptes d'aquesta temporada. Per això les negociacions seran llargues i poden arribar fins ben entrat el mes de juny.

L'opció de fitxar Flick, el tècnic del Bayern que va golejar el Barça en la fatídica nit de Champions a Lisboa (2-8), no és nova. L'estiu del 2021, quan Laporta buscava un relleu a Ronald Koeman, ja va sondejar l'entrenador, que acabava de deixar la banqueta del Bayern de Múnic. Però aleshores Flick es disposava a agafar les regnes de la selecció alemanya i va declinar la proposta culer. El seu pas per la Mannschaft no va ser gaire reeixit: va caure estrepitosament a la fase de grups del Mundial de Qatar. Uns mesos després seria destituït. Així que Xavi va anunciar que plegava, el mes de gener, Zahavi va posar-se en contacte amb Laporta per oferir-li l'entrenador alemany, que va prendre's el curs 2023-24 com un any sabàtic. Des de l'entorn de Flick s'han encarregat de filtrar que el tècnic s'ha estat preparant per si finalment aterrava a la banqueta blaugrana, estudiant els partits de l'equip, aprenent castellà i, fins i tot, viatjant a Manchester per intercanviar opinions amb Pep Guardiola.

stats