Barça

Enric Masip: l'ànima lliure del Barça de Laporta

L'impacte de la llegenda de l'handbol blaugrana, molt lleial al president, va més enllà de temes esportius

4 min
Joan Laporta i Enric Masip amb Xavi Hernández en un entrenament del Barça.

BarcelonaPer celebrar el seu primer any de mandat, Joan Laporta va convidar desenes de periodistes a un esmorzar. El Barça va col·locar el president a la zona central d'una taula rectangular plena dels aliments que solen haver-hi en els bufets continentals dels hotels i li va posar un micro al davant perquè tots els assistents, també els de les puntes, escoltessin el seu diagnòstic mesos després de la traumàtica sortida de Messi i comencessin a albirar la "recuperació econòmica" de l'entitat a cop de palanca. Mentre desgranava els temes d'actualitat i responia a les preguntes que li feien, Laporta agafava entrepanets i se'ls menjava. Entre reflexió i reflexió, va repetir l'operació tantes vegades que, des d'un dels extrems de la sala, una persona de la seva màxima confiança va fer mímica perquè li traguessin la plata del davant. Aquesta persona és Enric Masip (Barcelona, 1969), membre del departament de presidència del Barça des de les eleccions del 2021. Una figura amb ascendent sobre el mandatari.

Dos anys i mig després d'aquell episodi, la llegenda de l'handbol blaugrana —la seva samarreta amb el 5 està retirada al Palau— va tornar a fer servir el llenguatge no verbal. Va ser dissabte passat, quan cap al final del segon punt de l'assemblea anual el senador Jaume Llopis, crític amb la gestió de Laporta i el seu equip, va intervenir per reflexionar vastament sobre la situació econòmica del club. Contrariat pel que aquest professor universitari i exintegrant de la comissió de l'Espai Barça estava exposant, Masip va cridar l'atenció del secretari de la directiva, Josep Cubells, perquè aturés un discurs que li va semblar massa llarg. "No és que digués que no el deixessin parlar, sinó que fes la pregunta ja. No volia vetar-lo ni tallar-lo. Això és una cosa que es diu per buscar merda", argumentaria després en el canal de Twitch Jijantes, quan la seva imatge fent unes tisores ja s'havia viralitzat.

"Els que ens han acusat de no ser democràtics són els mateixos que volen hostiar-nos i atacar el president", va afegir Masip, que va tancar la seva intervenció amb el comunicador Gerard Romero amb tota una declaració d'intencions: "Soc igual que quan jugava. Vaig de cara a barraca i a defensar els meus". Aquest últim valor, la lleialtat, és el que l'ha convertit en un dels executius amb més pes en el dia a dia del Barça "familiar" i presidencialista que propugna Laporta. Mentre que el penúltim, la sinceritat, l'ha portat a generar alguna tensió des que va rubricar el contracte per tornar a treballar al club de la seva vida després que la junta de Sandro Rosell el fes fora el 2013.

"El Masip opina de tot perquè va ser esportista d'elit, però també perquè se sent protegit pel president", assegura en aquest sentit un empleat blaugrana a l'ARA. Una reflexió que quadra amb el front comú que l'exhandbolista va fer amb Rafa Yuste, un altre inseparable de Laporta, per qüestionar el fitxatge d'Ez Abde. O amb la llicència autoatorgada de ser l'únic executiu del club que si té ganes de concedir una entrevista, sigui a Barcelona o a Madrid, despenja el telèfon i parla sense embuts.

Suport a Albert Luque, un dels investigats del cas Rubiales

Aquesta vocació d'ànima lliure també el convida a tenir agenda pròpia a les xarxes per a diversos propòsits. Fa unes setmanes, va fer servir Instagram per donar suport al seu amic Albert Luque després que l'Audiència Nacional l'imputés per coaccions arran del petó no consentit de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso. Però és a X (abans Twitter) on més es prodiga per fer visibles les seves simpaties. Si no fa gaire era habitual llegir les seves crítiques a l'urbanisme tàctic d'Ada Colau i als caos de trànsit que se'n derivaven, ara comparteix piulades de temes divulgatius o d'actualitat. Sobre els segons, últimament hi ha repiulades proisraelianes i de perfils que pertanyen a Aliança Catalana, la formació d'extrema dreta que governa Ripoll. Aquest mes d'octubre també ha difós discursos de Rocío Monasterio, dirigent de Vox, i de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso (PP), defensant Alfonso Pérez, un exfutbolista contrari a l'equiparació del futbol femení amb el masculí. Unes fílies, en especial aquestes últimes, que generen incomoditat i preocupació en alguns sectors d'un club que lidera des de fa més d'un lustre l'aposta pel femení.

Amb tot, Masip té l'aprovació i la confiança de Laporta per aportar la seva experiència i el seu punt de vista al Barça actual. És la pota esportiva del gabinet de presidència –en què també hi ha Manana Giorgadze, Jordi Finestres, Benny Megreli i Mercè Garriga–, i això li ha permès influir en la presa de decisions de l'handbol blaugrana. Només arribar, va defensar la sortida de l'entrenador Xavier Pascual i del director esportiu David Barrufet, als quals van substituir dues persones de la seva corda, Carlos Ortega i Xavi O'Callaghan. També va mediar perquè Iñaki Urdangarin, que continua amb la samarreta retirada al Palau, fes pràctiques no remunerades al club. El seu poder també ha ajudat a posar un altre excompany, Andrei Xepkin, al capdavant de La Masia, i un extaekwondista de la seva confiança, Joel González, al vestidor del primer equip de futbol en qualitat de director de l'oficina del jugador. Així mateix, fa sentir la seva veu en la planificació de l'equip de Xavi Hernández perquè és membre de la comissió esportiva juntament amb Laporta, Yuste, Deco, el directiu Joan Soler i el nouvingut Bojan Krkic. La seva relació amb el tècnic egarenc, per cert, no passa de cordial. Si parla d'ell, sol ser fredament.

Però l'impacte de Masip va més enllà de les pilotes i les porteries. Com que coneix l'entorn del Barça, també assessora internament en termes institucionals. Com que va treballar a la banca, s'atreveix a donar el seu punt de vista sobre temes econòmics. Com que sap el que és emprendre, posa la seva agenda a disposició de la recerca de proveïdors. I com que li agrada cuidar la línia, intenta que Laporta no mengi més del compte i que faci esport. A cop de suport incondicional, s'ha guanyat el dret de tractar-lo com si fos el seu pare.

stats