Fita a fita
Esports 09/06/2023

Ermita del Roser, vell i desconegut testimoni de tradicions andritxoles

Passejada tranquil·la pels voltants del Port d’Andratx i de l’emblemàtica possessió de So n’Orlandis per camins antics plens d’història

Joan Carles Palos
5 min
La ruta

PalmaSituat a la capçalera de la costa nord de Mallorca, suposa un dels millors i més espectaculars ports naturals de l’illa. Els paisatges idíl·lics d’aquest paratge han patit un calamitós procés d’urbanització que han deixat sobre aquest territori, punt d’arrancada del GR-221, una molt mala ferida, tot i que en aquesta ruta explorarem l’interior de la vall que des d’Andratx s’estén fins a l’antiga alqueria del Port, a l’edat mitjana. En concret, fixarem la mirada en el puig de So n’Orlandis, un turó on un vell molí fariner de vent fou reconvertit l’any 1935 en un oratori dedicat a la Mare de Déu del Roser, conegut com l’ermita de So n’Orlandis. Cap a aquesta muntanyola dirigirem les nostres passes amb l’objectiu de fitar-ne el paisatge cultural. Per arribar al Port d’Andratx en transport públic disposam de tres línies del bus TIB (101, 121 i 122); podeu consultar-ne els horaris a la plana web tib.org.

La ruta

[00 min] Iniciam la marxa des de la mateixa parada del bus, a carrer del Saluet, a l’entrada al Port d’Andratx. Des d’aquí ens dirigim cap al pont que travessa el torrent i que connecta el centre d’aquest nucli costaner amb totes les infraestructures nàutiques i urbanitzacions de la banda de ponent del port. Tot d’una trobam a la dreta del passeig l’inici del camí del Prat, un vell vial asfaltat que discorre paral·lel al torrent del Saluet, que aboca al port les aigües que arreplega dels comellars de s’Arracó i dels voltants d’Andratx. A l’esquerra tenim les cases de Can Fasser, amb una important sínia visible des del camí, recentment restaurada per l’Ajuntament d’Andratx i el Consell de Mallorca.

El primer tram d’aquest itinerari és una bella i tranquil·la caminada, entre casetones i xalets, i terres de conreu, amarades per les aigües del torrent del Saluet que les travessa. [15 min] Un cop més ens apareix el topònim de ses Veles, aquí referit a una propietat andritxola, ran del camí del Prat, dedicada al cultiu de blat i ametllers. Una gaia o vela és un tros de terra destinat al conreu, normalment llarguer i d’angles desiguals. És habitual localitzar-hi cursos d’aigua com síquies, torrents i aigua embassada. Un poc més amunt [20 min], a l’esquerra, trobam sa Sabata, finca que des del 1979 es dedica al cultiu i a la comercialització de producte ecològic. Poc després, el camí del Prat travessa per un gual el torrent del Saluet i s’ajunta amb la carretera del Port (Ma-1) [25 min].

Prosseguim la marxa per un vial habilitat per a vianants i bicicletes al lateral esquerre de la carretera. [35 min] Passam per davant un parc saludable, condicionat amb màquines d’exercici físic. Precisament en aquest punt hem de travessar la carretera, perquè a l’altre costat de la calçada trobam els indicadors que ens assenyalen la ruta per enfilar-nos dalt del puig de So n’Orlandis (Penya dels Corbs, Misteris i Ermita del Roser). De tot d’una topam amb una escalonada que aviat esdevé un camí de terra, ample i còmode, [40 min] que desemboca sobre el camí de So n’Orlandis a l’ermita, amb les cases a mà dreta. Paga la pena acostar-s’hi un moment i gaudir de la grandiositat de la construcció, amb la seva torre de defensa del segle XVII. Inclosa dins l’alqueria del Port, aquesta era la possessió més gran de totes les del terme.

Esplèndida panoràmica del port d’Andratx des del Penyal dels Corbs

Continuam pel camí de terra que guanya altura de manera progressiva amb un parell de ziga-zagues, mentre ens regala pel vessant interior una bella panoràmica de la vila d’Andratx. Alhora, observam a la vorera del camí dues petites i improvisades capelletes, aprofitant forats naturals de la paret. [50 min] De cop fitam una drecera al puig a mà dreta i un tirany a l’esquerra que apunta cap a un penyalot, la Penya dels Corbs. Cap aquí dirigim les nostres passes. Just sortir del camí principal, prenem nota d’un altre viarany a la dreta que pren coster avall, que serà per on sortirem del puig més tard. Ara fem el nostre primer cim dalt d’aquest puget [55 min], insignificant en altura –escassament supera el centenar de metres– però grandiós quant a contemplació del paisatge andritxol.

Baixam de la penya i tornam al camí principal que s’acaragola al voltant del puig de So n’Orlandis. Metres abans d’arribar a l’ermita trobam uns monuments religiosos, estacions del Via Crucis, amb rajoles valencianes il·lustrades pel pintor Lluís Derqui (Ceuta, 1884-Palma, 1956). Assolim l’esplanada sobre la qual s’ubica l’antic molí fariner de So n’Orlandis [1 h 10 min].

Ermita de So n’Orlandis

Dita també de la Mare de Déu del Roser, aquesta és una de les ermites menys conegudes de Mallorca. La seva creació va ser idea del sacerdot Pere Suasi després d’una visita al molí de So n’Orlandis amb infants de la parròquia el 28 de febrer de 1935. El paisatge que va poder contemplar li va semblar immillorable i el lloc ideal per bastir-hi una ermita. El 7 de juliol de 1935 va ser beneïda i dedicada a la Verge del Roser, una imatge del segle XVII, que fins llavors es trobava a la parròquia d’Andratx. Durant dècades, des del 1978, són molt populars les romeries fins a dalt del puig.

Deixam enrere aquest punt emblemàtic i poc conegut de la geografia andritxola i tornam al punt esmentat abans a la dreta de la Penya dels Corbs [1 h 25 min]. Un camí costerut i desgastat ens permetrà connectar amb el camí del coll Baix (també grafiat com a coll d’en Boix, tot i que segons consta en el Mapa General de Mallorca de 1958 de Josep Mascaró Pasarius són topònims propers però diferents), per on iniciarem la tornada al Port d’Andratx [1 h 35 min]. Cal esmentar que tots els camins d’aquesta contrada estan senyalitzats per l’Ajuntament d’Andratx sota l’epígraf ‘Antics camins de s’Alqueria del Port’, una bona iniciativa per afavorir el senderisme cultural i el coneixement del territori. [1 h 45 min] La nostra ruta continua ara pel camí del Girgolar, on aviat s’acaba l’asfalt i prosseguim damunt terra, entre bells i extensos ametllerars. Els indicadors ens menen fins a una bifurcació important [2 h 00 min]; deixam a la dreta el camí dels Rebolls i avançam tot dret pel camí de sa Vinya, que desemboca sobre el camí que uneix el port d’Andratx amb Camp de Mar [2 h 05 min]. Aquí voltam a la dreta i els indicadors ens duran ràpidament entre vials urbanitzats cap a la carretera ‘Camí vell de Cala Llamp’. Voltam novament a la dreta i tancam el circuit sobre la rotonda d’accés al Port, a prop de la parada del bus TIB [2 h 20 min].

Les dades

Dificultat 2 sobre 5

Distància 9 km

Desnivell 188 m

Durada 2 h 20 min

Altitud màxima 207 m

Ruta circular

@Fita_a_Fita

stats