Eurocopa 2022
Esports 07/07/2022

Espanya vol fer bones les apostes: comença el somni europeu

El combinat de Jorge Vilda és un dels equips a batre tot i no haver guanyat mai un trofeu continental o mundial

3 min
Leila i Mari durant l'entrenament amb la selecció

CiutadellaEspanya pot guanyar l'Eurocopa. Així, ras i curt. Tot i la baixa sobtada d'Alexia Putellas a causa del trencament del lligament creuat del genoll esquerre, el conjunt estatal segueix sent un dels favorits per col·locar-se la corona continental. En la primera gran Eurocopa des que el futbol femení ha fet un pas endavant i s'ha començat a consolidar i professionalitzar, el conjunt dirigit per Jorge Vilda apareix en totes les travesses. No és cap sorpresa: gran part de la plantilla vesteix la samarreta blaugrana i ha estat a punt d'aixecar el segon triplet consecutiu aquesta la temporada. 

El nucli dur de la selecció que aquest divendres s'estrena contra Finlàndia (La 1, 18 h) es coneix a la perfecció. Amigues i companyes des de fa anys, les jugadores que comencen l'aventura europea per l'anhelat trofeu són "una família". Fins a nou d'elles conviuen al vestidor culer al llarg de la temporada, i la resta, excompanyes que han emigrat a altres lligues europees o rivals en la competició estatal, comparteixen una lluita des de fa anys que va més enllà dels terrenys de joc. La reivindicació dels seus drets laborals com a futbolistes les ha unit sempre en un món masculinitzat i dirigit per homes. El futbol femení lluita cada dia per fer-se un lloc, per consolidar els èxits, i, des que el Barça es va postular a Europa com un referent gràcies a un triplet inèdit, la competició nacional ha hagut de posar-se les piles. Moltes de les millores aconseguides han estat encapçalades per les jugadores que formen la selecció que vol endur-se el títol a Anglaterra.

Mariona i Mapi durant un entrenament amb la selecció.

Ara arriba un escenari nou en què Espanya encara no ha guanyat mai res. El conjunt estatal és verge pel que fa a títols continentals o mundials i hi arriba com un dels grans rivals a batre gràcies al talent i els galons adquirits per les futbolistes amb els seus respectius clubs. Infonen respecte com mai abans en una Eurocopa disposada a trencar un rècord rere l'altre: d'assistència, gràcies a les millers d'entrades ja retirades, amb diversos cartells de sold out penjats a les taquilles, i un desplegament de mitjans mai vist.

Malgrat ser favorit, el conjunt de Jorge Vilda no arriba en el seu millor moment. La baixa d'Alexia Putellas ha sigut un cop anímic duríssim del qual cal recompondre's en temps rècords (tres dies abans del debut). Les futbolistes, conjurades per fer alguna cosa gran a l'Eurocopa, han perdut una de les seves líders al vestidor i sobre la gespa. La de Mollet del Vallès serà una de les grans absències sobre la gespa, igual que Jenni Hermoso, a qui el tècnic ha decidit no convocar tot i estar gairebé recuperada de la lesió al genoll.

Les jugadores de la selecció durant un entrenament.

El camí d'Espanya cap a la final no serà gens fàcil, començant per la fase de grups. El grup B, al qual pertany el conjunt estatal, és dels més complicats. Finlàndia (divendres 8 a les 18 h), Alemanya (dimarts 12 a les 21 h) i Dinamarca (dissabte 16 a les 21 h) són els primers rivals contra els quals la roja haurà de demostrar el seu futbol i imposar-se si vol avançar a quarts de final. Dues rondes més (quarts i semifinals) seran el preludi de la gran final, que es disputarà a l'emblemàtic estadi de Wembley l'últim dia de juliol a les 18 h.

A Anglaterra, país on es va inventar el futbol, Espanya vol començar la seva llegenda. El talent i la qualitat hi són, però cal veure com aquestes futbolistes es desenvolupen en un escenari inèdit. Moltes d'elles han demostrat en altres situacions que no tenen pas por a fer història.

stats